Lunch med Manuel Raventós

Vi är inbjudna till lunch med Manuel Raventós Negra och hans son Josep Raventós, några av Spaniens bästa cava-producenter, på en trevlig restaurang med underbar utsikt över havet. Vi har stora förväntningar inför mötet med Manuel Raventós, det är inte en Herr vad-som- helst, utan Spaniens Señor Cava, och en av de stora markägarna i Katalonien. Familjen Raventós har sedan 1497 ägt marken, var den kända cava-producenten Cordorníu har sina anläggningar och vingårdar, och var hans egna privata vingård, Raventós i Blanc också ligger.

 

 

Familjen Raventós
Familjens släktträd och historia är imponerande och tack vare dem har vi idag spansk cava.
Den första flaskan cava, eller Champaña som det då kallades, framställdes 1872 i Penedés av Josep Raventós, Manuel Raventós förfader. Före det hade han i 40 år försökt att efterlikna den franska champagnen, men skillnaderna var för stora. Det blev hårt arbete och många experiment gjordes. Raventós var med i det lokala vinrådet, som träffades en gång i veckan för att dela erfarenheter, vilket ledde till att kollegorna hela tiden var precis steget efter, och det förklarar varför så många cavagårdar uppstod vid nästan samma tidpunkt.

Raventós gjorde sedan mycket snabb internationell succé. Dels berodde det på att Frankrike och därmed också champagnedistriktet drabbades av den förödande vinlusen, och dels på att världen var på väg mot det glada 1890-talet och saknade skumpa.

 

Från Cordorníu till Raventós i Blanc
Det var alltså Josep Raventós som gjorde den första spanska cavan och drömmen om att producera Spaniens bästa cava har funnits i familjen sedan dess.

Manuel var verkställande direktör för hela Cordorníu-koncernen fram till 1986 när han bestämde sig för att tillsammans med sin far starta en vingård i helt egen regi. De valde de bästa 100 hektaren till framställningen av deras cava, som nu säljs under namnet

Raventós i Blanc.

En 500 år gammal ek, som stod på marken och som vingården är byggd runt, blev vald som projektets logo. Idag framställer Raventós i Blanc inte bara Spaniens bästa cavor, utan också röd- och vitviner av riktigt god kvalitet.

 

Annat än cava
Men det är inte bara cava som Manuel Raventós, utbildad jordbruksingenjör, lägger ner sin tid på. Han är gift, har tre barn, gillar bra fotboll, konst, utmaningar och har bred kunskap om allting som händer i dagens Spanien. Han är ordförande för Cefrusa S.A., styrelseledamot i det katalanska jordbruksrådet, och fram till förra året och vice ordförande för Comisión de Obra Social och styrelseledamot i Fundación La Caixa.

Manuel, som talar spanska, katalanska, engelska och franska, är en man med pondus, och en trevlig och intressant bekantskap, som förser oss andligt med sina kunskaper och sin vision om Raventós i Blanc.

Vid lunchen provsmakar vi många av vinerna från Raventós, även den senaste nya cavan: Manuel Raventós, som vi rekommenderar.

 

Generationsskifte
Efter katalansk tradition är det den äldste sonen som ärver marken, därmed undviker man att den blir uppdelad i mindre delar generation efter generation. Josep Raventós blir den 19 generationen av Raventós klanen den dag när hans far drar sig tillbaka, och förra året blev nästa generation säkrad då Josep son föddes.

Av Mugge Fischer

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.