Vad går du och tänker på just nu? Håkan Dahlby

Vad går du och tänker på just nu? Håkan Dahlby

Nu är det ett tag sedan men En Sueco-redaktionen vill passa på att säga grattis till OS-silvret i dubbeltrap i London 2012. Vad for genom ditt huvud när du insåg att du tagit OS-silver?
Verklig eufori. Först var jag så inne i min prestation att när jag tittade på tavlan, och såg att det stod en etta vid mitt namn, tänkte att jag nog hade några skott kvar. Men när jag stack ned händerna i fickorna och upptäckte att de var tomma tänkte jag: ”det här är bra”. Jag visste att det inte var många kvar att skjuta efter mig, så jag visste att det var bra. När det sedan stod klart att jag vunnit silver kände jag eufori, med stora bokstäver! Det som började som en dröm hade genom olika delmål under resans gång nu uppnåtts!
Jag kände ingen besvikelse alls över att det inte var guld. Jag kom in i finalen som femma och då jag vet hur nervöst det är för dem på de första placeringarna vid ett sådant tillfälle, och nervositet kan vara fatalt, kände jag mig lugnare och att jag kunde ”slå” från underläge. Och så presterade jag också bäst i finalen, hela 49 av 50.
Jag förlorade inte ett guld, jag vann ett silver!
Det var viktigt för mig då jag nu har bevisat för mig själv att jag kan göra det.

Hur firade du?
Champagne är min dryck, men det blev väldigt lite av det första kvällen. Efter prisutdelningen var det intervjuer som gällde, samt dopingkontroller. Sista intervjun hölls vid midnatt. Sedan träffade jag mina vänner på en bar men media var med där också, och så ville de ha foton med champagnesprut och fest. Sista champagneflaskan sprutades klockan tre på natten, klockan sex på morgonen väcktes jag för att sitta med i morgon-TV. När jag kom hem till Sverige följde intervjuer i radio och TV.

Har medieövervakningen fortsatt under hösten?
Ja det har den, om än i mindre skala. Men jag har nominerats till Bragdguld, Jerringpriset och Årets Manlige Idrottare. Det har varit jättekul och bra för mig som varumärke samt för sporten.

Vad var det första Charlotta, din fru, sa till dig efter att du tagit silver?
Grattis älskling! Hon var på plats med min son Oskar, som jag direkt fick i mina armar.

Hur känns det nu ett halvår senare?
Det har varit skönt att knäppa en del, som inte trott på mig, på näsan och visa att jag kan. Känslan har lagt sig och sjunkigt in, jag förstod inte från början att jag vunnit OS-silver. Nu är det en otrolig befrielse att känna att jag har gjort det och kunna börja titta framåt. Från årsskiftet har min gren ändrats så nu har jag en ny utmaning i det. Hade inte ändringen skett hade OS i London varit mitt sista OS.

Vad upptar dina tankar mest för tillfället?
Min familj som jag vill umgås med så mycket som möjligt. Jag jobbar mycket för att hitta nya sponsorer för framtiden, jobbar mycket med min webbshop och som föreläsare, så det har jag också i huvudet hela tiden.

Vad i nyhetsvärden har fångat din uppmärksamhet under den senaste tiden, någonting speciellt?
Jag försöker följa med så gott jag hinner, men det är ju allt som pågår för stunden; Syrien, krisen, osv. Och så var det mycket kring valet i USA.

Du bor i Stockholm med Charlotta och Oskar, har du på något sätt märkt av krisen, som är högst aktuell här i Spanien, i Sverige?
Ja, sponsorer har uteblivit då de istället satsar på sporter som lockar media. Men inte mer än det. Hade jag inte vunnit silver hade jag dock troligtvist inte haft samma budget från SOK (Sveriges Olympiska Kommitté), den är nu oförändrad. Men inom skyttevärlden vet jag att den har drabbat skytteklubbar i t ex Spanien hårt, då människor prioriterar annorlunda.

Oskar är två och ett halvt år gammal, vad gör du helst med honom en ledig dag?
Åker och badar, och nu under vintern leker i snön, han fick en snowracer i julklapp.

Det är februari och för många leder då tankarna till Alla hjärtans dag – en del känner ångest, andra förväntan och vissa tänker inte på det överhuvudtaget. Hur ser du på Alla hjärtans dag?
Vi har presenttvång i familjen och så hittar vi alltid på någonting utöver den vanliga.

Kanske kan du inte berätta, men vad har du för planer för Alla hjärtans dag i år?
Jag ska faktiskt vara här i Spanien. Oskar kommer hit så vi fyller nog dagen med att gå på Zoo i Fuengirola eller med att gå till någon lekpark. Charlotta måste dock stanna hemma för jobbet.
Annars uppmärksammar vi alltid varandra, med presenter som sagt, och blommor, och så brukar vi gå ut och äta middag. Det ska vara stämning men det går inte till ytterligheterna.
Från min uppväxt har jag med mig att fira inte bara födelsedagar utan även namnsdagar, Alla hjärtans dag och andra bemärkelsedagar, och så har jag alltid med mig någon liten present med mig hem när jag varit bortrest.

Överallt man vänder blicken idag ser man människor med surfplattor, har du en sådan?
Ja, den är lätt att ha med sig och lätt att använda för att hålla sig uppdaterad. Jag har haft flera och gav min gamla till Oskar. Han kan nu helt på egen hand sätta på den och titta på t ex ”Karlsson på taket”, och så spelar han spel. Dock försöker vi begränsa TV och dator, men barnprogram som t ex ”Dora the explorer” är bra då det är på både engelska och spanska.

Jag gissar att du som många andra också har en smartphone, vilken är den bästa appen?
Karta, google och Facebook är det jag använder mest.

Denna månad har En Sueco med andra delen av en artikel som handlar om Facebook. Jag vet att du har ett Facebook konto, vad använder du det sociala mediet till?
Jag har hela fem konton på Facebook, men bara ett av dem är personligt. Resten är fanklubbssidor där jag lägger upp aktuella händelser, regler, resultat, länkar osv.

Fakta:

Namn:
Håkan Dahlby

Född:
1965 i Västerstad

Bor:
Stockholm

Familj:
Fru Charlotta och son Oskar

Yrke:
Sportskytt

I backfickan, i urval:
OS-silver, tre EM-guld, fyra EM-silver samt ett EM-brons.

Nya regler i dubbeltrap
1 januari 2013 ändrades reglerna i den olympiska grenen dubbeltrap. Förr sköts en serie med 50 skott i varje, dvs. 25 dubbléer, efter ett program (A, B, C), skytten visste alltså varifrån dubbléerna sköts ut från och man sköt efter en timer. De nya reglerna innebär att de tävlande har 5 x 30 skott, fortfarande i tre program men slumpmässigt från en av fem positioner, vilket innebär att skytten inte vet vilket program som kommer och alltså inte vet vilken position dubbléerna skjuts ut från, och nu utan timer. Ytterligare en ändring är att poängen nu nollställs inför final.

Vill du träffa Håkan Dahlby?
Vill du träffa Håkan Dahlby, kanske prova på att skjuta en lerduva, så har du chansen nu i februari. Håkan kommer finnas på skytteklubben Club de Tiro Jarapalo mellan 10 – 16 februari. Är du intresserad av att trädda honom där är du välkommen att ringa honom och stämma av tid, tel.nr: +46 0705-182035.
Adressen dit Jarapalo: Crta. de Coín km. 17, Alhaurín de la Torre.
På klubben går det också att ta en fika eller äta en god lunch.

Av Sara Laine

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.