Ballongsläpp på första dagen i skolen i Marbella

Ballongsläpp på första dagen i skolen i Marbella

Precis som i vilken vanlig svensk skola som helst slogs portarna upp efter ett välbehövligt sommarlov till en ny rafflande termin. Och precis vad en första skoldag ska innehålla, lite pirr i magen, barn fulla av förväntan och nyinköpta skolväskor. Det enda som skiljer sig en aning från en traditionell svensk första skoldag är, trots den tidiga timmen, värmen på närmare 30 grader och att skolgården kantas av palmer i stället för höstgula björkar.
Efter det att rektor Bia Nyman glatt hälsat alla välkomna, nya som gamla ansikten, till ett nytt spännande och händelserikt år var det dags för ”ballongsläppet”. Något som förhoppningsvis kommer att bli en ny kul tradition på skolan.

Vid uppropet tilldelades nämligen alla barnen en heliumballong av sin mentor. På den satt en liten lapp med elevens namn och mailadress till skolan, för att om någon som förhoppningsvis hittar den ska kunna skriva till skolan för att berätta vart den landat. Förväntningarna var många, att kanske få en brevkompis någonstans i Spanien eller att den kanske skulle landa ända i Afrika.

Efter nedräkning från tio släppte alla barnen på skolan sina ballonger i gult och blått mot en molnfri himmel. Länge stod de, föräldrar och elever, kvar för att se ballongerna krympa till små prickar tills de till slut inte gick att se längre.

Som en klass i Sverige
Antalet barn på skolan är hittills i år 32, vad det normalt kan vara i en hel klass i Sverige. De yngsta är 3 år och de äldsta går i 5e klass. Att jobba åldersintegrerat är inte bara ett måste för att denna verksamhet ska fungera utan även till stor fördel för elevens utveckling. Både socialt och kunskapsmässigt. Tidigt får barnen lära sig att ta hänsyn och visa respekt då alla ligger på olika nivåer. Man lär sig av de äldre och lär ut till de yngre, både i klassrummet och på rasterna där de leker sida vid sida oavsett ålder. I kärnämnena är indelningen i år F-2 och 3-5, men i drama och musik arbetar hela skolan tillsammans.

På en liten skola som denna är det lätt att jobba mot gemensamma mål. I år har vi pedagoger valt att jobba med att förstärka förmågan att ta ansvar. Ordet ANSVAR har blivit ett ledord som hoppas kunna föra skolan och individen framåt på ett positivt sätt.

Att till exempel ta ansvar för sina studier, materialet på skolan, att man äter ordentligt för att orka en hel skoldag och ansvar för sina handlingar och känslor. Men allt detta kräver utbildning och de kommer att finnas med på schemat för alla i år.

Många intressanta projekt på agendan
Arbetet som påbörjades förra året med EQ (emotionell intelligens) finns självklart med på schemat även i år. Förutom att detta specifika förhållningssätt genomsyrar hela vår verksamhet så är 1 timme i veckan avsatt för att jobba med att förbättra elevens självkänsla.

Under höstterminen har skolan många intressanta projekt på agendan. Hela skolan kommer bland annat att jobba med det annalkande valet. Eleverna ska få bilda sina egna partier och ha ett skolval. Vill ni höra vilka som vann kan ni läsa om det i nästa nummer.

I oktober har Nordea mycket glädjande meddelat att de vill sponsra skolan med en utflyktsdag för alla elever och föräldrar. Detta ser vi fram emot med entusiasm.

Det årliga luciatåget går av stapeln kring den 13e december. Uppträdande blir det som vanligt för föräldrar och gäster på Centro Forestal Sueco. Förhoppningsvis även på Kyrktorget i gamla stan i Marbella där torget brukar fyllas med både traditionsbundna svenskar samt nyfikna spanjorer.
Friluftsdagar och utflykter till Antequera, Lobo Park och ishallen i Benalmádena står högt på önskelistan om eleverna själva får välja.

Vi hoppas att ni var månad vill följa oss och vårt arbete på Svenska Skolan i Marbella genom En Sueco.

Av Linda Kallin

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.