Mycket är krångligt i Spanien med dess tunga byråkratiska maskineri. Det finns dock en sak som är lättare här – att “bli med hund“.

Om du är det minsta “på hugget” kan du knappast undvika att få en ny fyrbent liten familjemedlem – under din vistelse i Spanien- en hund eller katt. Utbudet på sällskapsdjur är enormt.
Små teddybjörnsliknande, några veckor gamla hundvalpar, säljs för en spottstyver på marknader. Kattungar och hundvalpar överges i papplådor eller soptunnor, där ofta någon förbarmar sig över dem och tar hand om dem.
“Snälla” människor skänker små valpar och kattungar till barn – många gånger utan att föräldrarna blivit tillfrågade. Eller så ser du en liten, vilsegången hund vandra vid landsvägen och kan inte motstå frestelsen att stanna bilen och ta med den hem.

Herrelösa hundar
Ett säkert sätt att bli med hund är att åka till en av uppsamlingsplatserna för herrelösa hundar. Där kan hundar av alla storlekar och raser hittas. : valpar, vuxna, renrasiga och blandras.
För ett par tusen kronor får du en fullt vaccinerad, steriliserad, identitetsmärkt och veterinärgranskad hund.

Myntets baksida är att det verkar vara lika lätt för folk att göra sig av med sina hundar som att skaffa dem. Resultatet av hela den här hanteringen är, att det i Spanien finns hundratusentals förvildade och herrelösa hundar som går ett okänt öde till mötes. Dessa hundar producerar årligen mängder av valpar – varav endast ett fåtal lyckas hitta ett seriöst hem.

Skulden?
Vem bär skulden till att det finns så oerhört mycket herrelösa djur? I första hand folk som skaffar dem utan att ta sitt ansvar, I andra hand myndigheterna som inte tillräkligt effektivt tagit an sig problemet. Vi kan inte lägga hela skulden på spanjorerna, eftersom problemet tycks vara mycket större vid turistorterna. En orsak kan vara att en del länder har väldigt strikta regler för införsel av djur. Hur många djur som blivit övergivna på grund av detta, vågar jag inte spekulera över.

Utrotade vilda
Problemet med vilda och herrelösa hundar är komplext och svårlöst. En lösning kunde vara att göra som man gjorde I England, där man konsekvent utrotade alla vilda hundar och katter. Det var ett tufft beslut av myndigheterna och den politiker som gick ut och krävde så drastiska åtgärder blev inte populär.
Detta i sin tur ledde till att efterfrågan på djuren blev större än utbudet, med den följd att djurens status höjdes. I dag kan man i England vara tvungen att stå I kö och betala flera hundra pund bara för att bli ägare till en vanlig bondkatt. Dessa djurägare är ofta välmotiverade och har noggrant övervägt sitt beslut att skaffa ett husdjur.

Privata organisationer
I Spanien finns det goda exempel på försök där organisationer har minskat populationen av herrelösa katter. Eftersom katten är ett nyttodjur, som håller råttbeståndet i schack har flera urbanisationer försökt lösa problemet mot råttor genom att hålla kattbeståndet på en måttlig nivå genom att först utvärdera hur många katter man behöver.
Efter att dessa veterinärgranskats blir dessa vaccinerade, avmaskade och steriliserade, och för att bli identifierade skärs en liten bit av deras ena öra bort. Övriga katter avlivas. Årligen räknas och inspekteras katterna. Sjuka och avlidna ersätts med nya.

Kulturell inställning
Olika länder har oerhört stora kulturella skillnader vad inställningen till djur beträffar. I det mångkulturella Andalusien reflekteras olika nationers tankesätt i djurhållningen. Barn i Sverige får i tidig ålder lära sig att djur är levande varelser , och har känslor som man måste visa respekt för.
Ett lands utvecklingsnivå kan mätas i hur man behandlar sina djur, har Indira Ghandi sagt och det ligger mycket sanning i det påståendet.


Fama
Det här är Monty. Han är en stävhårig terriermix och ca 1 år gammal. Han är väldigt snäll och älskar att leka och jaga bollar. Om du är intresserad av Monty, vänligen kontakta Pat Coleman på tel. 620 354 885, eller om du är intresserad av att adoptera en annan hund, är du välkommen att besöka vår hemsida: www.f-a-m-a.net och klicka på adoptionsfliken, där du hittar många fler hundar som letar efter ett hem.


Av Susanne Kamu, Leg. Veterinär, D.V.M, Fuengirola

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.