Michel Caron, föddes i Uppsala men har vuxit upp i Spanien, närmare bestämt Nerja. Jag har träffat honom och vi har talat lite om vilka fördelar Spanien har gentemot Sverige och tvärtom, är våra klichéer sanna? Och hur man känner sig som ung i Spanien, och vilka förhoppningar man har?

Du föddes ju i Sverige, men har växt upp i Nerja, vilken relation har du haft till Sverige genom åren, och vilken relation har du idag?

När jag var liten så brukade vi alltid åka till vår sommarstuga som låg utanför Uddevalla. Det som jag kommer ihåg mest är luften, att den är så ren, klar och den luktar så gott. Landskapen där är så vackra, precis som om de vore tagna ur en bok.

Idag så är det nästan tio år sedan jag var i Sverige. Det ändrades när jag blev en fjorton, femton år, då ville man vara kvar i Nerja med kompisarna under sommarlovet, och sedan har det liksom inte blivit av att jag åkt dit. Men visst skulle det vara kul att åka dit med ett gäng kompisar.

Skulle du kunna tänka dig att flytta till Sverige?

Aldrig! Först och främst så handlar det om vädret, vintern i Sverige passar mig inte alls. Sedan är det stora skillnader på livsstilen med. Här i Spanien så är allt mycket enklare, exempelvis så kan man utöva många utomhussporter året om, då man inte behöver oroa sig så mycket över om det ska bli bra väder eller inte.

Ingen av dina föräldrar är ju spansk, har du någon gång känt dig utanför eller varit med om att bli utsatt för diskriminering på grund utav att du inte kommer från Nerja?

Nej, inte alls, nästan tvärtom. Jag började förskolan när jag var fem, och det var då jag lärde mig att tala spanska på allvar. Jag har alltid haft många kompisar, och de allra flesta kommer från Nerja, jag har alltid känt mig välkommen hemma hos dem.

Hur ser du på ungdomarnas möjligheter idag här i byn?

Det är ju en av de stora nackdelarna här i Nerja och på hela Costa del Sol, och det är ju arbetsmarknaden. Det finns i princip bara arbeten inom turism eller andra serviceyrken. Lönerna är extremt låga och det finns alldeles för mycket svartjobb. Om man ser till barerna så skulle jag uppskatta att ungefär 50 % av personalen arbetar utan kontrakt. Böterna för att ha folk arbetande utan kontrakt är relativt höga, och det förekommer inspektioner. Fast det är ”planerat” så att när inspektionen kommer till den första baren så ringer den baren till nästa bar, och den baren ringer vidare till nästa och så vidare, som en sorts kedjereaktion.

Vad kan du rekommendera svenska besökare att göra när de kommer hit ner till Spanien?

Maten, och framförallt då tapas, tricket är att leta rätt på en bar full med spanjorer, där hittar du de bästa tapas.

 

Av Anna Johansson

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.