Da det inte finns tid ta avsked

Da det inte finns tid ta avsked

Förlusten av en älskad familjemedlem är alltid svår, men när sällskapsdjur dödas i en meningslös olycka blir allting ännu mera tragiskt.

Det är en solig sommarmorgon och porten till gatan har av misstag blivit öppen. Vår hund tar chansen och slinker ut för att utforska världen. Två kvarter hemifrån blir hon påkörd av en bil – och avlider omedelbart.
Situationen är hemskt för hela familjen. Den ena minuten är vi alla lyckliga tillsammans- och nästa ögonblick måste vi ta farväl av vår älskade hund! Barnen är helt förtvivlade och det fanns inget jag kan göra för att hjälpa dem. Eftersom mitt hjärta är brustet och jag är handlingsförlamad!

Vad händer sedan?
Jag vill nu försöka fokusera på hur du kan hantera situationen positivt och hur du kan hjälpa dina barn att sörja.
Förutom smärtan av förlust, måste man också bearbeta och klara av de extra känslor som alltid kommer i händelse av en oavsiktlig död. Känslor såsom chock, ilska, förnekande och skuldkänslor från tankar om man kunde ha gjort något för att förhindra denna död.
Ett djurs död är alltid traumatiskt, även om att döden länge skulle ha förväntats. Vi är aldrig riktigt beredda att släppa taget om vår älskade, oavsett hur mycket vi försöker förbereda oss för det. Men åtminstone när sällskapsdjur är äldre och har lidit under en tid har ägaren lite tid att göra sig redo inför det och förhoppningsvis att säga adjö. När husdjuret dör tragiskt, det finns ingen tid att anpassa sig till idén, ingen tid för sista-minuten-förberedelser och verkligen ingen tid för avsked. Allt sker bara plötsligt och brutalt.

Barnens reaktioner
Då barn är inblandade, blir saken ännu mera komplicerad. Föräldrarna, som själva upplever en enorm sorg, måste också vägleda sina barn genom det som är ofta den första stora sorg i deras liv. Det finns inget enkelt sätt att hjälpa barn att hantera förlusten av ett djur. Barn upplever sorg lika djupt som vuxna, och i vissa fall mer. När djuret har stått barnen nära eller när det är barnets första erfarenhet av döden, är det speciellt traumatiskt.
Därför är det viktigt att erkänna barnets smärta och inte tänka att detta är något som de nog snart kommer över.
Att förstå de olika faserna i sörjandet, kan man underlätta denna process.

Chock
Den första känslan som upplevs är chock. Det är kroppens sätt att hantera nyheten som sinnet inte kan acceptera. Psykiskt känner sig personen som ett vrak. Alla reagerar olika – vissa kan gråta okontrollerat – andra helt dra in ett skal. Effekten av en chock kan pågå allt från några timmar till några dagar. Det är bäst att under denna tid, vara skonsam mot dig själv och barnen. Att komma ihåg att du har drabbats av förlusten av en familjemedlem. Avfärda inte det eller försöka att tona ned tecken på sorg. Försök inte att få dina barn att sluta gråta över sin hund. Det är viktigt för dem att få uttrycka sin sorg, och de lär sig att göra genom att följa ditt exempel.
Det är också viktigt att inte lyssna då någon säger att det var ”bara en hund” – köp en ny! . Din hund kan mycket väl ha varit ”bara en hund” för världen utanför, men för din familj att han var en mycket speciell familjemedlem.

Ilska
Efter att den första chocken av förlusten har bleknat, är nästa steg i sorgeprocessen – ilska. De flesta människor som sörjer leta efter någon att skylla på. Det kan vara föraren av bilen, den som lämnat grinden öppen eller veterinären, som inte kunde göra något för att rädda hundens liv. Ilska är bara ett annat sätt att hantera förluster, men det är viktigt att inte fastna i detta skede. Och ilskan kommer i alla fall inte att ge dig din hund tillbaka.

Skuld
Det finns ofta mycket skuldkänslor inblandade i förlusten av ett husdjur. Man kan bli besatt av tankar på vad det kunde ha gjorts för att förhindra detta dödsfall.
När ett djur måste avlivas, finns där alltid litet tvivel, även om beslutet att gå vidare är uppenbarligen den rätta. Men det kan också kännas som det sista sveket mot ditt djur låta det falla in i en evig sömn. Då är det viktigt komma ihåg orsaken till detta beslut. Om din hund avlivas kan det vara ett sätt för denna att sluta lida och få avsluta sina dagar på ett värdigt sätt.

