Los Náufragos – Strandrestaurangen utöver det vanliga

Los Náufragos – Strandrestaurangen utöver det vanliga

Dela

Går man en promenad längs stranden i Fuengirola, kan man inte annat än förundra sig över hur alla “chiringuitos” (strandrestauranger), som ligger sida vid sida, kan överleva säsong efter säsong. Det är otroligt, hur så många, nästan identiska restauranger kan klara av konkurrensen, speciellt med tanke på att många av dessa chiringuitos faktiskt har legat vid strandpromenaden de senaste 40-50 åren.

 

Den skeppsbrutne slog sig ned
En av alla dessa chiringuitos är Los Náufragos, som ägs av spanska Noberto. Han öppnade restaurangen för 41 år sedan tillsammans med sin fru, och även om han idag inte är med i den dagliga restaurangverksamheten, kommer han alltid förbi på helgerna för att hjälpa till samt få en uppdatering hur allting står till. Namnet ”Los Náufragos”, som betyder de skeppsbrutna, kommer av att Noberto, innan han bestämde sig för att öppna restaurangen, hade varit ute och rest mycket, och när han äntligen stod på fastlandet, såg han sig själv som en slags skeppsbruten. Men Los Náufragos såg mycket annorlunda ut då. Faktiskt så började det med en liten spartansk strandbar av trä och bambu, som kunde monteras ned under lågsäsongen. På den tiden var det lagstadgat, att alla strandbarer skulle monteras ned på vintern. Gatubilden såg helt annorlunda ut då; strandpromenaden var mycket smalare, det stod bara några få palmer här och där, och det var mycket sällan man såg några bilar. Men varje sommar kom det många turister, flest spanjorer men även några få från utlandet. I dag ser det helt annorlunda ut, och över hälften av gästerna är turister som kommer från övriga Europa. På grund av detta skulle man kunna tro att menyn skulle ha förändrats markant genom åren, men Martín, som ansvarar för den dagliga driften och köket, försäkrar, att utöver att det självklart har tillförts vissa internationellt anpassade rätter, så är restaurangernas specialiteter fortfarande lokala Medelhavsrätter som mariscos, grillade sardinas, lubina, gazpacho andaluz, boquerones en vinagre, lenguado och självklart den berömda traditionella paellan, som dock inte har lokalt ursprung. Menyn är tryckt på flera olika språk med foton av de olika rätterna. ”Det du ser på menyn, är vad du får”, förklarar Martín. ”Vi serverar bara det allra bästa och är noggranna med, att råvarorna alltid är färska och tillreds på ett aptitligt sätt. Vi skulle aldrig lova någonting som vi inte vet om vi kan leva upp till, det skulle vara vår undergång. Rykten sprids fort, och även om många av våra gäster är turister, så krävs det inte mycket för att de aldrig mer sätter sin fot hos oss igen. Det är helt enkelt för stor konkurrens inom branschen, och vi måste, varje dag, hålla en högre serviceanda och kvalitet, än vad gästerna förväntar sig av oss”, försäkrar Martín.

”Annorlunda” är en succé
”Det, som får strandgästerna och restaurangbesökarna att stanna till, när de passerar Los Náufragos, är det speciella konceptet, som vi började med för en tid sedan. En dela av stranden tillhör Los Náufragos, där har vi solstolar och parasoller till uthyrning, men utöver det har vi en speciell VIP-zon med läckra dubbeldrömbäddar med vita gardiner, som kan dras för, om man önskar skugga eller privatliv”, berättar Martín. ”Om alla kvinnor skulle gå med svarta tröjor och det plötsligt kom en kvinna gåendes helt klädd i rött, då är det ju klart att man reagerar och lägger märke till henne”, ler Martín. Beställer man en VIP-drömbädd för en dag, bjuds man på en flaska Cava, men utöver det kan man njuta av restaurangens rätter, medan man leker kändis för en dag.

Strandteam med stor erfarenhet
Omar och Domingo tar hand om servisen till alla strandgäster, och uthyrningen av de totalt 90 solstolarna, varav sju bäddar tillhör VIP-zonen. Domingo, som började arbeta med att diska i restaurangen som ung pojke, tar nu hand om strandbokningen. Det kan tyckas vara en lätt uppgift, men upptar faktiskt det mesta av hans tid. ”Våra solstolar och -bäddar, nu också VIP-zonen, är mycket populära, inte bara bland turister utan också bland spanjorerna själva och de utlänningar som bor här. Ibland ringer folk från utlandet, månader i förväg, då de ska på semester, för att boka solstolar hos oss. Det kan vara rena ekvationer att få saker och ting att gå ihop, då det ofta händer, att folk när de beställer, gärna vill ligga bredvid t.ex. en familj de lärde känna under semestern förra året, och som de har kommit överens med att träffa även under årets semester”, förklarar Domingo, som själv ser nordisk ut med sitt ljusa hår och ljusa ögon. Han är känd som ”El Guiri”, men han försäkrar, att han är 100 % spansk och född och uppvuxen i Los Boliches i Fuengirola. ”Vår VIP-zon är så populär, att vi planerar att sätta upp ytterligare en rad med sju VIP-strandbäddar”, berättar Domingo, när han hastigt reser sig upp för att återgå till sitt arbete. ”Marockanske Omar, som har bott i Tyskland i 10 år, ansvarar först och främst för teamet som tar hand om strandgästerna. Han har varit anställd hos Los Náufragos under många år, och förutom att han står för en superb service, så talar han både spanska, engelska, tyska, marockanska och franska, vilket alltid är en tillgång, då gästerna kommer från världens alla hörn”, berättar Martín.

Familjärt företag
Los Náufragos har totalt 20 personer som är anställda i själva restaurangen och fyra personer, som uteslutande tar hand om strandgästerna, så det handlar om en stor koordination och planering varje dag. Men enligt Martín går det jätte bra, självklart på grund av en bra organisering av restaurangens olika delar. ”Vi har det bra tillsammans och ser oss själva som en familj. Därför är det lätt och roligt att göra ett bra jobb, och upprätthålla en hög standard, både vad det gäller hygien och service till våra gäster. Det viktigaste är att driva restaurangen så bra som möjligt, samtidigt som vi har de mest fördelaktiga matpriserna. Vi ligger därför prismässigt på en mellannivå, som alla har råd med”, avslutar Martín, som ser fram emot att hälsa nya och nyfikna gäster, samt stamgäster välkomna.

För bordsbeställning, ring: +34 952 58 20 16.

Los Náufragos
Paseo Marítimo
29640 Los Boliches, Fuengirola
(Ligger ca 50 meter från den uttorkade floden)

Av Louise Kathrine Pedersen

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.