”En flygning i Nils Holgerssons spår” – Drömmen som gick i uppfyllelse

”En flygning i Nils Holgerssons spår” - Drömmen som gick i uppfyllelse

Under två veckor hösten 2010 genomförde Christina och Ted Hagelborg en flygning, en dröm som de länge haft, ett gemensamt äventyr, som de kallade ”En flygning i Nils Holgerssons spår”.
På resans hemsida, www.akkaone.se, kan man bl.a. läsa en liten betraktelse från Christina:
”Året var 1972 när en stilig flygare kom in i mitt liv. Hans passion fördelades mellan
mig och Sk50 … Åren gick och med pensionering i sikte skulle jag kanske få möjlighet att ha min flygare alldeles för mig själv … Den 24 augusti 2010 påbörjar vi en resa över Sverige i Nils Holgerssons spår i vår lilla Eurocub. Här möts våra vägar … och cirkeln är sluten”.

Det började i Kristianstad
Christina var 17 år och gick i gymnasiet, Ted var 20 och hade precis börjat inom Flygvapnet, när de unga två träffades och blev ett par. Det blev några år i Kristianstad innan det bar av till Stockholm där Ted fick fortsatt tjänstgöring (han var en bland 16 utvalda av totalt 1 500 sökande) och Christina började Socialhögskolan, en utbildning hon hade påbörjat i Lund.
Efter några år inom Flygvapnet fortsatte Ted med stabsutbildning och blev därefter, som 32-åring, tilldelad skrivbordstjänst. Det var någonting som inte föll honom i smaken då han ville fortsätta flyga så istället övergick han till civilflyg och började inom Linjeflyg, medan han var bara kvar som reservofficer inom Flygvapnet.
Christina i sin tur avslutade studierna och började arbeta socialt som kurator, mest med ungdomar. Under många år arbetade hon som anställd, men efter en tid startade hon en egen verksamhet parallellt och fortbildade sig till handledare och handledde både rektorer och skolledare, både i grupphandledning och enskild handledning.

Uppfylla en dröm
Christina har trots sin egen karriär alltid stått nära Ted och flygningen. När det så blev dags för dem båda att trappa ned i arbetsliv-et började planerna på att se Sverige från ovan på tumanhand att ta fart, och vad kunde passa bättre än att inspireras av Selma Lagerlöfs flygare. Nu är det så att både Christina och Ted är öppna och sociala personer och ingen som känner dem kan väl tro att de skulle hålla en sådan resa för sig själva, vilket de heller inte gjorde. Med sitt lilla tvåsitsiga ultralätta flygplan, Akka One, var de bara fick med sig en kasse med ombyte, gav de sig ut i gåsafart, på gåsahöjd i Nils Holgerssons fotspår. Ted flög och Christina bloggade om resan. Eftersom Christina alltid har haft en nära relation till skolor, från sitt yrkesliv, fick även dessa följa, via hemsida, och trots att resan skedde för ett och ett halvt år sedan kan man även idag följa resan på hemsidan och svara på de frågor som Christina skrev under resans gång.
Resan gick från Kristianstad, via Stockholm, Örnsköldsvik, Luleå, Kiruna, Lycksele, Sveg, Sunne, Göteborg, Ljungbyhed till Everöd och Ingelstad.

Rent praktiskt
En vanlig dag under resan började med tidig väckning. Teds uppgift var att kontrollerade dagens planering. Tillät vädret flygning började navigationsförberedelser, preparering av karta, bränsleförbrukningsberäkningar etc. Christina hade i sin tur sitt mesta arbete efter flygningen.
Väl uppe i luften navigerades, fotograferades och dokumenterades det, samt naturligtvis njöts det av upplevelsen. Christina betonar fascinationen för de olika landskapen som skapade hela konstverk av mönster och färg-er och Ted kompletterar med spänningen att flyga mellan regnskurar och navigera mellan de mörka molnen, för ett litet plan som Akka One tycker varken om turbulens eller vatten. Många gånger delade de tystnaden med varandra och bara beundrade landskapet under sig.
Vid landning väntade varje eftermiddag mycket arbete. Christina och Ted var under hela resan sina egna mekaniker, de servade och kontrollerade, tankade och rengjorde och väl på hotellrummet var det så dags för Christina att uppdaterade bloggen med text, bilder och frågor till skolbarnen.
Man tänka föreställa sig att kvällarna blev tidiga efter en hel dag i luften och mycket arbete.

Två år senare
Idag är de båda väldigt glada att få tala om och dela sin resa med andra. De föreläser och informerar, både för vuxna och för barn, och på hemsidan kan man fortfarande läsa bloggen, se bilder och följa med på resan.
Christina och Ted berättar att deras upplevelser ihop genom livet har berikat deras relation. Det är någonting som de vill tipsa andra om, att göra saker, utmaningar tillsammans, någonting som är nytt för båda, uppleva ett äventyr tillsammans. Akka One är för dem en gemensam erfarenhet och lever kvar i varje minne, varje fotografi, varje rad på bloggen, och inte minst när de blir inbjudna att föreläsa om resan. Ibland blir vinklingen relationsrelaterad och andra gånger rent teknisk, helt beroende på vilket auditorium de befinner sig i.

Smått och gott
Christina och Ted Hagelborg
Somrarna spenderas i Skåne och i Stockholm, vintrarna på Costa del Sol i lägenheten i Nueva Andalucía.
Christina arbetar fortfarande med samtal men även som Qigong instruktör samt med taktil massage, allting enligt överenskommelse.
Även Ted arbetar enligt överenskommelse. I Sverige är han aktiv i Kristianstads Flygklubb medan han på Costa del Sol arbetar som Golf Pro – Ted Golfare.
Tillsammans har de två vuxna döttrar bosatta i Stockholm och har nyligen blivit morföräldrar.
Båda är aktiva i Rotary. Ted var president för Nordiska Rotarianer på Costa del sol under hösten 2011 och den posten tar Christina över nu till våren.
2011 utnämndes Ted till Årets Flygare i samband med konferensen ”Flyg och Framtid” i Stockholm samt tilldelades Kungliga Svenska Aeroklubbens förtjänstmedalj i guld med motivationen ”för sin flygning ’i Nils Holgerssons spår’, utvecklandet av Kristianstads flygklubb samt för bra utbildning för instruktörer och piloter i förbandsflygning”.

Gör din egen Nils Holgersson-resa
Christina och Ted rekommenderar alla som bara har möjlighet att se Sverige från ovan, om inte hela landet, så kanske bara hemorten. Det är verkligen en minnesvärd upplevelse. Alla är inte piloter själva, men man kan vända sig till sin lokala flygklubb och få mer information genom dem. Din lokala flygklubb hittar du genom Kungliga Svenska Aeroklubben: www.ksak.se, klicka in under fliken flygklubbar.

Av Sara Laine

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.