IN VINO VERITAS – mars 2010

IN VINO VERITAS - mars 2010

Dela

Aldrig någonsin har det funnits så mycket vin till allas förtjusning och förvåning. Det går snart inte att följa med i vinvärlden. Det släpps så mycket nya viner nu i dags läget, att om man skulle prova 1/100 av alla så fick man dricka dygnet runt! Bara i Spanien så släpps det varje dag ett hundra tal nya viner eller nya årgångar. Och med dagens duktiga vinmakare så är det nästan omöjligt att tala om vilken druva som finns i glaset även för den mest kunniga vin älskaren. Ta bara en sådan druva som Cabernet Sauvignon som är så tydlig i sin vanliga form, med mycket frukt och då framför allt sina tydliga svarta vinbär men även plommon och körsbär. Det hittar du idag lika ofta i Tempranillo som Shiraz, som i vissa Merlot från vissa delar i världen. Det är idag väldigt svårt att druvtypiskt säga vad som finns i glaset, vissa viner ok, om dom är väldigt typiska kanske. I många viner idag använder man flera druvor och det är ju jättebra, för vinerna blir ju mer komplexa med egenskaper som dom olika vinerna innehåller. Det skall bli väldigt intressant att se vart utvecklingen går nu när vi skall besöka Spaniens största vinmässa som går av stapeln den 22-26 mars i Barcelona. Dit kommer vinmakare från hela välrden för att visa sina viner. Nu mer börja ju även Spanien att visa att man kan från gå dom typiska blandningarna som i Rioja och längder på lagrings tider på ekfat som gjort många viner träiga. Vill man idag ha andra druvor än vad Consejo Regulador i DO Rioja säger så kan man ju det.
Det enda man inte får skriva på flaskan är att det är ett vin från DO Rioja. Man kallar det i stället Vinos de Pago eller VT de Calahorra eller liknande. Man får ingen etikett från consejo regulador men den går ju inte att dricka, so what!
Vad tycker jag om för vin ?
Vad jag tycker man skall göra när man provar sig fram i vinvärlden är att man börjar dricka viner med en druva. Här i Spanien använder vi ju Tempranillo i så gott som alla distrikt. Prova druvan från 5 distrikt, ta Rioja såklart, Ribera del Duero, TORO, La Mancha och varför inte det lilla distriktet Cigales.
Alla dessa distrikt har olika karaktär. Sedan provar du druvan Cabernet Sauvignon, det kan vara från Navarra, Ronda, Penedes, Jumilla, och slutligen från oss här nere i typ VT Arcos de la Frontera. Sedan provar du vin med druvan Shiraz, då kan du fortsätta med VT Arcos de la Frontera sedan Vinos de Madrid, La Mancha och slutligen Catalunia. Nu tar du ut ett av alla dessa olika viner, ett tempranillo ett Cabernet sauvignon ett Shiraz. Nu kommer det roliga blanda 50% tempranillo med 25% Cab och 25% shiraz smaka !!! Sedan gör du likadant med alla de andra vinerna och ser vilken blandning som du tycker mest om. Det är så här man gör på de olika vingårdarna och det kallas coupage. På så sätt kan du komma framtill vad som blir din favoritblandning. Självklart kan du blanda 50% av två viner också, min favorit är Shiraz 60 % Cabernet Sauvignon 40 %, eller när du vågar bland riktigt ordentligt då kör jag en 85 % Shiraz och 15 % Voignier som är en grön druva, detta bara för att få in lite fruktighet i den annars så chokladfyllda shirazen !
Tempranillo, är den druva som ger de bästa spanska vinerna. I doften kan man bland annat känna exotiska kryddor och vanilj som kommer från lagringen på amerikanska ekfat. I smaken kan man, beroende på distrikt och ålder, hitta jordgubbar, björnbär, körsbär, mullbär, hallon, svarta vinbär, tobak, plommon och kakao.
Cabernet Sauvignon, världens populäraste vindruva som i stort sett odlas i samtliga världens vinländer. Svarta vinbär, cederträ, nyvässad blyertspenna, cigarrlåda, stall, läder, kaffe, tobak, källare, lagård, jord, mynta och eukalyptus är dofter och smaker som kan ingå i ett Cabernet Sauvignon vin.
Syrah/Shiraz, är troligen den äldsta kända druvsorten och man tror att de första spåren kommer från staden Shiraz i Persien.
I doft och smak kan man bland annat hitta bränt gummi, rökta charkuterier, svartpeppar, tjära, blåbär, tobak, björnbär, nejlikor, viol, hallon och svarta vinbär. Vid lagring kan man ibland även hitta inslag av vilt, läder och choklad. I de australiensiska Shiraz vinerna hittar man ibland även inslag av mynta och eukalyptus.
Voignier I doft och smak kan man hitta aprikos, persika, viol, päron, jasmin, mysk och kryddor.
Lycka till nu med din egen coupage och skriv gärna och berätta om du hittat någon favorit i dina blandningar!

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.