På äventyr med De Sju Havens Regent

På äventyr med De Sju Havens Regent

Är du trött på storstadssemestrar, badsemestrar eller upplevelseresor? Eller känner du bara helt enkelt för att prova någonting nytt och annorlunda? Då är kanske kryssningar någonting för dig. En Sueco berättar här om ett av världens bästa kryssningsfartyg.
Långt innan vi når fram kan vi se det torna upp sig i horisonten: kryssningsfartyget Seven Seas Mariner, ett sexstjärnigt lyxfartyg som endast har sviter, alla med balkonger. Jag ser verkligen fram emot att komma ombord och försöka insupa alla intryck från detta i mina ögon märkliga sätt att fira sin semester på. Att vara ”fångad” på ett flytande lyxhotell i en vecka, eller till och med upp till ett halvår, är långt ifrån min definition av en bra semester. Men jag ser som sagt verkligen fram emot att få en inblick i vad det är som får 19,2 miljoner människor (med en ökning på 4 % sedan 2010) att spendera hela 21,8 miljarder euro (en ökning på 9,5 % sedan 2010) på semesterfenomenet bara i år.
Med fartyget som orienteringspunkt får vi kämpa oss igenom Málagas morgontrafik och möter kryssningsagenten Peter Conwey-Hann i en av hamnens av- och ombordstigningshallar. Framför oss ligger ett stort, relativt anonymt fartyg, som inte direkt liknar någonting som lockar gästerna att betala upp till 400 000 euro för en resa. Till min stora förundran berättar Peter att Mariner är ett relativt litet kryssningsfartyg.
”Fartyget kan ta ombord upp till 700 gäster. Det i sin tur är ingenting i jämförelse med de allra största”, berättar Peter Conway, vilket jag senare ger honom rätt i då jag får reda på att världens största kryssningsfartyg har en sammanlagd kapacitet på hela 6 000 människor ombord. Med det förhållandevis lilla antalet gäster på Mariner är en klar fördel för att hålla kvaliteten ombord, fastslår Peter.
”Det hela blir så opersonligt på de jättestora fartygen. Här å andra sidan blir du ofta bekant med personalen, och de har mycket mer tid till att skämma bort just dig”, säger han innan vi visar våra pass och får gå ombord på själva fartyget. Här hälsas vi välkomna av Bruce van Rooyen, en voluminös sydafrikan med stort leende som är Cruise Consultant, och som har rollen att se till att allting är till passagerarnas belåtenhet. ”Fartygets ambassadör”, kallar han sig själv. Han leder oss upp till en av de många barerna där vi över ett glas champagne får en genomgång om fartygets historia och mission samt om servicen ombord. Det jag reagerar mest på är att allt – med undantag för bara några få alldeles extraordinarie saker – är gratis. När jag sedan frågar om det ger Bruce ett exempel.
”Om du vaknar klockan 4 på morgonen och är hungrig, ja, då ringer du bara till roomservicen och beställer vad du vill ha. Sedan kommer det mycket snart att serveras till dig i din svit – och naturligtvist är det alldeles gratis”, berättar han.

All-inclusive – och ännu mer
All-inclusive är snarare en regel än ett undantag inom kryssningsbranschen, men Regent Seven Seas Cruises, som är företaget bakom Mariner och systerfartygen Voyager och Navigator, har tagit begreppet ytterligare ett steg framåt. Deras koncept inkluderar även den värld av utflykter, som varje dag finns i den hamn dit fartyget anländer, utan extra kostnad.
”Det är helt unikt och är en jättesuccé hos våra gäster”, berättar Bruce, som glädjer sig över att mellan 80 och 90 % av gästerna använder sig av gratiserbjudandena varje dag. På konkurrerande fartyg, på vilka utflykter utgör en ytterligare kostnad, och där Bruce tidigare arbetar, är enligt honom motsvarande siffra omkring 10 %.
Efter att ha tömt ur våra glas med dyra droppar beger vi oss ut på en rundtur på Mariner. Snart går det upp för mig att fartygets neutrala exteriör inte gör de påkostade inomhusdekorationerna rättvisa. Dekorationerna är mycket varierande, så oavsett vilken stil du föredrar hittar du garanterat ett behagligt uppehållsrum eller en restaurang vars inredning du trivs med. En del rum är minimalistiska, andra är fyllda till randen med tavlor och pynt, några är klassiskt stilrena medan ytterligare andra är inredda och dekorerade efter ett visst tema. Här finns någonting för alla smaker.
På Mariner finns det inga hytter. Här finns enbart sviter. Gångarna mellan dem är härligt breda och långt ifrån dem som jag minns från mina otaliga resor med finlandsfärjan. Jag märker att det bara finns dörrar på den ena sidan, och min förundrar ger Bruce ytterligare en anledning till att rosa sin arbetsplats.
”Alla sviter har naturligtvis en balkong med havsutsikt och det är därför som det bara finns dörrar mot vattnet”, berättar Bruce med en dåligt dold tillfredsställelse. ”Sviterna är stora och behagliga och med roomservice och den privata butlerservicen, som hör till en stor del av sviterna, kan du i princip tillbringa hur mycket tid som helst där”. Vi får dessvärre inte lov att se en svit med egna ögon, då allt är fullbokat, men bilder på sviter antyder att det finns substans i Bruces ord.

