In vino veritas – Vad gör snön och kylan för vinet ?

In vino veritas - Vad gör snön och kylan för vinet ?

Snö snö och åter snö, man skulle ju tro att alla vin bönder gråter, men icke. Jag talade med Miguel Merino från Rioja på morgonen idag och han sa det här är det bästa som kan hända oss. ”Año de nieves, año de bienes” är ett uttal från bönderna i Rioja . Jag frågade hur då, förfryser inte vinstockarna nu när ni har 10 grader kallt och massor med snö? Neeeej svarade Miguel det är bara bra, först och främst så går hela stocken ner i dvala, det är jättebra. Sedan är det så kallt att alla eventuella svampar och illasinnade löss fryser ihjäl. Sedan har vi det bästa, allt vatten som detta ger till växtligheten, perfekt ! Vi får ju som sagt inte konstbevattna våra vinstockar om det inte sker något drastiskt under sommaren. Miguel fortsätter, ”så om det nu bara blir vår snabbt dvs. i slutet av februari, sedan mycket sol och värme så att knopparna skjuter och att det börjar blomma utan några kraftiga hagelstormar så är jag nöjd.” Ja, förutsett att värmen håller i sig och att det bli en lång sommar utan vatten ovanifrån, utan att plantan får jobba efter det som finns i backen. Inte för varmt, utan en lång sommar och en sen höst. Jag lyssnar passionerat på Miguel, för han pratar som om varje planta vore hans barn, och jag vet hur han kan gå ute på fälten av vinrankor och prata med dom. Detta var svar på en av de frågor som jag får av er läsare. Så Torsten och Eva jag hoppas att ni nu inte blir rädda när ni åker förbi vinstock efter vinstock täckta med snö ! Och skall man tro och hoppas så säger Miguel Merino till slut denna vintern har varit lika som 2005, och det året vet vi ju hur det var ! ***** och lite till, ett perfekt lagrings år och det leder oss rakt på nästa fråga.

Vad gör jag men mina viner från 80 talet ?
Det frågar Tommy Gunnarson i Benalmádena, ja Tommy drick dom och gör det nu ! Fast se först vilket år det kommer ifrån och kolla med bodegan eller Concejo Regulador i det distriktet där vinet kommer ifrån, dom kan säkert hjälpa dig om det är ”kris och du måste dricka det med en gång eller om det gått ut ! Mycket beror också på hur du har haft vinet lagrat. Du säger i ditt brev att det legat i en källare som inte blir så varm, inte ens på sommaren och det är bra. Dom har legat horisotellt och det är också bra, Jag antar i och med att det är en källare att ljuset inte är så intensivt där heller. Öppna flaskorna försiktigt ifall det ligger en massa sediment kvar så att du inte får ett grumligt vin.
Om dom inte varit omkorkade någon gång så ta det extra försiktigt. Det bör drickas med en gång, och vad jag menar med det är att spara inget till dagen eller dagarna efter då förlorar du mycket av vinets kraft. Är det bra så är det att gratulera och njut så mycket du kan. Riktigt gamla viner tror jag inte skall öppnas om det inte varit perfekt lagrat, utan bara behållas som en rolig sak från förr. Är det rätt märke kan man dessutom få bra betalt på auktion, se bara i Sverige där många gamla viner gör att det blir en bra slant i fickan !!

Vad lär jag mig mer om vin frågar Birgitta och Sune i Torrevieja!
Kul att ni läser En Sueco så långt bort och jag kan ju säga att det är lite synd att ni inte bor i Fuengirola, för här finns en Munskänksförening där man sysslar med vinkunskap och vinprovningar. Kolla med de olika föreningarna som finns i området AHN, Club Nordico och vad dom nu kan heta och se om det inte finns intresse för en vinklubb. Det finns mycket material att hämta på nätet idag, eller varför bildar ni inte en egen Munskänks förening. Hör gärna av er igen om intresse finns. Jag hjälper gärna till med att berätta allt vi gör här i Fuengirola. Vi kanske rent av kan få föreläsare hit från både USA, Australien, Chile och Argentina, vem vet.

Stor fråga och viktig sådan, varför får jag ont i huvudet av röd vin ?
Är det efter 3:e flaskan förstår jag problemet, men är det efter bara ett glas kan det finnas flera anledningar. Det kan vara så att du är känslig för ett ämne som heter histamin som troligtvis ger dig detta problem. Jag har lösningen, det finns en tablett som då så klart heter antihistamin och det finns flera märken ett tror jag heter Clarityn. Det är en tablett mot olika allergier och den verkar även bra mot huvudvärk som man kan få av rött vin. Jag läste om denna tablett i FASS och det stod att om man har allvarliga problem med levern skall man inte ta dessa tabletter och då tänkte jag på vinet…… och levern. Allting med måtta. Och mitt råd är som alltid drick riktigt vin, inte dessa unga sura viner utan drick ett som har fått lite mjuka tanniner från ek om än så lite som 3 månader, det finns fortfarande mycket frukt i det !!
Ha en trevlig vin vår!

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.