En dag med Ann-Sofie Frånberg i Benalmádena

En dag med Ann-Sofie Frånberg i Benalmádena

Det var inte en slump eller tillfällighet som gjorde att Ann-Sofie Frånberg valde att bosätta sig i Benalmádena, vilket också märks när hon berättar om kommunen.
"Det är en väldigt bra kommun att bo i och man tar verkligen hand om sina invånare. Man har förvaltat sina skattemedel på ett bra sätt”, säger Ann-Sofie. "Se bara på hur man gjort med Plan E (Plan Español para el Estímulo de la Economía y el Empleo). Stora delar av innerstan är ombyggd med bland annat bredare trottoarer och mer plats för uteserveringarna. Man vill verkligen att det ska vara trivsamt och det är mycket välordnat."

Arbetat mycket
Hon kom till Spanien för första gången i slutet av 80-talet och flyttade till Benalmádena tio år senare, men bosatte sig här permanent först 2004.
"Under de fem första åren i Benalmádena pendlade jag till Sverige men sedan fick jag arbete i ett nystartat seniorboende i Torrequebrada och var med och byggde upp det från start. Min huvuduppgift var från början att spegla skillnaderna i levnadsvillkoren och kulturskillnaderna mellan svenska och spanska seniorer och sedan blev jag kvar i fem år."
Ann-Sofie tillhör gruppen svenskar på Costa del Sol som både arbetar och är aktiva på sin fritid.
"Jag har också arbetat på distans med ett utbildningsföretag inom vårdsektorn i Sverige. Härifrån har jag bland annat rättat prov och gått igenom rättningarna med eleverna via Skype och e-mail. Det har fungerat alldeles utmärkt att arbeta på det sättet."
Och fast att Ann-Sofie nu egentligen ska vara pensionär har hon nyligen fått ett nytt jobberbjudande.
"Jag har alltid arbetat väldigt mycket och jag har svårt för att tänka mig att plötsligt inte vara lika aktiv som tidigare. Fram till nu har jag också varit ordförande i SWEA Málaga som tyvärr måste lägga ner sin verksamhet."

Europas största kaktusodling
Benalmádena kommun består av tre delar, Benalmádena Pueblo, Arroyo de la Miel och Benalmádena Costa. När Ann-Sofie ska visa sitt Benalmádena håller vi oss till Arroyo del la Miel och Benalmádena Costa. Vi utgår från järnvägsstationen och går mot kyrkan och kyrktorget.
"Kyrkan tillhör en av ursprungsbyggnaderna och torget är en öppen och trevlig plats där det alltid finns något som blommar. Sedan kommer vi upp på huvudgatan Avenida de la Constitución där det efter ombyggnaden i centrum finns mer plats för uteserveringarna. Men innan vi dricker kaffe på ett trevligt café vill jag att vi besöker la Casa de Cultura och tittar på någon av utställningarna som man brukar ha."
Ann-Sofie berättar också att Benalmádenas före detta borgmästare, den svensk- ättade Enrique Bolin, under sina 30 år vid makten betytt mycket för kommunen.
"Sen kommer vi till gågatan Calle Blas Infante och till torget Plaza de la España där man har återskapat den gamla miljön med bland annat en brunn mitt på torget och de gamla vattenkaren där man förr i tiden tvättade sina kläder. Man har också restaurerat utgrävningar från romartiden som visar att Arroyo de la Miel är en mycket gammal plats."
Det blir också ett besök i den vackra botaniska parken Parque de la Paloma som trots att den anlades för bara omkring tio år sedan verkar betydligt äldre.
"Det är så fantastiskt med växter i det här klimatet. Bara på några år växer de till sig och blir stora. Det går inte att jämför med hur det är i Sverige”, fortsätter Ann-Sofie som tillägger att parken har Europas största kaktusodling.

