(20)13 frågor till Monica Silverstrand

Hur uppfattar du konjunkturklimatet för tillfället och vilka är dina förväntningar?
Oj, det är en jättesvår fråga. Jag bor ju i en priviligerad del av Spanien. Lika lite som Stockholm är hela Sverige är Marbella inte hela Spanien. Vi har inte samma bekymmer som många andra delar i landet. Det förvånar mig inte om Marbella bara har en tiondel av de problem som kanske finns i förorter utanför Madrid.
Men ser man till prislägen på hus så ser det ut att ha vänt. Om tio år är vi nog tillbaka på topp.
Någonting som jag tycker är tråkigt, och kanske farligt, är att staten drar ned på socialservice. Jag förstår tanken men det är svårt för dem vars matta dras undan under deras fötter. Jag är lite orolig för t ex skolan – kommer de elever som går i skolan idag få sämre utbildning på grund av neddragningarna än eleverna som gick i skolan före eller efter krisen?
En sak som jag verkligen hoppas på för att hjälpa barn och ungdomar i livet är att landet slutar dubba sina filmer, det skulle hjälpa dem så mycket i deras engelskkunskaper.

Har du några tips på hur gemene man kan klara sig i en knapp ekonomi?
Det går att göra mycket med lite pengar. Kanske kan man samlas och äta hemma istället för att träffas ute, och kanske kan man bidra från sin egen trädgård. Man kan också titta över sina kostnader i form av mobiltelefoni och liknande.

Vad är enligt dig den hippaste appen för tillfället?
”Google Översättning” är bra. Går inte att användas yrkesmässigt men är bra när jag snabbt behöver fråga någonting och inte vet vad det är på spanska.
”Viber” är bra.
Så har vi ”Waza”, som kopplas till GPS:n i bilen och säger till var det är poliskontroller och vägstockningar.
Och tillslut vädret, jag har några stycken men bland annat ”yr.no”.

I Spanien, och i övriga delar av världen, har vi sett fler översvämningar, jordbävningar än vad som tidigare varit normalt. Tror du att det är en klimatförändring på gång?
Vet inte, jag kan inte detta. I Sverige tror jag inte att man tror på Global Warming efter den gångna vintern.
Förändringar har ju alltid skett och jag tror att det mer handlar om jordens cykel. Cykler är cykler och kraftiga förändringar har alltid skett. Men kanske går det snabbare nu. Trots det är det naturligtvist viktigt att vi tar hand om vår jord och vår natur.

Gör du någonting för att leva mer ”klimatriktigt”?
Hade jag köpt ny bil skulle jag köpa en miljöbil. El borde komma från naturliga tillgångar såsom sol-, vind- och vattenkraft. Jag tycker att vindkraftverken är fina och ger hopp om framtiden. Man borde således också ta hand om vattenkraft med liknande teknik i vattnet samt utveckla solkraften med celler på både tak, terrasser, väggar m.m.
Själv använder jag nästan aldrig A/C utan har fönstret öppet och en liten fläkt och så försöker jag tänka på småsaker som pappersförbrukning och använder alltid baksidan på papper. I Sverige källsorterade jag noga, men här är det lite svårare och så saknar jag verkligen pantsystem.

Ständigt läser vi om varningar kring våra livsmedel. Tänker du på vad du äter?
Nej. För mig blir inte livet värdigt om jag ska gå på saker som andra säger. Jag har gjort ett medvetet val att inte ta östrogen i klimakteriet, visst är det jobbigt emellanåt, men det går över. Jag har studerat det noga och vet vad jag har att förvänta mig vilket gör det lättare att ta mig igenom jobbiga stunder. Så det är viktigt att hålla sig välinformerad och göra medvetna val.
Men det finns trender i allt. Man bör lita på sig själv och tänka själv, det är ju inte svårt att förstå att fyra flaskor vin om dagen inte är hälsosamt. Man ska inte heller tro på allt man hör, då blir nog livet jobbigt, och så är det viktigt att vara skeptisk till saker.

Under 00-talet mötte världen ett helt osunt kroppsideal. Kvinnorna skulle var size zero med stora bröst samt slät hy och männen skulle ha stora muskler, välvårdad hy och så lanserade många märken smink för män. Har dessa trender förändrats?
Jag hoppas det. Såg just att KappAhl har haft normala, det som sägs vara mulliga, skyltdockor, vilket jag tycker är bra. Jag har just bestämde mig för att inte handla på Zara mer då man inte ser om deras modell är en man eller kvinna, för att hon är så benig. Det är inte sunt, Marilyn Monroe hade ju varit jättefet idag.
Jag tror att idealet ser ut som det gör för att modevärlden styrs av homosexuella män som tycker om unga pojkar, varför idealet är spinkiga, androgyna kroppar.
Ideal skapar också förutfattade meningar; på något sätt anses smala människor vara mer framgångsrika och mulliga dumma och lata. Man får inte glömma bort att många har sin kroppsform genetiskt.
Jag tycker att man ska låta folk vara som de är inom hälsosamma ramar. Varför måste man döma?

