Så du trodde att du kände till Estepona?

Så du trodde att du kände till Estepona?

Fakta om Estepona:
Areal: 137 km2
Kuststräcka: 21 km
Invånare: Ca. 66.000
Avstånd från Málaga centrum: 83 km
Helgon: San Isidro Labrador (firas den 15 maj)
www.estepona.es

Staden ligger mellan bergen Sierra Bermeja och Gibraltarsundet, vilket skapar ett speciellt klimat som innebär att Estepona i genomsnitt har mer nederbörd än resten av kuststäderna. Med sina många kilometer sandstrand och den stora naturparken Sierra Bermeja, är stan det ideala stället att åka på en strandtur om sommaren eller på vandrartur i bergen efter turistsäsongen.

Karnevalen i Estepona är en festlig och intensiv upplevelse som startar den andra torsdagen i februari och varar till och med lördagen. Utöver utnämning av karnevalens vackrast uppklädda kvinna och man, är det olika festliga arrangemang i stan. Karnevalen rundas av lördag kväll då en menneskelavet enormt stor sardin bärs ner på stranden Playa de la Rada, där den bränns över bål och begravs.

Namnet Estepona härstammar från Fenicien, som namngav byn Astapa. ”Ast” betyder vatten, flod eller ström och refererar till de många floder vid Estepona och ”apa” betyder by. Morerna menar att byn har namnet Astaba, Astabbuna eller Alexthebuna. Det finns dock inget konkret bevis över vem och när byn fick sitt namn.
I juni 2008 blev 20 personer, bl a Esteponas borgmästare, advokater, arkitekter m.fl. anklagade för korruption. Fallet blev offentligt känt som "Operación Astapa".

Tjurfäktningsarenan i Estepona skiljer sig markant från andra tjurfäktningsarenor i Spanien och dess design är helt unik även i världen. Detta beror på dess asymmetriska och ellipsformade design. Tjurfäktningsarenan invigdes 1972 och är ritad av arkitekten Juan Mora Urbano och är i dag betraktad som byns arkitektoniska stolthet. Den rymmer upp till 8.000 personer, därför är också tjurfäktningsarenan om sommaren också en plats där man anordnar konserter.

Med sina 21 km kuststräcka har Estepona ett otal Chiringuitos (strandrestauranger). Chiringuito’en Palm Beach skiljer sig från de andra. Det var nämligen här som den populära spanska tjejgruppen Las Ketchup 2002 spelade in videon till hitsången ”Aserejé”, också känd som ”ketchup-sången”. Sången var en stor hit i hela Europa och Sydamerika och gruppen blev samma år nominerad till en Grammy under de sydamerikanska Grammy Awards och deras debutalbum sålde över 12 miljoner exemplar på världsbasis.

Escuela de Arte Ecuestre Costa del Sol har plats för 1.200 personer och är en av de mest betydelsefulla och erkända ridskolor i Spanien och en av de mest moderna i Europa. Ridskolan bjuder på riduppvisningar och olika ridtävlingar samt alltifrån kulturella arrangemang, mässor, shower till kongresser.
Det prestigefulla engelska British Horse Society har utnämnt ridskolan som Escuela de Equitación (skola för ridkonst) och det officiella andalusiska hästförbundet Federación Andaluza de Hípica har tilldelat ridskolan den högsta möjliga utmärkelsen, nämligen fyra ”hästskor”.

Esteponas marina betraktas som en av de bäst utrustade i Europa. Hamnen ligger på den västliga sidan av strandpromenaden endast 5 minuter från centrum. Utöver de många flotta yachter som ligger fortöjt, finner man ett brett urval av spanska och internationella restauranger, barer och nattklubbar.
I hamnen är det varje söndag morgon loppmarknad (Rastrillo) som startar redan kl. 8.00 och slutar först kl. 13.00.

Den 5 maj firas stadens helgon San Isidro Labrador, som fraktas i en vagn dragen av oxar mot La Hermita San Isidro Labrador. Det sista stycket av vägen där vagnen med oxar inte kan komma fram, bärs San Isidro Labrador på en tron. Vid ankomsten till kapellet släpps vita duvor fria, medan Andalusiens anthem spelas av den medföljande orkestern.

Nudiststranden Costa Natura är en av de mest besökta nudiststränderna på Costa del Sol. Här finns inga hämningar och kläder av alla slag är förbjudet på den 400 m långa strandsträckan reserverad för nakna gäster.
Nudiststranden var den första i Spanien, den grundlades 1979 och blev vid den tidpunkten betraktad som en av de bästa och vackraste nudiststränderna i världen.

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.