Julio Chang – världsrekord i champagnesabrering

Julio Chang - världsrekord i champagnesabrering

 

Julio Chang utvecklade sitt intresse till en plats i Guinness Rekordbok
Julio hade tröttnat på livet i Göteborg när han flyttade till Costa del Sol för sex år sedan, närmare bestämt till Marbella. På kusten sökte han utveckling, nya människor och ett nattliv, som var mer nattliv än vad erbjöds i Sverige.
Han fick strax jobb inom restaurangbranschen, med hjälp av sin bror som sedan två år var bosatt i Marbella, och de sena arbetstimmarna gav honom långa lediga dagar. Dessa, i sin tur, ledde till tid för egenstudier i den ädla konsten att sabrera champagne.
Idag är du 26 år och innehar världsrekordet i sabrering, men det får man inte över en dag, berätta hur du började.
Jag flyttade till Marbella efter att min bror berättat om livet här. Med hans hjälp fick jag direkt jobb när jag kom hit, och jobb-ade på olika nattklubbar och restauranger i Marbella. Många som jobbar sent sover bort hela dagarna, det har jag också gjort, men många gånger roade jag mig framför datorn och internet. Av rent intresse började jag läsa mer och mer om sabrering, att det var Napoleons mannar som firade sina segrar hos Gula änkan (Madame Veuve Clicquot – Ponsardin) med champagne, och istället för att kliva av hästen och öppna champagneflaskorna på det traditionella sättet tog de sina sablar och slog av halsarna på champagneflaskorna.
Jag läste mer och mer och tillslut blev jag nyfiken på att prova själv, så det gjorde jag hemma när ingen såg på.

Men är det inte svårt och farligt om man inte lärt sig tekniken?
Vanligtvis går kunskapen vidare från mästare till elev, men jag kände ingen i sådana kretsar så jag läste om det på internet. Självaste sabeln är inte så speciell, det går bra att sabrera med nästan vad som helst så länge det är stabilt. Sablar går att beställa på internet. Min sabel kostade 120 € och påminner om samma modell som Napoleons mannar hade, men lite kortare, 7 tum.
Det går till och med att sabrera med foten av ett champagneglas om man har rätt flaska, innehåll och vet var på flaskan man ska knuffa av halsen. Med en sabel slår man mer av halsen.

Så vad är rätt flaska, innehåll och var?
Man kan gå efter färgen på flaskan. Mörka glasflaskor går bättre att sabrera. Då har glaset i regel hög densitet och man får ett finare snitt högst upp på flaskan. Dom Pérignon flaskor, med mörkt glas, kan man sabrera mycket lätt med ett champagne-glas, de får en jämn och fin avslagen hals, medan billiga genomskinliga glasflaskor, t ex Lambrusco från Mercadona, har en tendens att sprängas i handen när man försöker sabrera dem.
Innehållsmässigt är champagne är bättre att sabrera än t ex cava. Detta har att göra med att cava ofta inte har låtits fragmentera, utan har tillsatt kolsyra, vilket ger det större bubblor så att det bara sprutar ut vid sabrering och det blir nästan ingenting kvar i flask-an. I champagne är bubblorna mindre och det ger rätt tryck.
Trycket påverkas också av temperaturen på innehållet. Den ideala temperaturen är 0-3 grader. Är det kallare så fryser champagnen och om det är varmare så ökar trycket. Jag har till och med varit med om att försöka sabrera en relativt varm flaska, men när jag tog av foliet och stålkorgen så kröp korken ur av sig själv, på grund av trycket, och det är ju lite pinsamt om man ska sabrera framför en gäst.
Sedan är det också viktigt var på flaskan man slår. Flaskans svaga punkt är alltid där sömmen och toppen möts.

Det låter som om du har öppnat massor av champagneflaskor för att komma dit du är idag, blev det inte dyrt?
Självklart är det få arbetsgivare som har lust att låta sin personal leka med de dyra champagnerna. Jag köpte faktiskt hem massor av flaskor och stod hemma och testade mig fram, letade tips och idéer på internet och lärde mig allting själv. Det krävdes cirka 40 flaskor innan jag klurade ut rätt temperatur och teknik.

Vad gjorde du med all champagne?
Ja, den fick jag ju dricka upp. Under en tid drack jag väldigt mycket champagne.

Men då måste jag fråga, kommer det inte glas i champagnen när man sabrerar?
Nej det gör det inte. Trycket i champagnen sprutar ju alltid ut lite champagne och därmed också eventuellt glassplitter.

Så hur kom du på idén om att sikta på världsrekord?
Det var jag och min nuvarande arbetsgivare, Joakim Nerman, som tillsammans kom på idén, och han har också stöttat mig hela vägen. Vi tog reda på dåvarande rekord, som innehades av Andrew Dumning, med 27 flaskor under en minut. Vi kontaktade Guinness gällande regler, – t ex måste man ha kvar stålkorgen på flaskan vid ett Guinnesrekord medan man annars brukar ta av den. Stålkorgen gör att kraften sprids över hela toppen, man måste använda mer kraft och snittet blir inte lika fint.
Förberedelserna inför rekordet tog cirka två månader och bestod av fysisk träning, mer uthållighet än styrka då det gäller att inte bli trött, och en vecka innan den stora dagen började jag träna med flaskor på allvar.

När det var dags för själva rekordet, hur kändes det?
Jag var inte speciellt nervös, vid förberedelserna hade jag ju klarat det. Vid själva rekordtagandet hann jag inte tänka, och inte heller räkna flaskorna. Jag hade ju en minut på mig men det kändes om 10 sekunder och jag koncentrerade mig bara på att öppna så många flaskor som möjligt. Efteråt blev jag så otroligt glad att jag hade lyckats.

Hur ser framtiden ut?
Jag vill inte förändras, inte bli kaxig eller känd för det, utan vill fortsätta att arbeta hos Joakim på Nermans Restaurant. Han är den första arbetsgivaren jag har haft på kusten som låter mig utvecklas och som tror på mig och vi har ett enormt bra samarbete.

Den 18 april i år fick Julio plats i Guinness rekordbok efter att ha sabrerat 32 champagneflaskor med godkänt resultat under en minut. I samband med det dubbades han också till licenserad sabrerare av Sandi Davidson, Confrére du Sabre d´Or.

Namn: Julio Chang
Född: 31 juli 1984
Familj: Flickvän Minerva och dotter Ella 2 år
Från: Partille, Göteborg
Bor: Marbella
Utbildning: Burgårdens Restaurangskola
Arbete: Nermans Restaurant
Intresse: Foto och film
Gör helst en ledig dag: Spenderar tid med familjen

 

Av Sara Laine

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.