Roliga folkfester och högtider 2010

Vi vet alla att spanjorerna älskar att roa sig, liksom vi känner till de årliga lokala högtiderna och folkfesterna och festivalerna med pilgrimsfärder, fyrverkerier och vice versa. Vill du planera det nya årets reskalender efter några av dessa samt efter de mer ovanliga festligheterna får du här en översikt över årets fiestas och festivales.
Året startar ganska försiktigt med Tre Kungar och Karneval, men det är bara för att långsamt värma upp till festligheter som bland annat Fallas, tomatkrig, den stora slaktdagen, religiösa upptåg på havet och mänskliga pyramider.

Januari
Tre kungar, välsignelse av husdjur och trumfest
• Tre Kungar (Den spanska motsvarigheten till Trettondedag jul) Firas i alla större städer tidigt på kvällen den 5:e januari. De tre vise männen deltar i en stor parad och delar ut sötsaker till barnen. Ofta fångas sötsakerna dock av mor och farmödrar med upp – och – ner vända paraplyer.
Den egentliga helgdagen är den 6:e januari
• San Antón firas i alla städer där han är skyddshelgon, till exempel i Mijas. Tillsammans med hundar, katter, getter och andra husdjur vallfärdar man till kapellet San Ánton. Där väldignas djuren.
17:e januari
• La Tamborrada i San Sebastian är en kort, men väldigt intensiv högtid. Även om Spanien är känt för sina högljudda högtider måste denna vara den mest högljudda av dem alla. Under ett dygn får stadens invånare utstå ljudet av trummor. Med trumparaderna vill man hedra sitt skyddshelgon Donostia.
20:e januari

Februari
Karneval i hela landet och fest för kvinnor
•De flesta större städer firar karnevalen med praktfulla karnevalståg. De allra vackraste hittar du i Cádiz och Santa Cruz på Teneriffa, det är de näst största efter Río. Det skiljer sig lite mellan olika städer när karnevalen äger rum, så var noga med att kolla upp hur det är i just din stad.
Olika veckor i februari
•På många håll i landet firar man Fiesta de las Àgueda. Gifta kvinnor men även en och annan ogift samlas för att hedra Santa Àgueda och få en paus från männen. Det bjuds på bland annat parader, dans, mat och dryck.
5:e februari.

Mars
Fallas i Valencia
• Valencias omtyckta Fallas. I centrum av festivalen står de stora dockorna, ninots, som ofta är flera våningar höga. En hel del är satiriskt utformade och föreställer politiker och andra kända personer. Festligheterna når kulmen när man tänder eld på dockorna.
15:e till 19:e mars

April
Påskprocession, högtid i Sevilla, historisk kamp mellan morer och kristna och bokgåvor
•Semana Santa. Hela påskhelgen pågår det diverse religiösa aktiviteter i stort sett i varenda stad. Den 1:a och 2:a april är det skärtorsdag och långfredag.
•Högtid i Sevilla, kallad Feria de Abril är speciell på grund av årstiden då apelsinträden blomstrar. Var förberedd på en hel vecka med enorma mängder mat och dryck.
19:e till 24:e april.
•Día de San Jordi är de förälskades dag i Katalonien. Man ger sin andra hälft rosor och böcker. Sant Jordi var ett helgon och traditionen att ge varandra rosor härstammar från en legend. På gatorna säljs det böcker och sedan 1995 sammanfaller dagen med världsbokdagen.
23:e april
•Många städer har sin egen ” Moros y Cristianos – festival”och dessa äger rum vid olika tidpunkter på året. Den finns i Alcoy på Costa Blanca. Över 10 000 människor, uppdelade i kristna och morer, deltar i en parad och kamp som ska få oss att känna historiens vingslag och minnas att morerna drevs ut ur Spanien under 1400-talet. I många städer har traditionen dock förbjudits eftersom man tycker att den är diskriminerande mot muslimer
22:a till 24:e april

