Möte med Olle Westerling

– bankchef och 10 år på kusten

Min bild av den traditionella bankchefen är: torr, stel och allvarlig. Men det stämmer inte in på Olle Westerling.
Jag bjöd in Olle för att höra var han började och om mannen bakom bankchefen.

Första jobbet var i Spanien
När Olle som 19-åring hade tagit studenten reste han till Mallorca på en två-månaders reseledarkurs för att sedan åka hem till Sverige igen och bli lärare. Men riktigt så blev det inte. Efter två månader ringde han hem till sina föräldrar och sa att planen hade ändrats, han tyckte det var fantastiskt att komma ut i världen och vill fortsätta reseledarjobbet ett tag. Efter 10 månader på Mallorca var Olle heltänd på Spanien och fortsatte jobba där i 5 år. Efter 3 år träffade han sin blivande fru Vigdis på Teneriffa, även hon arbetade som reseledare. Sedan blev det England, Grekland och Asien. Vigdis, som ursprungligen kommer från Norge fick jobb i Sverige och bestämde sig för att flytta dit och Olle följde med. De två månaderna innan lärarstudierna blev istället tio år ute i världen.

Drömmen tillbaka
Tillbaka i Sverige arbetade Olle med personalfrågor inom resebranschen innan han började arbeta med försäkringar inom Skandia. Efter 13 år på Skandia bytte han till Handelsbanken. Hela tiden talade han och hans fru om att de en dag ville flytta tillbaka till Spanien.

Olle är ett levande bevis på, att håller man ögon och öron öppna så kan drömmar bli verklighet. En dag hörde han om en ledig tjänst på Handelbank-en i Spanien, han sökte, han fick det, och beslutet var lätt. Efter nästan 20 år flyttade de tillbaka till Spanien, närmare bestämt till Marbella.

Han trivdes med jobbet på Handelsbanken och hade inga tankar på att byta jobb när han fick möjligheten att starta Swedbankkontoret i Marbella efter fem år på kusten. För Olle kom det som en ny utmaning och en möjlighet till att utvecklas och han tackade ja till tjänsten. I skrivandes stund har Olle arbetat som chef på Swedbank i Marbella i dryga fem år och han säger att det fortfarande är jätteroligt.

Livet i Spanien
När Olle inte arbetar så är han inte den som sitter och gör ingenting, då reser han runt i Spanien och upptäcker nya ställen eller åker till en favorit såsom Cadiz. Malaga besöks ofta och i närheten av Marbella finns en liten pärla, byn Ojén med en mysig lördagsmarknad och flera bra restauranger.
Olle berättar att han trivs så bra i Spanien att han inte har några planer på att flytta tillbaka till

Sverige. Han trivs i Andalusien och han trivs med andaluserna, han sitter gärna och pratar och skojar med dem, och han tycker att de är rejäla och sjysta. Han tycker också om Andalusiens klimat, bl.a. för att man kan vistas ute året runt. Vidare är han mån om att äta nyttigt och hälsosamt och köper de flesta frukter och grönsaker närodlade på marknaden, om han inte odlar dem själv i sitt grönsaksland. En gazpacho på sommaren som är gjord på egna grönsaker smakar extra gott.

Trots att han gärna bor kvar i Spanien så vill han inte lämna det svenska livet helt. Han älskar båda länderna och ser dem båda som sitt hem och lever ett mixat svensk-spanskt liv i balans.


Fakta

Född: Januari 1952 i Jämtland
Civilstånd: Gift sedan 32 år tillbaka, dotter boende i Stockholm, son boende i London.
Bor: Marbella
Fritid: Spinning, simning, vandra i bergen, laga mat, påta i trädgården, resa och upptäcka Spanien men även långresor, gärna Asien.
Senaste…

Lästa boken: Hypnotisören av Lars Kepler
Sedda filmen: Familj på gränsen till nervsammanbrott
Köpta CD: Lolita Flores och Rod Stewart
Resmålet: Mallorca

Olle om det finansiella läget i Spanien

”Det känns som om spanska folket insett att det måste ske förändringar och regeringen har fått order från EU att det på kort tid måste ske stora förändringar i den spanska ekonomin. Den sittande regeringen försöker genomföra reformer, bl.a. försöker man ändra på arbetsrätten. Detta medförde generalstrejk i Spanien. Spanien måste också få ordning på arbetslösheten, speciellt bland de unga, här krävs det stora insatser. Infrastrukturen som finns fungerar oftast och det intresset som finns från omvärlden gör att jag tror att Spanien har en framtid. Om ett par, tre år och lite tålamod så tror jag att det kommer att ljusna” säger han optimistiskt.
Olle om livets viktiga

Jag frågar Olle vad som har varit viktigt för honom sedan han flyttade till Spanien, och han svarar: ”Familjen är jätteviktig, vännerna är viktiga och jobbet har alltid varit viktigt för mig. De vännerna vi hade när vi lämnade Sverige har vi fortfarande kvar och många av dem hänger kvar sedan vi arbetade i resebranschen. Speciellt viktiga har mina båda arbetskollegor blivit, de har betytt mycket för mig under dessa år. Jag tycker om att röra på mig och är noga med att komma iväg och träna. Ytterligare en sak som har varit viktig för mig har varit att kunna prata spanska, att förstå och kunna prata med spanjorerna. Spanskan är också viktigt för mig för att kunna hänga med i vad som händer och kunna integrera mig.”

Av Sara Laine

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.