Hamnen är en turistfälla
Är man på besök i Benalmádena kan man inte missa hamnen.
"Hamnen är vacker rent arkitektoniskt men också en turistfälla. Den har fått flera priser för sin utsmyckning men man får se upp med priserna."
Om man vill shoppa i Benalmádena kan Ann-Sofie ge ett bra tips.
"I Arroyo de la Miel finns det en uppsjö av skoaffärer. Jag skulle tippa att det rör sig 25-30 stycken och alla håller bra priser."
Som avslutning på dagen blir det ett besök på Tivoli World.
"Det är grundat av en dansk och påminner om Tivoli i Köpenhamn med flera bra restauranger och miljön är som ett parklandskap. Det är också trevligt att göra en söndagspromenad på Tivoli. Dessutom har man uppträdanden här och ett sådant skulle jag avrunda min dag med i Benalmádena, fast först har vi ätit middag på en bra spansk restaurang innan det blir ett flamencouppträdande."
Ann-Sofie avslutar dagen med att tillägga:
"Benalmádena är en levande kommun med alla sina generationer."

 

 


Fakta om Ann-Sofie Frånberg

Född: 1944 i Halland.
Stjärntecken: Vattuman.
Familj: Maken Clas, två egna söner och två bonusbarn, 4 barnbarn och 2 bonus barnbarn.
Hobby: Jag är intresserad av det mesta. Men trädgårdar, växter och resor till olika vackra trädgårdar är jag mycket intresserad av. Sen tycker jag också om litteratur och konst, gärna brukskonst i keramik och glas.
Det mest spännande jag har gjort: Det var när jag 1960 som 16-åring själv åkte till England med båt från Göteborg för att arbeta som au pair i fyra månader.
Favoritmat och dryck: Jag är väldigt förtjust i medelhavsmaten och allra helst ska den vara vackert presenterad. Som dryck blir det andalusiskt rödvin och en god spansk brandy.


 


Några snabba…

Hur ser en perfekt dag ut för dig?
Då stiger jag inte upp för tidigt och sen äter jag frukost länge och i lugn och ro. Därefter tar jag min korg och går och handlar grönsaker och blommor på marknaden. Jag tycker det är så fräscht med färgerna och lukterna och dessutom äter jag mycket grönsaker. På vägen hem stannar jag till vid en bar och tar mig en kopp kaffe. Man får inte glömma förmiddagskaffet.
Sedan blir det några timmar vid datorn. Om det är väder för det, går jag gärna och badar, antigen i havet eller i poolen. Är det inte väder så uppskattar jag att sitta i skuggan och läsa en stund. I och med att jag är ledig har jag tid för att laga mat så middagen lagar jag här hemma. Efter maten tar jag mig en sväng på stan, pratar med vänner och bekanta som jag träffar och avslutar dagen med en brandy på ett trevligt ställe.

Hur tror du man ska göra för att uppnå sina drömmar?
Det är viktigt att ta reda på vad man vill och sätta upp det som ett mål. Sedan måste man dela upp det i delmål, för det är inte alltid att man kan förverkliga sina drömmar med detsamma. Väldigt ofta sker det i etapper. Men jag är helt säker på att – vill man så kan man. Jag tror att dagens yngre generation vill uppnå sina mål med en gång medan vi som är lite äldre har lärt oss att vänta och att saker och ting har sin tid. Men det viktigaste är trots allt att man får vara frisk. Har man inte hälsan är det svårt att förverkliga sina drömmar.

Håller du fast vid några svenska traditioner i Spanien?
Lite grann, men det är lika viktigt att ta till sig de spanska traditionerna. Det är mest jul och påsk vi firar här i Spanien och då blir det en mix av svenskt och spanskt. Det är viktigt att komma i håg att vi är "gäster" i landet och att vi också bör lära oss av det spanska.

Saknar du något från Sverige?
När jag är i Spanien saknar jag ingenting från Sverige. Och skulle jag sakna något kan jag för det mesta hitta det här på kusten. Jag tycker det är viktigare att ta seden dit man kommer.

Vad är det bästa med Spanien?
Det är nog att jag känner mig så fri här. På något sätt är det lättare att leva och man kan göra det mesta mycket enklare. Och sedan spelar självklart klimatet en stor roll. Jag är inte en vintermänniska och uppskattar därför det milda klimatet.

Vem skulle du vilja vara för en dag?
Då skulle jag vara statsminister, både i Sverige och Spanien, och överföra sunda idéer mellan länderna. Ta det bästa från Sverige och föra över det till Spanien och vice versa. Det skulle bli en intressant dag…


 


"Benalmádena är en levande kommun med alla sin generationer."


 

Av Elswig Patriksson

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.