MALAGA CF | bakom kulissen


Pellegrini:"Vi ska jobba tilsammans som en familj".

Bakom kulissen
Det hektiska dygnet,
när shejk Al-Thani lät miljonerna rulla åt det andra hållet

Det var måndagen den 1 november.
Det hårt prövade gräset på La Rosaleda stadion i Málaga låg öde, men det kraftiga visslandet och anhängarnas högljudda ilska över hemmalagets spel i söndagens La Liga match mellan Málaga CF och nyuppflyttade Real Sociedad från Baskien ljöd fortfarande.

Det snörpliga 1-2 nederlaget var det femte raka på La Rosaleda för shejk Abdullah bin Nesser Al-Thanis ambitiösa fotbollsprojekt, var en bottenplacering som inte ingick i beräkningarna.

Men nu låg Málaga CF som tredje sista med endast 7 poäng efter nio matcher.

Al Thani och hans folk tog kontakt från Qatar med tränaren Manuel Pellegrini i Santiago i Chile.

Málaga-spelarna var edan från dag ett glada över sin nya tränare.

Efter fem fantastiska år i Villareal och ett i Madrid blev det avsked från Spanien i somras, då den kungliga klubben Real Madrid avskedade honom, trots att han med sitt lag hade uppnått de högsta poängen i lagets historia: 96!

Men FC Barcelona nådde 99 och knep mästerskapet.

Och historiskt sett sker det utan applåder i den kungliga klubben Real Madrid. De tål inte att bli nummer två.

Ett lag i kris
Pellegrini hade ett erbjudande från engelska Liverpool, det turkiska Galatasaray och landslaget i Chile, men väntade avslappnat i sin hemstad, på rätt tillfälle.

Det kom med Al-Thani. För Málaga CF:s manager med ansvar för såväl träning och inköp, den portugisiska Jesualda Ferrieras och hans stab skulle avsättas.

Projektet, som Ferreira fem månader tidigare hade blivit så begeistrad över att leda, rasade. Han kunde inte leverera resultat och höll allt för envist fast vid spelaruppställningen (4-3-3), som han inte hade spelare till.

Och med Duda och Rondon på skadelistan. 19 mål tog sig in mellan tre olika målvakter.

Snyggt med 14 egna mål, men poängtabellen visade tydligt Costas bemanningskris.

Den låg på botten.

En hög lön
Efter ett tre timmar långt möte mellan direktionen i Málaga CF och tre representanter för Pellegrini, var den ekonomiska biten löst. Natten till torsdagen satte Pellegrini sig på flyget kl. 00.30 chilensk tid för att 13 timmar senare landa till ett stort pressuppbåd på Málagas flygplats.

Han körde till La Rosaleda för att få de sista bitarna på plats – bl.a. sin egen stab av hjälpare, assistenterna Ruben Cousillas och José Cabello.

Pellegrinis lön landade på sju miljoner euro för tre år – den tredje högsta inom spansk fotboll denna säsong.

Så, efter investeringar i spelare har shejk Al-Thanis miljoner börjat rulla åt ett annat håll:

Lägg till avskedandet av tränare. Två av chefsträn-arna har nu avskedats under bara sex månader.

Den muttrande presidenten
På fredagen vid middagstid bjöd Málaga CF in pressen för presentation av Pellegrini, efterföljt av tapas. Vid hans sida i det trånga, nyrenoverade pressrummet satt en entusiastisk presschef, Victor Varela och en lite trumpen, nyklippt, skygg första vicepresident, Abdullah Ghnub, med en snygg blå slips. Ghnub hälsade alla välkomna på långsam engelska och uttryckte sin tillfredsställelse över att Manuel Pellegrini antagit utmaningen. Han är en av de bästa på marknaden, sa han.

Ferreira avskedades på grund av avsaknaden av resultat. Nu stöttar ledningen i Málaga CF Pellegrini fullt ut och de förväntar sig goda resultat. Ferreira och Pellegrini har olika personligheter med olika spelarstilar, sa Ghnub, som inte ville säga någonting om spelarinköp, när transferfönstret öppnades till januari. Manuel Pellegrini fick frågan om han hade några Chile-spelare i kikaren till Málaga CF, men svaret avvärjdes.

”Vad som intresserar mig mest med Málaga CF är, att klubben nu har satt igång ett långsiktigt projekt. Jag ser att det finns goda möjligheter att göra succé i den femåriga planen som är antagen. Det motiverar mig.

Vi ska jobba tillsammans som en familj varje dag och se vad som kan förbättras. Jag är glad över att vara tillbaka i Spanien, var jag har tillbringat några av de bästa aren av min karriär”, sa Pellegrini.

På fredagskvällen tog han med spelarna till Barcelona, där Málaga CF med andratränare Rafal Gil i spetsen tappade 0-1 till Espanyol efter en bra insats. Men den helgen åkte Málaga CF ner till sista platsen i La Liga.

Nu hoppas alla i och runt Málaga CF att Pellegrini är mannen som kan föra in klubben på rätt spår.
I alla hänseenden.

För den provisoriska ledningen i klubben verkar inte så övertygande.

Av Morten Möller

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.