Bergsgetter skrivs i folkräkningen

Bergsgetter skrivs i folkräkningen

Även de andalusiska bergsgetterna är skrivna i folkräkningen och en ny studie visar att det finns fler än förväntat. En två år lång studie av bergsgetternas situation i Andalusien är just avslutad. Projektet, kallat Programa de Gestión de la Cabra Montés en Andalucía, som gjorts av lokalregeringens miljöråd och som hade en prislapp på 1,3 miljoner euro, tillät biologer att observera och räkna getterna för att bedöma om bergsgeten är en utrotningshotad art liksom det iberiska lodjuret och brunbjörnen. Den stora katten är hotad trots ihärdiga ansträngningar i till exempel Doñana i Huelva, eftersom människorna har invaderat och bebyggt stora delar av lodjurens naturliga hemområde och detsamma gäller björnarna som huvudsakligen hör hemma i Asturien, Castilla och León samt Galicien.
Det är dock inte fallet med bergsgetterna, som trivs bäst i högtliggande och bergrika ekosystem.

Halva flocken i Andalusien
Studien visar att det idag finns fler än 75.000 bergsgetter på den iberiska halvön och att man med hjälp av bland annat satelliter räknat 37.698 bergsgetter i Andalusien, med andra ord lever omkring halva delen av den samlade flocken her.
Bara i Sierra Nevada finns det drygt 17.000 bergsgetter och det är den största koncentrationen i världen. Det är också stora kolonier av getter i Tejeda-Almijara, Sierra de Baza och Filabres, Sierra de Cazorla, Sierra de Grazalema, Sierra de las Nieves och El Torcal.

Återinförande av habitatet
Junta de Andalucías mål har naturligtvis inte endast varit att räkna getterna, utan också att hjälpa till att bekämpa sjukdomar och att förbättra rasens chanser att överleva.
Insatserna, som kommer att fortskrida, har gett resultat och biologerna menar att getterna kommer att återfå stora delar av deras normala habitat, där de för övrigt har levt i omkring sju miljoner år.
Det är således i dag fler getter i sju av Andalusiens åtta provinser (enda undantaget är Huelva) än för några år sedan, då bergsgetens situation blev beskriven som kritisk.

Jagar vilt ändå
Trots oron för bergsgetens överlevnad tillåts fortfarande jakt på dem, om än under begränsade och kontrollerade former. I februari höll till exempel kommunen El Hornillo i Ávila auktion över rätten till att skjuta 80 hanar. Jägare från hela landet, resten av Europa och jämlikar från USA var med, och 80 bergsgetters liv inbringade totalt drygt 260.000 euro eller i genomsnitt 3.250 euro. 2005 betalade man så mycket som 12.250 euro för rätten till att skjuta en get.


Kort om bergsgeten
Latinskt namn: Capra pyrenaica hispanica
Kroppens längd: 100-145 cm.
Svanslängd: 12-15 cm.
Vikt: Hanarna 80-120 kg; honorna 40-75 kg.


Av Jette Christiansen

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.