Han siktar på guld i de Olympiska sommarspelen i London 2012

Han siktar på guld i de Olympiska sommarspelen i London 2012

Han är laddad, han visualiserar och han vet vad han siktar på. Senast vann han EM-guld på Cypern men nu handlar det uteslutande om OS i London, som blir hans tredje OS, efter Peking 2008 och Aten 2004, var det dock inte blev några medaljer.
Det handlar naturligtvis om Håkan Dahlby, olympier, flerfaldig europamästare, världsmästare, världscupsvinnare samt rankad som etta i världen åren 2006-2008 i lerduveskytte och grenen dubbeltrap.

Intensiv upptrappning
Förra gången En Sueco träffade Håkan var 2010. Då laddade han inför kvalet till OS i London 2012. Nu när vi nyligen träffade honom har han alltså nått dit, och han är fokuserad, för den 2 augusti smäller det.
Hans plan har varit tydlig sedan lång tid tillbaka och han följer den till punkt och pricka. Det har lett till en intensiv säsong för att komma i bra form.
Våren 2012 började med tre träningsläger i Málaga under januari och februari. Därefter följde träningsläger på Cypern, första världscupstävlingen som ägde rum i Tucson, Arizona, där han var en duva ifrån final. Sedan var det dags för ”för OS” i London, där han kom på sjätte plats, följt av Gran Prix på Malta, vilket resulterade i brons, världscupen i Italien, var han åter-igen missade finalen med en duva, varefter det begav sig till europamästerskapen på Cypern där han klev upp på prispallen med guldet i handen.
Och nu är det alltså tävlingsdags igen.

Förberedelser
Som OS-skytt är det inte bara skytte som gäller som träning. För Håkan innebär träning även fysträning på gym samt mental träning. Detta är viktigt för att som Håkan säger ”kunna tygla sin kropp”, så att pulsen inte rusar och för att visualisera händ-elseförloppen och sedan klara pressen under en omgång på skjutbanan under en längre tid med fullt fokus. Dessutom förklarar han för En Sueco att fysträning är viktigt för att klara av att stå i skytteställning och för att kroppen inte ska ta skada av rekylen som uppstår av varje avlossat skott. All denna träning gör det naturligtvis även viktigt att äta rätt och Håkan berättar att hans kost till mycket består av pasta, kyckling och sallader, samt att han dessutom tar extra blåbärsextrakt för synens skull, som inom denna sport av naturen är mycket viktig.

Ett vanligt liv
Bara för att Håkan är skytt och tränar inför OS innebär det naturligtvis inte att livet runtomkring honom stannar upp. Hans många resdagar innebär många dagar bortrest från hans fru och son i Stockholm och andra familjemedlemmar. Av denna anledning är han noga med att det är 100 % jobb när han tränar och tävlar (ja, skytte är hans jobb) och om 100 % ledighet när han är ledig.
Dock är det inte alltid som privatliv och jobb går att hålla isär, vilket Håkan erfor tidigare under året. Det var när han befann sig i Tucson för världscupstävlingarna i mars. Hans far, Anders Dahlby, som hela Håkans liv haft rollen som hans skyttementor, har alltid haft till vana att ringa varje dag för att höra hur Håkan mår och hur skyttet känns. Men så en kväll var det inte hans far som ringde, utan en läkare, med ett svårt besked.
Faderns bortgång var en stor och tung förlust av Håkan. Tack vare den goda relationen som de två alltid haft visste dock Håkan vad hans pappa hade önskat, så han slutförde tävlingarna i Tucson, även om han själv säger att han under denna tid hade svårt att fokusera, innan han begav sig hem för att ta hand om begravning och sin sorg. På sin facebooksida har han i samband med faders bortgång skrivit:
”Ta hand om era nära och kära.
Vi vet inte hur länge vi har varandra!
Jag älskar dig Pappa och saknar dig fruktansvärt!!!
Jag ska ta hand om min Familj som du tog hand om oss!”.
Sista tiden innan OS
Hittills har säsongen som sagt varit arbetsmässigt intensiv
och personligen svår för Håkan. Men ännu stundar OS. Denna tid, så nära det stora datumet, ser dock lite annorlunda ut än under våren. Borta är den högintensiva mängdträningen med långa träningsdagar. Sista tiden består nu istället av en runda skytte på förmiddagen och en på eftermiddagen och nu handlar det mer om detaljer och kontroll samt han skjuter mer tävlingsinriktat och resultatfokuserat. Under denna period arbetar han även mycket mer med visualisering och säger själv: ”Jag vet var duvorna kommer så jag visualiserar var någonstans jag ska skjuta dem”.
När En Sueco träffade Håkan Dahlby 2010 sa han såhär om OS i London 2012:
”Målet är att sig till OS-finalen och sedan är det bara medalj-erna som räknas”, någonting som han upprepar när vi nu träffar honom igen.

