Sabor a Málaga – Campo Bética: Tillsatser, ekologiska konserveringsmedel och en hel del ekoprodukter

Sabor a Málaga - Campo Bética: Tillsatser, ekologiska konserveringsmedel och en hel del ekoprodukter

I ett familjeföretag med kontor och laboratorium i utkanten av centrala Málaga tar ekonomi- och administrationsansvarige Macarena Castaño Manotas emot La Danesas utsända, för att berätta om företaget Campo Bética, som har ett stort utbud intressanta produkter.
 
”I inte mindre än 25 år har Campo Bética varit ett företag som ägnat sin tid till teknisk utveckling och tillverkning av olika slags ingredienser till bakverk. Det var min far och mor, Aquilino Castaño och Alicia Manotas, som startade företaget. Och för cirka tio år sedan fick vi upp ögonen för ekologisk produktion”, inleder Macarena mötet och plockar fram olika produktblad med alla möjliga produkter, alla tillverkade av Campo Bética eller dotterbolaget Biobética (som producerar de ekologiska produkterna) och hon fortsätter: ”Den senaste i raden av ekologiska produkter är Biochoc, som är ett bredbart chokladpålägg i olika smaker. Det som gör Biochoc unik på marknaden är att den tillverkas med jungfruolivolja och är 100 procent biologisk, helt fri från palmolja, utan varken gluten eller laktos och så innehåller den inte heller några spår av torkad frukt, med undantag för två av smakerna.” Macarena ställer fram olika burkar, alla märkta med eko-lövet och CAEE; en naturell, en med apelsinsmak, en annan med gojibär, en med mint, en med hasselnötter och den sista med sesam (de två sista är de som innehåller torkad frukt).
 
Med broschyrerna i handen kan det konstateras att Campo Bética med Biobética följer trenderna på marknaden. Detta är faktiskt det tredje företaget i Spanien som har biodynamiska odlingar, även om det än dröjer tre år innan de får marknadsföra sina produkter som biodynamiska, enligt mycket bestämda regler om bland annat hur lång tid det måste gå sedan marker odlats på annat vis etc.
 
”Det kanske känns underligt att tänka att vi har biodynamiska odlingar när vi här sitter på ett kontor och tittar rakt in i ett kliniskt rent laboratorium. Men arbetet är uppdelat så att jag sköter kontoret, min syster Patricia, som är biolog, sköter laboratoriet där vi utvecklar våra produkter pappa tar hand om vår familjs finca med tillhörande odlingar”, förklarar Macarena. Och visst har hon rätt, här på kontoret känns allting väldigt industriellt och inte alls varken ekologiskt eller speciellt ”Sabor a Málaga-aktigt”.
 
Men laboratoriet är faktiskt företagets vagga. Det hela började med att Macarenas och Patricias far och mor hade ett litet laboratorium i Córdoba. Där erbjöd de bagerier och andra tillverkare av bakverk att undersöka produkter som blivit dåliga innan bäst-före-datum. De studerade produkterna i laboratoriet och när de fann problemet erbjöd de lösningar. Problemet kan t ex ha varit för lite surhetsreglerande medel eller kontaminerat vatten. I arbetsprocessen tog de även fram egna produkter för att hjälpa kunderna och byggde så upp utbudet av Campo Béticas egna produkter av tillsatser för t ex konservering, hållbarhet och smak. Detta ingår fortfarande i Campo Béticas arbete och i dag, tack vare ihärdigt utvecklingsarbete och noga studerande av trender, är företaget faktiskt det första i Spanien som kan erbjuda ett ekologiskt konserveringsmedel. Vidare har de även färgämnen, aromer, antioxidanter, stabiliseringsmedel, sötningsmedel och mycket mer, allt anpassat till livsmedel.
”Precis som våra föräldrar startade jobbar en av företagets grenar fortfarande i dag med att erbjuda andra företag tillsatser som gör deras livsmedel bättre”, berättar Macarena, och blickar över till laboratoriet.
 
Macarena ställer fram en annan av Biobéticas produkter på bordet.
”Detta är en produkt som har mött stort intresse på marknaden. Det är en Aloe Vera-juice. Tillskillnad från tillsatsämnena som vi jobbar med, som riktar sig till tillverkare, riktas Biobética-produkterna sig till slutkund. Flera produkter kan redan hittas i välsorterade matbutiker som bland annat Carrefour, såsom Biochoc och Aloe Vera-juicen. Denna består av enbart 98 procent ren Aloe Vera och 2 procent ren citronjuice, och den är märkt med både det gröna eko-lövet och CAEE-stämpeln, och naturligtvis även Sabor a Málaga”, berättar Macarena. Hon fortsätter att berätta att juicen tas direkt från den skördade Aloe Veran – bladen skärs av varefter de hängs upp så att den hälsosamma juicen rinner ur. Därefter skärs filén ur bladet ut och pressas varefter juicen får vila i en dekanter så att alla fibrer sjunker till botten. Därefter tillsätts citron och så tappas det upp på flaska, redo att drickas.
Macarena berättar: ”Våra rekommendationer är att dricka ca en till två matskedar innan varje måltid under en period, t ex vid årstidsskiftningar, för att få ut maximal effekt. Aloe Vera är bra för mycket. Självklart kan man använda köttet från bladen som det är i t ex juice eller smoothie, men många tycker att det är lättare att köpa det på flaska. Hur som helst så är alltså hälsofördelarna många, bland annat så har Aloe Vera positiva fördelar för tarmsystemet, hjälper till att sänka blodsockret liksom även kolesterol, triglycerider och urinsyra. Den verkar antiinflammatoriskt och har antimikrobielleffekt mot många mikroorganismer. Den förhindrar dessutom luftvägsinfektioner, kan ha positiv effekt mot cancer samt hjälper till att reglera blodtryck liksom att den reglerar metabolismen, bara för att nämna några positiva egenskaper.” Hon fortsätter att förklara att hon själv alltid tar produkten vid årstidsskiftningar, för att stärka immunförsvaret, och så är hon noga med att betona att ingenting i produktionen går till spillo: ”Även om vi inte använder skalet till att framställa själva produkten är vi noga med att ta tillvara på allt, så restprodukten, som när det gäller Aloe Vera bara är skal, går tillbaka och sprids på odlingsmarkerna.” Därefter tillägger hon att Biobética även har kosmetiska Aloe Vera-produkter, som tvål och återfuktande gel, och att hon har själv varit med och testat produkterna under framtagandet av dem, innan de släpptes på marknaden, och att dessa naturligtvis är produkter hon fortfarande använder varje dag. Hos Campo Bética och Biobética genomsyras mentaliteten av att de inte säljer någonting som de själva inte skulle använda.
 
Här måste jag fråga Macarena hur det kommer sig att ett relativt litet familjeföretag, med 13 anställda, i Málaga överlever konkurrensen från stora multinationella företag och hennes svar är enkelt: ”Vi lyssnar på våra kunder och vi vill deras bästa, för vi vet att vi inte har råd att förlora dem.”
 
Läs mer om Camp Béticas och Biobéticas produkter på:
Av Sara Laine, sara@norrbom.com

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.