Anders Ekborg – om det största, mesta och värsta som artist

Anders Ekborg - om det största, mesta och värsta som artist

En artist med ett brett register är Anders Ekborg som just nu är aktuell med sin nya platta, Åtta Två, som släpps i maj. Det är en soloplatta där han också sjunger en duett med Helen Sjöholm.

Vi träffas på golfbanan där han under några dagar ska delta i en golftävling. Innan han kom till Costa del Sol har Anders Ekborg varit en vecka i Portugal för att spela in låtar och video till sin nya platta, Åtta Två.
"Namnet kommer av att åtta låtar är på engelska och två på svenska. På en av dem kommer Helen Sjöholm att medverka. Rent musikaliskt är det pampigt och lite pompöst och den släpps någon gång under maj månad."
För inte så länge sedan kunde svenska TV-tittare se honom medverka i årets Melodifestival. Han deltog i delfinalen i Örnsköldsvik med låten "The Saviour", men gick inte vidare till finalen.
"Det var första gången jag var med och större mediacirkus får man leta efter. Jag har blivit tillfrågad tidigare men det är så mycket som ska stämma inför en medverkan. Den här gången fick jag en låt jag tyckte om och sedan tyckte mina båda döttrar det var häftigt om deras pappa ställde upp. Att delta är en enorm exponering för en artist som vill synas. Det är ju trots allt omkring 4.5 miljoner tittare."

Jacques Brel som förebild
Vi kommer in på ämnet förebilder och var man hämtar inspirationen ifrån.
"Jacques Brel är min förebild. Han liksom höll hjärtat i sin hand och blottade sig rent känslomässigt, både när han uppträdde och i sina texter. Han kunde konsten att dela med sig och ha en fullständig scennärvaro. För mig är det viktigt vad jag förmedlar och därför är texterna av stor betydelse. Jag vill, precis som Brel, ge uttryck för det jag gör rent känslomässigt."
Många har försökt sig på att tolka Brel, men inte Anders Ekborg.
"Där har jag satt en gräns. Visst har jag sjungit några av hans sånger men aldrig gett mig på att tolka honom. En av anledningarna är svårigheten med att få bra översättningar."
Mycket av sin inspiration hämtar Anders från latinomusiken.
"Latino har en speciell känsla och sätt att uttrycka det på. Och på samma sätt är det med flamencomusiken, som jag tycker mycket om. Det är känslosamt med ett starkt uttryckssätt. En duktig flamencogitarrist är det få som slår när det gäller att uttrycka känslor."
På frågan om han har försökt sjunga flamenco svarar han med ett skratt:
"Nej, jag vill inte göra bort mig eller förstöra flamencosången."

Paella för 150 gäster
Ett av Anders intressen är mat och matlagning. Han har nyligen köpt en stor paellera där han kan laga paella för 150 personer.

"Min uppfattning om spansk matlagning är att den är väldigt traditionell. Det märker man också när det gäller paella. Jag har varit en del i Portugal där man också lagar paella och blandar olika ingredienser på ett annat vis. Jag tycker man kan ha i både musslor och fläskkött i samma paella. Det gör det lite mer spännande."
På den klassiska frågan om det ska vara skalade eller oskalade räkor i paellan säger han att han personligen föredrar både och.

"Det är bättre med skalade räkor i själva paellan men som garnityr är det vackrare med hela räkor. Man får se upp med skalade räkor så att de inte blir torra vid tillagningen. De lägger man i precis innan serveringen."

Han spanska favoritmat är skinkan och pata negra. Annars är det svensk husmanskost som ligger honom närmast om hjärtat.
"Det har jag från min mamma som var en vanlig svensk hemmafru, som lagade vanlig svensk husmanskost. Idag är det svårt att få tag på exempelvis pepparrotskött eller stekt fläsk med löksås."

Hans matlagningsintresse har också utvecklats sig till ett sätt att koppla av på.

"Efter en föreställning är det svårt att gå ner i varv. Då brukar jag gå hem och laga en trerätters middag till mig själv mitt i natten, medan min fru och barnen ligger och sover."

Bröllop är svårt
Anders Ekborg är både sångare, skådespelare och musikalartist och har medverkat i ett flertal filmer och TV-produktioner, spelat in flera skivor, gjort otaliga stora musikalroller, varit engagerad vid Dramaten och turnerat land och rike runt.

"Faktum är att jag blir allt nervösare ju äldre jag blir inför varje föreställning eller uppträdande. Jag har alltid extremt höga kvar på mig själv, men jag känner också att publiken har krav på mig. Ju mer känd jag har blivit ökar förväntningarna. Det svåraste man kan göra är att sjunga på ett bröllop. Då känner jag att nu måste jag leverera något utöver det vanliga för att inte förstöra bröllopsparets speciella dag. Och då är jag riktigt nervös."

Hans stora genombrott kom 1995 när han spelade Karl-Oskar i Björn och Bennys musikal "Kristina från Duvemåla". Musikalen ska nu sättas upp i USA, men utan hans medverkan.

"Det är av två anledningar. För det första har jag redan gjort Duvemåla och det är alltid svårt att försöka upprepa en succé. Och för det andra är den amerikanska versionen förkortad och lite annorlunda, vilket gör att jag inte känner för att vara med."

De förstod inte vad vi gjorde
Jag frågar honom vad som är det största, mesta och värsta han har varit med om som artist.

"Utan tvekan är Duvemåla det största jag har varit med om, framför allt ensemblemässigt. När det gäller sångmässigt och det som krävt mest av mig var titelrollen i musikalen Jekyll & Hyde. Det var minst sagt en schizofren roll som verkligen sög musten ur en. Och det värsta är ett uppträdande i östra Finland som jag gjorde tillsammans med Helen Sjöholm. Vi hade repat mellansnacket på både svenska och engelska. Men när vi stod på scen och körde våra skämt var det helt tyst bland publiken. De bara vrålstirrade på oss och vi blev allt nervösare. Sen gick det uppför oss att de varken förstod svenska eller engelska. Vi kunde lika bra ha pratat grekiska. När jag skulle sjunga Anthem ur Chess, som jag gjort hur många gånger som helst, fick jag en black out. Texten bara försvann. Så där stod jag och nynnade melodin medan paniken växte. Publiken reagerade inte, de hade aldrig hört Anthem och förstod inte vad vi gjorde."
 


"Jacques Brel är min förebild.""För mig är det viktigt vad jag förmedlar och därför är texterna av stor betydelse."


 

Av Elswig Patriksson

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.