Johanna Forsell, PSOE Fuengirola.

Historisk triumf för partido popular
Den stora valdagen igår påverkades inte av massdemonstrationerna och organisationen Democracia Real Ya (DRY), som annars uppman-ade till bojkott av både lokala – och regionala val. Det var till och med så att valdeltagandet vid kommunvalen, där ca 70 000 kommunrådsmedlemmar skulle väljas, uppgick till 66,18 procent, tre procentenheter mer än vid det senaste valet under 2007. 800 000 spanjorer kunde förstagångsrösta.
DRY hade också uppmanat till att man skulle rösta blankt som protest mot partierna, med det gjorde endast 2,5 procent av väljarna, och det var inte många fler än vid valet 2007.
PP upplevde en jordskredsseger på de flesta platser i landet. Totalt fick de konservativa 37,58 procent av rösterna – ca två miljoner fler röster än PSOE, som fick nöja sig med 27,8 procent av rösterna.
Statsminister José Luis Zapatero, vars värsta farhågor besannades, menar att partiets dåliga valresultat beror på den ekonomiska krisen.
Frontfiguren för PP, Mariano Rajoy, hade däremot mycket att fira.
FOTO: Statsminister Zapatero fick ett nytt smeknamn under valet, Un zombie político – en politisk zombie.

De konservativa regerar på kusten
Här är resultaten från många av kuststäderna längst Costa del Sol.

Marbella:
PP fick faktiskt ett mandat mindre än vid det senaste valet, nämligen 15, medan PSOE gick från 10 till sju mandat. I stället ökade IU från en till två, medan det tredje största partiet är Opción Sampedreña, fick tre mandat. De konservativas Ángeles Muños, behåller dock som förväntat posten som borgmästare.
Fuengirola:
PP fick 18 mandat, två fler än förut. Borgmästare Esperanza Oña behåller därmed sin post. PSOE med Javier García León i spetsen föll från åtta till fem mandat. Det betyder dock att svenska Johanna Forrsell blir medlem i kommunfullmäkt-iga, då hon hade placeringen som nummer två på partiets kandidatlista.
Mijas:
Inte överraskandet var valet här historiskt, då PSOE för första i den demokratiska historien förlorade. PP vann 15 mandat, och Ángel Nozal får posten som den nya borgmästaren. Koalitionen AM/Los Verdes fick ett enda mandat, vilket betyd-er att nummer två på listan, danska Pia Bruun, inte kommer med i kommunfullmäktige.
Benalmádena:
Här ökade PP och borgmästaren Enrique Moya med sju mandat, till 11 mandat, men kommer dock att ingå i en koalition för att bibehålla
borgmästarposten.
Benahavís:
Förut hade de sex, nu har de åtta mandat. Därmed fortsätter PP, och det betyder också att den svenska kandidaten Åke Olofsson blir medlem av kommunfullmäktige.
Málaga:
PP med Fransisco de la Torre i spetsen ökade antalet mandatplatser från 17 till 19.
Nerja:
PP fick återigen 12 mandat och borgmästaren José Alberto Armijo kvarhåller därmed sin post.
Också Rincón de la Victoria, Estepona, Vélez-Málaga, Coín och Antequera får nu konservativ ledning i kommunfullmäktige.
I Málagaprovinsen tog PP sammanlagt 124 000 röster från PSOE.
Valdeltagandet i provinsen uppgick till 61,18 procent.

Regionsval också katastrofala för psoe
I de 13 regionerna, vari det samtidigt som kommunvalen också röstades i de regionala valen, hade resultaten liknande färger – nämligen allt annat än rött.
PSOE tappade även i den traditionella socialistiska högborgen, Castilien La Mancha, var PP:s generalsekreterare, Dolores de Cospedal, fick 26 mandat.
I Extremadura fick PP också flest röster, men här kan en koalition mellan PSOE och IU fortfarande bli aktuell, liksom att en koalition i Navarra kan utestänga PP. I Aragonien och på Kanarieöarna blir PP tvungna till att ingå en koalition för att få en del av makten.
I samtliga PP-ledda regioner behöll partiet makten.
I Madrid fick Esperanza Aguirre så mycket som 71 mandat, och även i Valencia gick PP fram och har nu 55 mandat. I Valencia drog uppenbarligen inte väljarna sig för att rösta på partiledaren Francisco Camps, trots ihärdiga anklagelser om korruption i samband med Gürtel-affären.
Utöver det bibehåller PSOE endast makten i Andalusien och i Baskien, var det alltså inte hölls regionala val i går. Det gjordes det inte heller i Katalonien eller i Galicien. Regionvalen i dessa fyra regioner kommer att hållas i samband med parlamentsvalet i mars nästa år.

