Den romerska teatern

I denna serie låter vi Málagas byggnader berätta historien. Vi börjar här med den romerska teatern och i senare nummer fortsätter vi till borgen Alcazaba, upp på Gibralfaro och vidare till katedralen, stadshuset och den gamla börsen.
Málagas mest symboliska byggnader är utan tvivel Gibralfaro och Alcazaba. Men stadens historia började naturligtvis långt innan någon kom på att ta de första spadtagen till dessa försvarsbyggnader. Exakt när är det ingen som vet. Kvalificerade gissningar pekar dock på – om man bortser från neandertalare och andra grottfolk, att ibererna var här först.
Fenicierna, grekerna, kartagerna och romarna kom hit efter dem, och sedan omkring Kristi födelse blev så dessa folkslag förföljda av andra. Först var det vandalerna och bysantinerna, senare kom visigoterna och till sist naturligtvis även morerna.
Genom århundradena la de beslag på olika delar av Spanien, inklusive Málaga, som med sin naturliga hamn och det frodiga inlandet var ett naturligt mål för dessa erövringshungriga människor.

Efterlämnade fotspår
Endast några av alla dessa stammar har efterlämnat fotspår som har kunnat motstå tidens tand och på så vis ge oss handgripliga bevis på att de överhuvudtaget varit här. Den romerska teatern är ett exempel på detta, Alcazaba ett annat. Troligtvis var det fenicierna som lär uppföra borgen, medan morerna renoverade och byggde ut. En del historiker menar även att det var just fenicierna som för 3 000 år sedan grundade staden. De kallade den då för Malaka (platsen där man saltar fisk).
Annars har fenicierna inte efterlämnat några varaktiga tecken på deras vistelse i staden, medan teatern är ett säkert tecken på att romarna varit här.

Stabilitet och rikedom
Fram till romarnas ankomst omkring år 200 f.Kr. levde här olika folkslag, ofta samtidigt. Till exempel vistades sjöfarande fenicier och kartager vid kusten, medan ibererna höll sig inne i landet.
Romarna, som kallade staden Malaca, jagade tillslut ut kartagerna, och många av dem själva bosatte sig inne i landet där de odlade druvor och oliver, samt bröt silver och koppar i gruvorna. Romarna förde med sig nya metoder och ny kunskap som t ex den om hur man bygger vägar, sanitära installationer och vattensystem.
Romarna förde även med sig ett nytt språk; latin.
Málaga växte och skulle ha uppnått ansenlig status i det romerska imperiet. Staden hade sin egen lagstiftning, kallad Lex Flavia Malacitana (även känd som Lex Malaca). Lagstiftningen mejslades in på bronstavlor, dessa återfanns 1851 och kan idag ses på det nationella arkeologiska museet, Museo Arqueológico Nacional, i Madrid.
Kopior hänger i Málagas stadshus och i Palacio de la Aduana.

Teatern och dess slut
En romersk stad med respekt för sig själv ska naturligtvis också ha en teater. Den i Málaga byggdes under kejsar Augustus tid (ca år 100 e.kr.), vilket gör den till en av de äldsta teatrarna på den iberiska halvön.
Även romarnas tid i Málaga tog slut, och inga av de efterföljande folkslagen använde teatern. Morerna, som ju bekant invaderade Spanien år 711, använde den bara som ett stenbrott och kolumner och andra delar av den användes för att återuppbygga Alcazaba. Därefter försvann resterna av teatern helt under damm, skräp och växter, men återupptäcktes 1951 i samband med arbetet av trädgårdar till ett konstcentrum.
Under 1994 beslutade kommunen tillslut att man skulle gräva ut teatern. Enkla skulpturer räddades också och kan idag ses på Museo Arqueológico Provincial.
Málagas romerska teater var trots allt en liten teater. Den har en radie på bara 31 meter och plats för omkring 4 000 åskådare. Den användes till teaterföreställningar och konserter. Man menar att den inte har använts för gladiatorspel.
Trots att den lilla teatern, som en gång har varit präktig och klädd med marmor, bara är en skugga av sitt forna jag, är det spännande att se och upptäcka Málagas äldsta byggning. Den har överlevt nästan 2 000 år och ligger mitt i staden som en mycket närvarande påminnelse om svunna tider.

Teatro Romano
Calle Alcazabilla, precis under Alcazava och endast ett stenkast från Plaza de la Merced.
Öppet för besökare alla dagar förutom måndagar.
Tisdag – lördag: kl. 10.00 – 21.00
Söndag: 10.00 – 14.30
Fri entré.
Arkeologiskt arbete pågår fortfarande.

Närmaste parkering är garaget vid Plaza de la Merced, endast ett stenkast från teatern.

När Málaga var Spanien huvudstad
Efter romarna följde först vandalerna, därefter bysantinerna. De besatt den södra delen av landet och Balearerna från år 552 till 624. Den bysantinska kejsaren Justinan I hade ambitioner om att skapa ett imperium, som kunde jämföras med det romerska, och han gjorde Málaga till huvudstad i provinsen som han kallade Spania.

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.