Känna din stad – Så du trodde du kände Marbella?

Känna din stad - Så du trodde du kände Marbella?

Dela

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email


Även om du har bott i Marbella under många år och känner till de flesta ställena i stan finns det nog fortfarande många platser du ännu inte har upplevt eller hört talas om. Följ med oss på en rundtur i stan.

Det finns många museer i kulturella Marbella, men vem har inte kört förbi
Museo Ralli i Urb. Coral Beach eftersom man inte är intresserad av racerbilar?
Men du bör vända om, för det finns inga bilar som pryder väggar eller golv i Museo Ralli, utan konst av bästa kvalité som Miró och Dalí.
Det är öppet tisdag-lördag kl. 10.00-14.00. Semesterstängd fram i den 15 januari. Gratis entré.

Den här statyn är ett av det första man ser när man kör in i Puerto Banús. Vad du kanske inte visste är att den är gjord av Salvador Dalí 1956 och upp ställd i Puerto Banús 2004. Den väger 3,6 ton.
Puerto Banús är uppkallad efter José Banús Masdeu, som var från Tarragona. Han flyttade 1962 till Costa del Sol där han lyckades väl inom byggbranschen och konstruerade alltså Puerto Banús. Han dog 1984.

Vi känner till många av de chiringuitos som ligger längs med stränderna och fiskrestaurangerna i hamnarna, men Canuto är väl undangömt och har alla sorters fisk och skaldjur till rimliga prisar.
Adressen är La Bajadilla, Puerto Pesquero, och för att komma dit kör man nedför en liten återvändsgränd till vänster innan sjukhuset USP.

Ska det vara lyxigt finns det knappast något bättre än ett besök på Marbella Club. Har du också varit på MC Café?
Här serveras europeisk och asiatisk fusion till lunch och middag – och speciella kalorilätta rätter – i snygga miljöer. MC Café är också öppet för morgonkaffe eller sen frukost.

Den klassiska bilden av La Concha, här sett från Nueva Andalucía. "Skallen" bildar avslutningen på bergskedjan Sierra Blanca. Den är 1215 meter hög.

I saluhallen – Mercado Municipal Divina Postora – finns färsk frukt och grönsaker, skaldjur och fisk, som marbellabon Javi här visar upp.
Mercadon ligger vid Avda. Nabeul i den övere delen av stan.

Enligt legenden fick kung Fernando av Castilien (den katolska) nycklarna till Marbella den 11 juni 1485 av den muslimska borgmästaren på den här platsen. I tacksamhet reste kungen  korset, Cruz del Humilladero.
Det står i en liten nisch på Calle Málaga.


Håll ett öga på den här teatern. Det är ett ambitiöst, privat initiativ som får allt fler spännande föreställningar. Den ligger på Calle Notario Oliver.
Se Qué Pasa-sidorna i det här numret av magasinet och www.blackboxteatro.com.

Är du toros aficionado eller tycker du bara om den speciella atmosfären som är förknippad med tjurfäktningen, så titta förbi Bodegón Taurino på Travasía de Carlos Mackinstosh vid Puerta del Mar.
Specialiteter är jamón serrano och korvar.

I gamla stan torkas fortfarande tvätten utomhus på tvättlinor. Så sent som på 1940-talet hade Marbella bara omkring 900 invånare.
Det ändrade sig drastiskt då Max Egon zu Hohenlohe-Langenburg och Alfonso zu Hohenlohe fick upp ögonen för staden.

Den gamla stadsdelen, Casco Antiguo, är som bekant en labyrint av trånga  stenbelagda gränder som bjuder på många överraskningar.

Iglesia de la Encarnación är stans äldsta kyrka. Det byggdes en kyrka ovanpå den tidigare moskén, men den här byggnaden är från 1750-1755. Kyrkan har faktiskt en hemsida: www.encarnacionmarbella.com.

Stadsmuren är en integrerad del av stan. Den kommer från morernas tid. Enligt arkeologiska fynd har det bott människor här sedan den äldre stenåldern.


Fakta om Marbella
Område: 114.3 km2
Invånare: ca 130.000
Kuststräcka: 27 km
Antal stränder: 24
Under romarnas tid kallades staden Salduba
Morerna kallade byn Marbil-la
Stadens skyddshelgon är San Bernabe som firas 11 juni
www.marbella.es


Nästa stad i serien Känn din stad
I nästa nummer beger vi oss Torremolinos. Känner du till en plats som du gärna vill dela med dig av till andra läsare så skicka gärna ditt tips till info@ensueco.com.

Dela

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

Kanske gillar du även

Sök på En Sueco