Bildu vann I Baskien
Baskiska vänsterkantskoalitionen Bildu, som först nyligen förbjöds av Högsta Domstolen, men som senare godkändes av författningsdomstolen, vann valen i hela 74 kommuner i Baskien och i Navarra. De har via koalitioner fortsatt möjlighet att vinna makten i ännu fler kommuner.
Koalitionspartiet van fler mandat än själva PNV. De två fick respektive 953 och 872 mandat.
Jo, jag vet. Det blev en ren jordskredsseger för PP. Både här i Mijas och runt omkring. Men det viktiga är att den onda cirkeln är bruten. Valet är inte längre enbart en skuggboxningsmatch mellan PSOE och PP.
Precis som tusentals demonstranter runt om i Spanien försökt föra fram, är det kanske dags för något som man kan kalla en riktig, sund demokrati i det här landet. Här i Mijas har PSOE häckat vid makten i dryga 30 år, så vad man än tycker om PP är det välgörande med en förändring. Jag vet inte om PP:s seger var mer en protest mot Zapatero än ett förtroende för PP men jag har svårt att tro att Andalucia blivit blått över natten. Trots allt är det ju så att folk röstar mer med plånboken än något annat.
Förändringens vind kunde varit större och kommer med all säkerhet att bli så i kommande val. Ett typiskt sådant tecken är María som jag syns tillsammans med på bilden. Hon har bott i Mijas i hela sitt liv och har bara röstat en gång tidigare och det var i det första, demokratiska valet efter Francos död.
Och så i år.
Hon vill ha en förändring till stånd.
Saludos amigas y amigos.
Vi ses om fyra år.

Annika Jonsson
Mijeña Alternativa/Los Verdes

_____


Katia Westerdahl.

Trots att hon bara sovit två timmar, efter kvällens valvaka och så tidigt upp till hennes ordinarie arbete dagen efter, uttrycker Katia Westerdahl en stor glädje över valutgången, när En Sueco talar med henne morgonen efter. Valresultatet innebär att hennes parti PP har tagit 18 platser i Fuengirolas lokalregering, och att hon själv, som kandidat nummer 15, blivit invald. Resultatet är ingenting som förvånar henne och det var inte heller överraskande att hon själv blev inröstad då partiet redan föregående mandatperiod hade 16 platser. Hon har hela tiden varit övertygad om att antalet inte skulle minska, men hon låter avslöja att hon trots det var mycket nervös när rösterna räknades.
Just nu är framtiden oviss. Katia berättar att hela partiet kommer sätta sig ned och se över vilka poster som ska tilldelas de 18 kandidaterna. Själv hoppas hon på att få arbeta med utlänningsfrågor, då det ligger henne varmt om hjärtat, och hon berättar att Esperanza Oña som partiled-are, kommer ta stor hänsyn till kandidaternas önskemål.
Katia är inställd på att arbetet som redaktör för den finska tidningen Olé, rollen som mamma, samt nu också livet i politiken kommer att ta mycket tid. Men det är inte någonting som hon oroar sig över utan snarare ser fram emot, och säger att det är den perfekta tidpunkten i hennes liv att ha många järn i elden. Hennes lösning är att inte fokuserar på problem, utan istället på lösningar, och det är någonting som hon vill ta med sig i det politiska arbetet.
”Jag vill tacka alla som har röstat på mig och jag kommer göra allt för att göra ett bra jobb”, avslutar Katia Westerdahl vårt samtal.

Efter flera månader av politiskt arbete och kamp om folkets röster slutade det lokala valet i många kommuner med ett resultat som för modligen går till historien.
I Fuengirola har Partido Popular (PP) har vunnit 18 kommunalfullmäktige, jämfört med de 16 man hade i den förra mandatperioden. Det spanska socialistpartiet (PSOE) vann 5 kommunalfullmäkt-ige, jämfört med 8 som erhållits i valet 2007. Förenade vänstern (IU) får en representation med 2 kommunalfullmäktige där man tidigare inte har haft representation och det andalusiska partiet (PA) har förlorat helt sin representation i Fuengirola kommun.
I Fuengirola har denna sista valperiod varit en återspegling av samtliga val i Spanien, då två av de kommunalfullmäktige som PSOE förlorat har gått till en annan politisk kraft, vänstern (IU), som tidigare inte hade någon representant i kommunen, medans en kommunalfullmäktig går till PP. Det nuvarande ledande partiet i Fuengirola, PP, har också gynnats av att PA förlorade sin representation i det kommunala rådet. Detta öppnar upp ett scenario där vänsterpolitikerna (PSOE, IU) förlorar en representant till det konservativa partiet (PP). Resultatet i detta val innebär att borgmästarinnan i Fuengirola kommer att ha styrt staden under 22 år när den mandatperiod som påbörjas nu avslutas.
Slutligen bör det betonas att kampanjen inte har varit utan kontroverser, då den har varit späckat med klagomål som har resulterat i en dom från en domare p.g.a. olagligt ageranden av PP i Fuengirola under deras kampanj då man inte respekterade principer om jämställdhet, öppenhet och pluralism med de andra politiska partierna som deltog i valet. Förmodligen kommer man att agera mot Fuengirolas kommunala tv som inte respekterade lagen om att man dagen innan valet inte får göra kampanj och be om röster då man sände under hela dagen intervjuer med borgmästarinnan och aggressiva reportage mot oppositionskandidaten i PSOE i Fuengirola.


Ett urval av valresultaten i kuststäderna. 22-M ledde till massiv seger till det blå blocket – de “grå” regionerna håller val först 2012.

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.