En dag med Sofia Sohlberg – Viajes Ruta Solar

En dag med Sofia Sohlberg - Viajes Ruta Solar

"Att resa har jag fått med mig hemifrån, och jag kan inte minnas ett skollov när vi var hemma. Vi reste alltid någonstans”, säger Sofia Sohlberg som arbetar på resebyrån Viajes Ruta Solar i Fuengirola.
Resebyrån grundades 1964 och är en av Andalusiens äldsta. Det är samma ägare än idag, danskt-spanskt, och det är många skandinaver som under årens lopp fått hjälp med att boka sina resor genom Ruta Solar. Sofia Sohlberg är den svenska representanten.
"Det är lätt att tro att de flesta bokar sina resor via internet och vi som resebyrå får allt mindre att göra. Visst är det många som själva bokar sina flygresor via vår hemsida www.rutasolar.net, men så fort det rör sig om mer komplicerade resor med övernattningar, utflykter, rundresor, kryssningar och liknande kommer de till oss. Det är ju här specialkompetensen finns”, förklarar Sofia.

Valde Costa del Sol
Sofia Sohlberg kom till Spanien första gången när hon bara var tre månader gammal och har varit här varje sommar tills hon fyllde 18 år. Då flyttade hon hit för att arbeta som au pair i en svensk-spansk familj. Det tänkta året blev två år innan hon återvände till Sverige för att studera internationell export och spedition och få sin IATA-utbildning (International Air Transport Association), som krävs för att arbeta på en resebyrå.
"Jag höll på att hamna i Barcelona då jag blev erbjuden arbete på Lufthansa. Men det var alldeles för dyrt i Barcelona och när jag förstod att min lön inte ens skulle räcka till att hyra en liten lägenhet utan jag skulle bli tvungen att bli inneboende hos någon, var jag inte så intresserad längre. Men i samma veva blev jag kallad på intervju till Ruta Solar. Valet var enkelt och sedan dess har jag arbetat på resebyrån."
Men som resmål tycker hon Barcelona är fantastiskt och mycket bättre än Madrid.
"Visst har Madrid mycket kultur att erbjuda, men som stad tycker jag den är rätt grå. Det är en viss skillnad att flanera på La Rambla i Barcelona än på Gran Via i Madrid. Sen saknar jag vattnet och havet i Madrid. Men det beror kanske på att jag är uppfödd i Stockholm."
Men Madrid har kommit mycket närmare Costa del Sol med snabbtåget, AVE, och rent tidsmässigt är tåget en vinnare.
"Det tar ca tre timmar till Madrid från Málaga med snabbtåget, och man hamnar mitt centrum av stan och slipper transfer och väntan på flygplatsen. Det är självklart en konkurrent till flyget, men än så länge är snabbtåget relativt dyrt och därför väljer många resenärer fortfarande flyget."

Skillnad på resandet
Det är inte alltid avståndet till resmålet som avgör priset.
"En resa till Mallorca kan i vissa fall vara billigare från Sverige än att resa inrikes i Spanien. Ska man till Asien är det i de flesta fall också billigare att resa från Sverige. Prisskillnaden beror till stor del på kulturella skillnader och vanan att resa. Sverige är väldigt Asien inriktat och har en gammal rese- och chartertradition, till skillnad från spanjorerna som helst reser till andra spansktalande länder."
Den ekonomiska krisen har inte bara medfört ett mindre resande, utan också påverkat folks beteende när det gäller bokningar.
"Idag väntar man in i det sista innan man bokar och det gäller i första hand flygbiljetter. Man är rädd för konkurser och det finns en del som tyvärr har stått där med en flygbiljett om inte gäller längre."

Vill du boka en resa kontakta resebyrån på www.rutasolar.net eller gör ett besök:

Viajes Ruta Solar
Calle San Pancracio S/N
29640 Fuengirola
Tel: 95 247 99 54

Fakta om Sofia Sohlberg
Född: 1978, Stockholm
Stjärntecken: Skytt
Familj: Mor och bror i Sverige och pojkvän i Spanien
Hobby: Mina djur som består av hund, häst och katter
Roligast du någonsin gjort: Världsjamboree – 92 (World Scout Jamboree) i Holland
Favorit mat och dryck: Det är Coca-Cola och kokt fisk med äggsås

Min dag:
06.30 Stiger jag upp och äter frukost.
08.15 Kör jag till arbetet och det tar nästan en timme.
09.30 Då börjar jag min arbetsdag. I första hand är det att ta hand om kunder som ringer eller kommer hit och besöker oss på resebyrån. Det är allt från att boka flygbiljetten till Sverige, svara på frågor till att boka långresor. Självklart kollar vi mailen men det är inte så många som skriver hit. De flesta kommer hit personligen eller ringer oss. Hur många besök vi får under en dag beror väldigt mycket på vädret. Är det regnigt och blåsigt blir det betydligt fler telefonförfrågningar än besök.
13.30 En snabb lunch.
14.00 På eftermiddagen är jag ensam på resebyrån, medan de andra har långlunch. I och med det och att det är siesta får jag mer tid över till större arbeten som långresor och kryssningar. Thailand är fortfarande populärt medan många spanjorer föredrar att resa till Dominikanska republiken och Karibien.
17.30 Slutar för dagen. Ibland tar jag mig en sväng på stan innan jag sätter mig i bilen och kör hem.
19.00 Jag brukar komma hemma vid den här tiden. På kvällen tränar jag min häst och umgås med mina djur.
21.00 Dags att äta något och jag kan inte påstå att jag lägger ner mycket tid på maten. Oftast blir det smörgås med ost och serranoskinka.
21.30 Tv:n och soffan innan jag går och lägger mig någon timme senare.

Några snabba med Sofia

Hur ser en perfekt ledig dag ut för dig?
Först äter jag en lång frukost och därefter tar jag hunden med mig till stranden och går en lång promenad. För att riktigt känna att jag är ledig sätter jag mig i en fåtölj och läser. Sen blir det lunch med familjen och på eftermiddagen en härlig ridtur med min häst. På kvällen går jag gärna ut och äter på en trevlig restaurang med mina vänner.

Hur tror du man ska göra för att uppnå sina drömmar?
Tro på sig själv, göra det man själv vill och inte bry sig om vad andra tycker. Jag tror tyvärr att allt för många lyssnar mer till andras åsikter än till sin egna.

Firar du svenska traditioner här i Spanien?
Nej, det gör jag inte. Den enda gången jag firar något svenskt är julen om min familj från Sverige kommer på besök.

Saknar du något från Sverige?
I och med att jag hållit på mycket med scouterna i Sverige saknar jag scoutingen så som man gör det i Sverige. I Spanien är det inte på samma sätt. Sen kan jag också sakna den svenska mentaliteten och inställningen till byråkratiskt pappersarbete. Det flyter på mycket bättre i Sverige än här. Det är betydligt effektivare vilket underlättar för den som ska ta del av det.

Vad är det bästa med Spanien?
I första hand är det livet i sig och sättet att umgås på. Här är det naturligt att umgås i stora grupper med både vänner och familj. Man har ett helt annat uteliv än vad som svensk är van vid. Sen kommer man inte ifrån klimaten. Solen och värmen betyder mycket, oavsett vad man säger.

Vem skulle du kunna tänka dig att vara för en dag?
En person som har gott om pengar. Då skulle jag kunna göra saker utan att tänka på vad det kostar, som att handla, men också annat som begränsas av ekonomiska skäl.

Av Elswig Patriksson

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.