Maj
Patio-festival i Córdoba, blomsterkors, hästhögtid i Jerez och pilgrimståg i Rocio och Madrid
•Cruces de mayo (majkors) hålls i Spanien från slutet av april i hela landet, men det i Córdoba överträffar allt. Jättestora blomsterprydda kors som ska symbolisera det kors som Jesus blev korsfäst på, bärs genom städerna. Även om det är en religiös högtid, sätter man upp små barer i staden och liksom under de flesta stora folkfetser i Andalusien spelas flamencomusik dagen och natten lång.
1:a -3:e maj
•Häst – högtiden, Feria del Caballo i Jeres de la Frontera har sitt ursprung i en hästmarknad som för första gången ägde rum 1284. Under en vecka har du chansen att se Andalusiens vackraste och mest praktfulla hästar samtidigt som det pågår en massa hästaktiviteter. Man kan förstås också beskåda flamenco och dricka sherry.
2:a till 9:e maj
•Varje år besöker miljoner människor den lilla byn Rocio belägen i provinsen Huelva. El Rocio är en religiös och typisk andalusisk högtid. I centrum för pilgrimståget står madonnaikonen “La Virgen del Rocio”.
10:e till 12:e maj
• Patio-festival. Strosa genom Córdobas gamla stadskärnas labyrint av gator och titta in i de många vackert utsmyckade patios, som under dessa dagar är öppna för besökare.
6:e till 17:e maj
•Madrids skyddshelgon San Isídro firas genom en pilgrimsfärd och vattendrickande ur hans heliga fontän. Många människor går klädda i Madrids nationaldräkt. Under flera dagar pågår evenemang såsom danstävlingar, folkmusikkonserter och tjurfäktningar.
12:e till 16:e maj 

Juni
Småfisk, pappdockor, bålfest, Menorca löper amok och vin i stora mängder
•Småfiskens dag I Torremolinos, 10-12 ton småfisk serveras till ungefär 30 000 besökare på strandpromenaden i La Carihuela.
7:e juni (OBS! Detta datum kan ändras)
•Om du missade Las Fallas har du chansen att fira dess lillebror, Hogueras, i Alicante. Precis som i Las fallas är pappdockor en stor del av festivalen, om än i något mindre format. Man bränner dockorna på San Juan den 24:e juni. I övrigt erbjuder festivalen parader, fyrverkerier och en mängd andra festligheter
20:e juni-24:e juni
•San Juan firas på stranden med bål, mat och dryck. I några städer tänder man också brasor.
23:e – 24:e juni
•Menorcas version av San Juan, San Joan, betyder veckolång anarki på hela ön, men den i Ciutadella är extra vild. Hästar skrittar genom gatorna och in i butiker och banker. Det serveras pomada (en lokal gin och saft) till långt in på morgonen.
23:e och 24.e juni, men festligheten varar en hel vecka.
•Batalla del vino är definitivt en av Spaniens galnaste festivaler. Dagen går kort och gott ut på att hälla vin på varandra och kanske också dricka lite emellanåt. De obligatoriskt vita dräkterna färgas röda. På eftermiddagen släpper man ut kalvar och kor så att de kan springa med fulla människor i någon sorts betydligt förmildrad version av San Fermín.
29:e juni

Juli
Gyttjekastning, tjurrusning och Jungfru Maria på havet
•Fiesta del barro är en högtid vars höjdpunkt är att kasta gyttja i ansiktet på alla andra deltagare. Här, i Santa Brigada på Gran Canaria, är det en ganska spännande syn att se hela stadens befolkning driva runt på gatorna insvepta i gyttja.
De exakta datumen är ännu inte fastställda, brukar vara runt 4:e till 8:e juli
•Landets mest omdiskuterade festival är utan tvivel San Fermín. Den äger naturligtvis rum i Pamplona, en stad som normalt sett inte gör mycket väsen av sig, men som hela världens tv-stationer sänder från under de dagar festivalen varar. Varje år beskådar 1.5 miljoner besökare hur modiga män (och måhända någon enstaka kvinna) springer framför de vilda tjurarna.
6:e till 14:e juli
•Virgen del Carmen är en tradition som har existerat sedan det 16:e århundradet. Efter att ha befunnit sig i kyrkan i 364 dagar, blir Virgen del Carmen (en av jungfru Marias många titlar) transporterad från kyrkan ut på havet för att välsigna sjöfarna. Det är som en påskprocession vid stranden. Högtiden hålls i flera städer, bland annat: Málaga, Rincón de la Victoria, Vélez-Málaga, Torremolinos, Benalmádena, Los Boliches og Estepona.
16:e juli eftermiddag/kväll