Slut med romantiken
Min gammalmodiga och tillsynes föråldrade föreställning om att en kryssning är en lugn och romantisk seglats á la Titanic eller Döden på Nilen (innan morden såklart), blir snabbt avlivad när jag frågar Bruce om inte Mariner i grund och botten ”bara” är ett flytande lyxhotell.
”Ja, det är det. Det dementerar vi inte”, skjuter vår guide in, medan han leder oss ned mot den stora underhållningssalen. ”Vi är ett flytande lyxhotell i toppklass, men med en ytterligare dimension, att du varje morgon vaknar i en ny hamn med nya upplevelser som väntar”.
Salen är stor och kan nästan inrymma alla fartygets gäster. Kväll efter kväll står stora stjärnor, som Mariner har hyrt från en av de besökta städerna eller som har flugits in utifrån, på scen. Nästan varje kväll finns det sång-, dans- eller teaterföreställningar på denna, eller på fartygets mindre scener. ”De svarta kvällarna”, dvs. dagar utan underhållning är mycket ovanliga, berättar Bruce, men när dessa dagar förekommer finns det fortfarande många möjligheter att ha roligt på, det finns bl.a. casino, bibliotek, spa/gym, taxfreebutiker och barer, där det alltid kommer att finnas musik.
Jag märker på mig själv att jag börja bli mer och mer positivt inställd till en kryssningssemester. Det finns massor av olika möjligheter till underhållning, förhållningen mellan gäst och anställd verkar vara härligt oformellt, och så tilltalar det mig att man vet vad resan kommer att kosta redan innan man reser. Dessutom finns det varje dag en möjlighet att uppleva, om inte ett nytt land så i alla fall en ny stad. Faktiskt har Mariner endast haft fyra ynka dagar till havs under hela säsongen, berättar Bruce. Men för att hålla ut med att leva på ett fartyg så länge är den kanske mest avgörande faktorn: maten!
Och det är den som ska provas nu.

Den slutgiltiga domen
Vi hinner knappt sätta oss innan tre servitörer, klädda i vitt, börjar skämma bort oss – och alltid bordets damer först, naturligtvist. Upplägget är farligt fint, men atmosfären lyckas hela tiden vara på den behagliga, avslappnade nivån som har kännetecknat hela besöket.
För min del består menyn av pumpasoppa, oxfilé och chokladkaka. Det hela smakar fantastiskt, och även om variationen av rätter är bred och säkert i samma kvalitet, kan jag utan problem tänka mig att leva med denna meny varje dag under en månadslång kryssning. Det blir inte sämre av att Peter och Bruce under middagen underhåller med historier om 11 meter höga vågor, kontroversiella kaptener och andra roliga historier från deras otaliga erfarenheter från kryssningar.
Besöket på Seven Seas Mariner har verkligen varit någonting av en ögonöppnare. Jag kan inte säga att jag fallit pladask för kryssningens moderna lyx, men jag kan i alla fall fullt ut föreställa mig vad det är som en betydande andel människor förälskar sig i vid en extravagant semester till havs.
Peter Conway-Hann har representerat Regent Seven Seas Cruises sedan början av 1990-talet. Hans företag, Cruise Connections Ltd, ligger på Gibraltar, men Peter, som bor i Manilva med sin fru Nicky, betjänar kunder längst hela kusten.
Cruise Connections Ltd, som startades 1987, är ett seriöst företag som erbjuder en mycket hög service.
Är du intresserad av att höra mer om möjligheten att bege dig ut på en kryssning kan du kontakta cruise agent Peter Conway-Hann på (350) 200 60346 (Gibraltar), 609 557 423, 609 557 407 eller 952 892 433 (Spanien,) eller på mail sales@cruiseconnectionseurope.com.

Fakta om Seven Seas Mariner:

Kapacitet:
700 gäster och 445 anställda.

Beläggning:
Mariner har sålt 97-98 % av alla sina tillgängliga resor under 2011.

Utflykter:
80-90 % av gästerna utnyttjar dagligen gratiserbjudandet med utflykter.

Storlek:
216 meter långt, 28,35 meter brett, åtta passagerardäck.

Fart:
20 knop.

Måltider:
Allt är all-inclusive med några få undantag som frisör och extraordinära utflykter.

Samlad vikt:
48 075 ton.

Motor:
Rolls Royce.

Boende:
Alle lägenheter är sviter med balkon och i storleken 28 m2 till 186 m2.

Källa:
Bruce van Rooyen och www.rssc.com.

Besök oss på Hotel Los Monteros i Marbella
Om du kan tänka dig att åka på kryssning, eller vill veta mer om 5- och 6-stjärniga kryssningar, då kan du träffa Peter och Nicky Conway-Hann från Cruise Connections Limited på Hotel Monteros i Marbella. Evenemanget äger rum i Patio Uno y Dos-rummet de 5 mars mellan kl. 10.30 – 18.00. Alla som är intresserade av kryssningar är välkomna att besöka Peter och Nicky denna dag och få en rundvisning i kryssningsvärlden, samt få hjälp till att hitta den resa som passar just dig bäst.
Om du inte kan delta vid evenemanget på Los Monteros kan du ringa till Peter eller Nicky på Gibraltar: (350) 200 60346 eller i Spanien på: 609 557423 och 609 557407. Du kan även maila till: cruiseconnect@telefonica.net.

Av Andreas Müller

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.