Sprider Mijas till alla

Dela

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

Den sprider information om byn. Den uppmärksammar aktuella evenemang. Den berättar om historien och kulturen.
Han gör det för att han tycker att det är kul och för att han tycker så mycket om byn. Möt mannen bakom hemsidan: www.mijas-pueblo.es

Informationsbrist födde idé
När Staffan Arrhénborg och hans sambo Kerstin Wallin flyttade till Costa del Sol, närmare bestämt till Mijas Pueblo, för två år sedan, började de leta information om sin nya omgivning. Som man gör i dagens läge loggade de in på Internet och började google, men till ingen nytta. Informationen om byn var minimal och det som fanns var på spanska, ett språk som de ännu inte behärskade.
Detta födde idén till det som idag är en heltidssysselsättning, Staffan förklarar: ”Vi saknade någonstans att kunna läsa information och hitta hjälp, och då jag blev så förälskad i Mijas som by vid första ögonkastet, och inte arbetade, ville jag göra någonting som kändes givande, så jag valde att göra en hemsida med just allt det vi saknade”.

Vad erbjuder hemsidan?
Så vad läser människor om? Staffan berättar att han försöker få med allt han kan finna om byn och allting i och omkring den och lägga upp det på sidan. Av all denna information är de mest besökta flikarna evenemang, index, gallerisidorna med foton från Mijas och de olika evenemangen, feria och fliken med månadens bilder. Han är noggrann med att poängtera att sidan inte bara riktar sig till turister utan lika mycket till boende på kusten och till dem som funderar på att flytta hit. Staffan nämner även att sidan under detta första år har vuxit från att vara tänkt att bara handla om Mijas Pueblo till att även beröra omkringliggande områden såsom Las Lagunas med teater och de närliggande golfklubbarna, och det är möjligt att den kommer att breddas ytterligare, till att beröra även närliggande kommuner.

Inkomst noll
Hittills har hemsidan genererat hela noll euro till dess grundare, detta trots ihärdiga försök att få sponsorer, eller i alla fall små bidrag. Men att den inte genererat några inkomster beror inte på att det inte har försökts. Tvärtom går Staffan och Kerstin regelbundet och hälsar på i butikerna och restaurangerna i Mijas Pueblo, de har lärt känna byn och dess invånare ordentligt efter dessa två första år, och får uppdaterad information om verksamheterna. Intresset att synas på hemsidan är naturligtvist stort, för liknande ansträngningar för att marknadsföra byn har inte skådats, men något intresse till att bidra med annat än information om den egna verksamheten finns inte. Besök har även gjorts till Mijas kommun, där presentationen av hemsidan blev väl mottagen, men mer än så har det inte lett till, inte ens när förslag om obetalt samarbete lagts fram från www.mijas-pueblo.es sida.
Man kan tycka att det inte är någon kostnad att upprätthålla en hemsida men kostnaderna kommer i form av t ex visitkort, hållandet av hemsidan via webbhotellet och flygblad – med information om hemsidan, som lagts ut på bl.a. turistkontoret. Staffan bekräftar att han från början trodde att intresset av samarbete skulle vara större från alla som kan få gagn av sidan men menar att han insett att ingen vill bidra med annat än att synas gratis. Än så länge klarar de sig, tack vare att Kerstin arbetar, och han hoppas att kunna fortsätta utveckla sidan och locka ännu fler till den vackra vita byn.

Drivs av glädje
Man kan tycka att det är dött lopp att fortsätta utan inkomst men vi låter Staffan förklara: ”Jag har älskat denna by sedan jag kom hit första gången och det är därför jag gör det jag gör. När man kommer från Sverige och är van att hitta all information man letar efter, och mycket mer därtill, på Internet är det en underlig känsla att upptäcka att det här på Costa del Sol är så bristfälligt med information på Internet, det media som är mest lättillgängligt för alla. Inte ens kommunernas hemsidor är utvecklade för detta ändamål och dessutom är det mesta på Spanska, så hur ska turister få information? Jag vill med www.mijas-pueblo.es visa att byn är så mycket mer än bara en turistby. Innanför skalet är det verkligen en liten spansk bergsby där alla boende hälsar på varandra. Som boende får man en personlig relation till de flesta och går man en bit bort från turiststråken hittar man alla möjliga små butiker med allt man behöver. Många som kommer hit över en dag ser inte ens våra apotek och matbutiker, men man behöver bara titta lite till så öppnar sig en helt ny by och det är denna, ursprungliga, genuina spanska by som jag vill sprida med hemsidan. Och framtiden… som sagt finns det hur mycket som helst, så att utveckla sidan ligger absolut i mitt intresse och möjligheterna är oändliga. Den kanske tillslut kommer att beröra hela kusten”.

Vem vet vad Mijas har att bjuda på mer än turistbutiker och åsnor?
Dålig internetuppkoppling

Under september månad har Staffan inte kunnat arbeta med hemsidan. Detta beror helt enkelt på att han inte haft någon Internetuppkoppling. Flertalet gånger har han kontaktat Internetleverantörer samt kommunen men inte fått någon förklaring till det. Han kommer så fort han har Internet igen att uppdatera hemsidan. Till dess besöker han Internet sporadiskt via caféers trådlösa nätverk och arbetar vidare så gott som tekniken tillåter.

www.mijas-pueblo.es
har varit en aktiv hemsida sedan november 2011. Språket är engelska då den riktar sig till alla som är intresserade av byn och alla aktiviteter och evenemang som äger rum under året. Att besökarna kommer från världens olika hörn kan ses i besökarstatistiken som hittills har registrerat att människor från hela 54 olika länder kontinuerligt besöker sidan sedan starten. Statistiken visar även att den i juli hade hela 2 000 unika besökare, majoriteten från USA, men många även från Spanien, Stor Britannien och Frankrike. Sidan har till och med haft besökare från fjärran länder som Brunei.
Hur många vet att detta lilla populära café i centrala Mijas är en av byns gamla fängelsehålor?
Kerstin och Staffan är numera välkända ansikten i den vita byn.

Av Sara Laine

Dela

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

Kanske gillar du även

Sök på En Sueco