Depression
Detta är i särklass längsta etappen i sorgeprocessen. Nu förnekar du inte längre det skedda, du hoppas inte längre på ett mirakel – att vakna upp en morgon och din hund är där., såsom allting bara hade varit en ond dröm. Detta är det stadium där du bara saknar hunden eller känner dig ledsen att hon inte längre finns.
Många människor är förvånade över hur djup sorg de känner! Många förväntar sig, att eftersom det inte är en person som avlidit, att de ska komma över sorgen snabbt. Tankar som dessa är inte endast orealistiska, de är också orättvisa. Det är just det som gör det så underbart att ha djur- deras villkorslösa kärlek, lojalitet och kamratskap. Och för dem vars hund har blivit deras viktigaste följeslagare kan denna del av sorgeprocessen vara allt tidskrävande.

Godkännande
Detta är ett helande skede av sorgeprocessen. Nu blir du äntligen av med smärtan. Hunden är fortfarande saknad och du tänker på den ibland, men i allmänhet nu mera med uppmärksamhet än med sorg. Återigen är det ingen tidsgräns för att nå detta stadium. Det kan ta allt från månader till år.

En ny hund?
Beslutet att ersätta den gamla hunden med en ny är en mycket personlig och individuell sak. Vissa människor kan inte uthärda tanken på att ge sitt hjärta till ett annat djur. Andra vill genast ha en ny hund. De flesta människor måste ta sig tid att sörja innan de igen kan tänka sig att ha en ny hund.

Begravning eller kremering?
Begravning i trädgården är inte alltid en praktisk eller juridisk lösning. I Spanien är det totalt illegalt att begrava hunden i trädgården. Oberoende om ditt djur avlivats eller avlidit i en olycka, kan du alltid åka till din veterinär och be om att få sitta i ett enskilt rum, kanske med ett brinnande ljus på bordet invid – där du får gråta och känna dina känslor.
Kliniken kommer därefter att skicka ditt husdjur för kremering . Då kan du välja antingen mellan separat – eller kollektiv kremering. Väljer du en separat kommer askan att returneras inom några dagar i en liten urna.
Sedan är det upp till familjen vad de gör med den. Vissa vill hålla aska i en speciell plats, andra att strö ut den i något favoritområde, arrangemang eller krukväxt.

Denna artikel är dedikerad till min lilla älskade Doobie. Tack för alla de år vi fick ha dej och för all den glädje du gav oss!

Det här är Marmite. Hon är blandras, mycket liten och ca 1 år. Marmite är väldigt snäll och älskar att mysa.
Om du är intresserad av Marmite, vänligen kontakta Pat Coleman på tel.nr: 620 354 885. Om du är intresserad av att adoptera en annan hund är du välkommen att besöka vår hemsida: www.f-a-m-a.net , och klicka på ”adoption” – fliken, där du hittar många fler hundar som också letar efter ett hem.

Nu med 10 000 golfrundor spelade
Solen sken när AHN:s medlemmar möttes för golftävling på Parador Golf i Málaga den 20 januari.
AHN spelade sin första golfrunda den 13 november 2006, då var det 17 medlemmar och 2 gäster med i tävlingen. Nu, fem år sen-are är de 500 golfmedlemmar, varav 56 var med till tävlingen i Málaga, och det är en trogen skara som spelar, 10 av dem var med till första rundan 2006.
Stämningen var lättsam och munter, men inte undra på det, för här hade alla, i rättvisans tecken, chans att bli vinnare då priserna, som skänktes av föreningens sponsorer på kusten, lottades ut.
Vinnare av damklassen var dock Greta Gregusvik, och herrklassen vanns av Cery Hammarberg.
Dagens stora namn var Inger Persson, som blev den som gick AHN:s 10 000:e runda (på bilden i rosa kofta och pokal i famnen).

AHN anordnar gemensam veckogolf för sina medlemmar fem dagar i veckan. Då spelar de normalt på fem olika banor, men anordnar också, med jämna mellanrum, utflykter till andra golfbanor på kusten.
Monica Richter, ordförande AHN Golf, vill tacka alla för en mycket trevlig tävlingsdag.

Av Susanne Kamu

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.