En Suecos redaktion önskar Håkan Dahlby lycka till i OS 2012!

Kval och final i herrarnas dubbeltrap äger rum den 2 augusti kl. 10.00 – 17.00. Önskar du veta mer om Håkan Dahlby, om bl.a. hans bakgrund och om hans ambassadörskap för Ren Idrott, finns detta att läsa i En Sueco maj 2010. Du kan även läsa mer samt följa honom på hans hemsida: www.hakandahlby.com.

I samband med att En Sueco träffade Håkan Dahlby träffade vi även Pia Hansen, Håkans träningskamrat och OS-guldmedaljör i dubbeltrap vid OS i Sydney 2000. Vi frågade henne hur Håkan är privat och vad hon har för tips till honom inför och efter OS i London 2012.

”Håkan är en väldigt social person och utanför skjutbanan är han ordentlig och inte alls någon tävlingsmänniska. Han gillar att fixa och dona. Han har en stor social kompetens och tycker dessutom om att bjuda på sig själv. Som exempel kan jag ju ta om man sitter och spelar brädspel en vanlig fredagskväll så ser man inte alls tävlingsmänniskan i honom. Han är tävlingsmänniska i idrott men sätter det i relation till vad som är verklighet och lek.
När det gäller OS kan jag bara säga att man ska göra det för sig själv och inte för någon annan, man orkar inte med pressen att prestera för andra. Man kan bara göra sitt bästa.
När jag själv tog OS-guld blev jag tillsagd att ligga lågt i två veckor efteråt då tävlingar är mycket mentalt påfrestande men det kan jag inte säga till Håkan. Mitt tips är att hoppa på vinnartåget direkt för att få nya sponsorer men att samtidigt känna efter ordentligt och säga ifrån när pressen blir för hård”.
Även Pia tillägger att man som idrottsman inom skytte i Sverige är helt beroende av sponsorpengar.
Håkan om OS minnen:
”Det som jag kommer ihåg starkast av de OS jag varit med i var invigningarna. Att få gå där på plan, representera sitt land, inför flera tusentals personer på läktarna, folktrycket… jag känner mig stolt och hedrad. Själva tävlingen är sedan som vilken tävling som helst”.
Skytte, ingen glamorös sport

Skytte är en av världens största individ-sporter med över 65 miljoner utövare. Dock får sporten mycket lite uppmärksamhet i Sverige, jämförelsevis är det t ex tredje största sporten i Italien och där har sporten till och med en egen TV-kanal. Håkan förklarar att mycket av hans arbete går ut på att söka sponsorer för att ha råd att fortsätta med sin gren, som prismäss-igt ligger i samma nivå som ridsport och golf.
De svenska mediernas bevakning och intresset bland allmänheten speglar avsaknaden av höga prissummor och enkelheten kring sporten i landet. Här menar Håkan att media kan spela en viktig roll.

Av Sara Laine

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.