Veteran på Costa del Sol – Christina Backlund Wall – 65 år- och vad då?

Veteran på Costa del Sol - Christina Backlund Wall - 65 år- och vad då?

"Nu ska jag ta mig ett sabbatsår och tänka igenom vad jag ska göra”, säger Christina Backlund Wall som till årsskiftet blir pensionär.
Men sabbatsåret innebär inte att Christina ska fundera på vad hon ska göra som pensionär, utan snarare hur mycket tid som ska läggas på olika projekt. Hon säger själv flera gånger att hon inte kan förstå att hon nu ska bli pensionär. Christina känner sig definitivt inte som en sådan och kommer heller inte att bli damen som matar duvorna i stadsparken
"Trots att jag blir 65 kommer jag inte att sluta mitt aktiva liv. Det blir väl så att jag kommer att trappar ner en aning för att få tid över till mitt nya projekt."
Christina är jurist och har arbetet de senaste 35 åren som procurador – juridiskt ombud för skandinaver, med inriktning på köp och försäljning av fastigheter och arvsärenden. Till att börja med var det mycket domstolsförhandlingar men sedan 1989 har hon arbetat i egen regi.

Dubbla efternamn
Christina har inte bara bott i över 40 år i Spanien, hon har också gjort något så ovanligt att anpassa sina svenska efternamn till den spanska traditionen.
"Jag har precis som spanjorerna tagit mina föräldras efternamn. Första namnet Backlund är min pappas efternamn och Wall är namnet min mamma hade som flicka."
Så långt kan man tro att det inte skulle ställa till med några förvecklingar.
"Jag var gift med en engelsman och då trodde de flesta att Backlund var mitt svenska efternamn och att jag sedan lagt till min mans Wall (vägg)," berättar Christina. "Sen finns det svenskar som tror att jag lagt till min "svenske mans" namn, Wall, till mitt eget Backlund. Och inte kunde jag ana att det skulle kunna tolkas och missförstås då jag gjorde namnändringen för att göra det enklare."

Hilton på 60-talet
Hon kom till Costa del Sol för första gången redan i mitten av 60-talet och 1969 fick hon arbete på Hilton, nuvarande hotell Don Carlos i Marbella, som sekreterare till en av direktörerna
"Det började med att jag kom en halvtimme försent till intervjun för att jag blev stoppad av trafikpolisen. Tillslut lyckades jag övertyga dem om att de var tvungna att släppa mig nu, annars skulle jag förlora ett arbete och inte kunna betala böterna, " säger Christina och skrattar.
Arbetet på Hilton blev inte riktigt vad hon tänkt sig.
"Mitt arbetsrum var utan fönster och det var som att sitta i ett fängelse. Det fanns aircondition men den var aldrig på. I fyra månader stod jag ut. Innan dess hotade jag med att sluta om det inte blev någon förändring, och det blev det inte. Så jag sa upp mig och lovade mig själv att aldrig mer sitta i ett arbetsrum utan fönster och dagsljus."
Och det löftet har hon hållt. När vi 40 år senare träffas på hennes kontor är det i ett luftigt rum med stora fönster och grönska utanför.

Tillfälligheterna som gör det
Som ung hade hon inte några som helst tankar på att bli jurist. Det var mer slumpen som förde henne dit.
"Jag fick arbete på hotell Palace Carihuela i Torremolinos. Det var bara halvtid så jag började också arbeta på ett advokatkontor och där väcktes intresset för juridiken."
1982 var Christina färdig med sina juridikstudier och tog sin examen i Granada och byggde sedan under 80-talet på med andra studier, som hon inte riktigt har använt sig av. Men nu som pensionär kommer studierna till användning när hon ska ge sig in i en ny bransch.
"Man vet aldrig vart livet för en. På samma sätt som jag mer eller mindre av en slump kom in på juridiken, har mitt nästa projekt bara kommit till mig."
Christina tycker om campon och den Andalusiska naturen. Under de senaste åren har hon så gott som varje veckoslut tillbringat uppe i Ardales hos en väninna som har en finca.
"Det är en sådan kontrast mot "arbetslivet" i Fuengirola. Rofyllt, avkopplande och avstressande."
Och det är den här fincan som lade grunden för nästa steg i livet.
"Det är ett speciellt ställe och jag känner så mycket för det. Så blev det beslutat att fincan skulle säljas, men man letade efter en mäklare som arbetade med unika objekt."

Samlar på det unika
"När mitt favoritställe skulle säljas och man letade efter en mäklare som förstår sig på och ser möjligheterna med fincan, var det som om nästa steg i livet redan var taget – mäklaren man söker är ju jag!"
Nu kommer också de tidigare studierna till användning, som mäklaragent och Adminstrador de Fincas.
"Nu tänker jag inte arbeta som vanlig mäklare utan jag letar efter de unika och speciella objekten. Flertalet av dem finns i inlandet, som den arabiska borgen från 890-talet jag har tagit mig an. Det är väl inte det mest lättsålda objektet”, säger Christian och skrattar.

Alltid Andalusien
"Det är något särskilt med Andalusien. Jag har träffat så många som kommit hit för första gången och sedan stannat eller återvänt så fort de kan för att bosätta sig här. Det är långt ifrån perfekt men det finns något som berikar livet. Andalusien är så livsbejakande”, svarar Christina på frågan vad det är som fått henne att stanna i 40 år.
Christina som kommer från Ljusdal i Hälsingland, har inga som helst planer på att återvända till Sverige.
"För mig finns bara Andalusien. Här har man den rätta attityden till livet och vem vill lämna det? Inte jag."

"Andalusien är så livsbejakande."

Vill du komma i kontakt med Christina: www.uniquepropertiesinspain.com
 

Av Elswig Patriksson

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.