Augusti
Vikingafestival, religiöst skådespel, roliga aktiviteter i Málaga och tomatkrig
• Galiciens äldsta fiesta är Romería Vikinga, som äger rum i Catoira (Pontevedra). Vikingaskepp seglar uppåt floden Arousa och stora slag utkämpas. Beskåda hur våra farfäder mördas, år efter år.
1:a augusti
•Se världens äldsta religiösa skådespel, Misterio de Elche. Skådespelet uppförs sedan 13:e århundradet och dessa dagar vallfärdar folk från hela världen till Alicante.
14:e och 15:e augusti
•Ingen förstår sig på festligheter lika bra som andalusierna och Málaga är i allra högsta grad ett bra exempel på detta. Om dagen är staden full at tält där det serveras vin och tapas och på gatorna kryllar det av festklädda och dansande människor. Om kvällen är festen förlagd till festplatsen utanför byn, Feria de Málaga
13:e till 22:a augusti
•Tomatfesten Tomatina i Buñol (Valencia) är nog landets, om inte världens, märkvärdigaste festival. Omkring 40 000 (vuxna) människor krigar med 100 ton tomater. En förfärlig syn.
25:e augusti

September
Höstfest och mänskliga pyramider
•I många städer firas vinskörden, la vendimia. Festligheterna börjar olika datum i olika städer och datumen kan också ändras beroende på tiden för skörden. Exempel på vendimia – fester Cómpeta, Fiesta del Vino på Plaza de la Vendimia, Manilva
De exakta datumen är ännu inte fastställda
• Festes de la Mercè är namnet på en högst besynnerlig tradition i Barcelona, där 600 evenemang äger rum, däribland de mänskliga pyramiderna kända som åtta castellers
24: e september (Men en del festligheter pågår mellan 19:e 28:e september)

Oktober
Den stora soppdagen och cervantesfestival
• Día de las Sopas Perotas i Álora. Denna dag bevisar att invånarna, kända som perotas, att de är duktiga kockar. Till skillnad från vad man skulle kunna tro serveras det dock inte soppa, men alla får möjlighet att sätta tänderna i en specialrätt och smårätter som är typiska för regionen.
Firas i början av oktober, exakt datum ännu inte fastställt
•Varje år firas ”La Semana cervantina” i Alcalá de Henares i Madrid. Festivalen äger alltid rum runt den 9:e oktober, som var Cervantes födelsedag. Under hela veckan ser området ut som under guldåldern och medeltidsmarknaden är mycket populär. En viktig tradition är at man läser högt ur ”Don Quijote” samt spelar upp den som teater.
3:e till 19:e oktober

November
Kyrkbesök och slaktdag
•Allhelgonaafton firas i hela landet med ett besök på kyrkogården. Här minns man de döda samt äter och dricker.
1:a november
•San Martín firas med en stor slaktdag, la mayanza. I många byar, speciellt i bergsområden, slaktas grisen för att tillaga korv och skinka till den kommande vintern. Under tiden äter och dricker man en hel del.
11:e november

December
Brödsmulefest, Spaniens nationaldag, julafton, Verdiales och nyår
•Brödsmulefest i Torrox. Två ton brödsmulor, 200 kilo vitlök och 600 liter olivolja blir til migas, som serveras till de 30.000 till 40.000 besökarna.
Datum ej fastställt.
•Spaniens nationaldag firas förstås i hela Spanien, men främst i Madrid. Dagen kallas även för Día de la Hispanidad och man firar att Columbus kom till Amerika. En militärparad tågar genom staden och kungafamiljen deltar i firandet. Oftast samlas man på Plaza de Colon.
12:e december
•Julafton är nog Spaniens lugnaste högtid. De flesta barer är stängda, men hela familjen går ofta ut tillsammans för att äta på restaurang.
24:e december
• Verdiales. Folklore och traditionell musik vid Puerta de la Torre i Malaga. Pandas, eller lokala grupper, står för underhållningen på scenen.
Datum ännu ej fastställt, någon gång i slutet av december.
•Skillnaderna mellan hur man firar nyår i Sverige och i Spanien är egentligen inte stora. Speciellt för Spanien är dock att man under tolvslaget på Nochevieja äter 12 vindruvor som ska symbolisera årets tolv månader. Det sägs att den som inte äter druvorna kommer att få otur under det resterande året. Det sägs också bringa tur att ha på sig röda underkläder.
30: december – 1:a januari

Vi reserverar oss för ändringar vad gäller datum. Var därför noga med att för säkerhets skull kontrollera datumen om du vill delta i någon av dessa högtider.

Av Jette Christiansen och Matilda Shayn

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.