Är du rädd för döden?
Nej. Innan mormor dog låg hon länge i koma och så plötsligt en dag satte hon sig upp i sängen och sa ”mamma”, och så somnade hon in. Min mamma gjorde samma sak. Hon låg inte i koma, men hade en väldigt tung och svår andning, liksom ansträngd, som om det var svårt att ta sig över floden till dödsriket, och så plötsligt sa hon ”mamma”, började andas lugnt och normalt och så somnade hon in. Så själv vet jag att mamma kommer och möter mig.
Men det är klart, det kan ju förändras under åren, kanske är jag rädd när jag står inför det.

Tjurfäktningen har mångåriga anor i landet och har under de senaste åren lett till heta diskussioner. Vissa kallar det kultur, andra kallblodig mordlystnad. Vad är din åsikt i frågan?
Jag är stor djurvän. Man kan inte på något sätt försvara barbari, djurplågeri, som tjurfäktning med en kulturstämpel, lika lite som man kan försvara t ex könsstympning.
Varför ska tjurar utstå lidande? Är det köttet de vill åt är det bättre att skjuta djuret direkt. Likaså är jag emot halal, det borde förbjudas i hela världen.

Idag när man öppnar dagstidningarna går det nästan inte en enda dag utan att man läser om den utbredda korruptionen i det spanska samhället. Har du förtroende för våra politiker?
Jag läser våra svenska kusttidningar, som ständigt tar upp korruption… Det är svårt att få förtroende när det är det enda man läser, och att det går ända upp i kungahuset och partitoppar. Men jag vet för lite för att säga någonting.
Egentligen har jag nog inte förtroende för några politiker… Jo, Anders Borg, han har gjort ett bra arbete med att få Sverige att ta sig igenom krisen snabbt. Reinfeldt och Borg är bra för Sverige.

Vem skulle du vilja lyfta fram som en nutida förebild?
Det är många som gör bra saker, allt från vardagshjältar till kända namn som gör enorma saker med enorma summor. Men för att nämna något så säger jag WSPA. Det är en organisation som jobbar för djurens välfärd, och istället för att säga åt någon att bara sluta arbeta med att t ex dressera en björn genom att samtidigt misshandla den så skapar de andra möjligheter för personen genom t ex utbildning eller mikrolån, så att de har en chans att livnära sig på ett alternativ.

Vad har varit mest betydelsefullt för dig under det gångna året?
Att jag äntligen har flyttat hit och kommit bort från Sverige, Spanien har trots allt varit på tapeten i mitt liv i fem-sex år. Mysigt att känna att det gick. Det är också fantastiskt att se att mitt liv fungerar här. Jag tror inte att jag någonsin kommer flytta tillbaka.

Vad representerar 2013 för dig?
Hittills har jag haft ett väldigt bra år, både privat och yrkesmässigt. Rent prylmässigt så får min iPhone representera mig i år. Tänk, för fem år sedan hade man ingen sådan och nu klarar jag mig inte utan den. Jag har allt i min iPhone – kontakter, bilder, business, musik, böcker, vännerna och barnen.

Född:
1960 i Stockholm

Bor:
Marbella

Familj:
Två döttrar – 25 år och 23 år, en hund som hon lämnat hos goda vänner i Sverige

Yrke:
Artist, mångsysslare och entreprenör

Gör på fritiden:
Tycker om att gå, springa och rida. Reser gärna samt umgås mycket med vänner, med vilka hon gärna lagar mat med samt har roligt och mysigt tillsammans med.

Denna månad har En Sueco träffat artisten Monica Silverstrand. Kvinnan som aldrig trivts i Sverige, där bl.a. kylan och instängdheten överskuggat renheten, fri utbildning, jämställdheten, allemansrätten m.m. Kvinnan som sedan ett och ett halvt år tillbaka bor i Marbella, där hon trots korruption trivs med det enklare, sociala livet, klimatet, spontaniteten m.m.
På Costa del Sol har hon fått en högre total livskvalitet och visst lever hon livet – hennes entreprenörsanda bidrar till fullplanerade dagar och järnen i elden är många.
Monica är inte den som sitter still. Hon känns igen från scener i hela världen. Hon har sjungit hela sitt liv, både solo och med andra artister (bl.a. med stornamn som Michael Bolton och Celine Dion!) och band, gett ut skivor, tävlat i Melodifestivalen, varit fältartist i Kosovo och medverkat i musikaler. Hon har ca 2 000 låtar i minnet och kan lätt sätta ihop repertoarer till olika tillfällen. Med jämna mellanrum reser hon till Sverige för spelningar samt dubbningar (bl.a. Disneyfilmer), samtidigt som hon passar på att träffa vänner. Förutom musiken har hon ytterligare tre inkomster från översättningar, husförsäljning för en mäklarfirma och så säljer hon lysglasögon, som hon själv alltid bär med sig i handväskan.
Monica är lätt att prata med, strålar av energi, har bestämda åsikter och låter bli att spekulera om hon inte är insatt i frågan.

Av Sara Laine / Foto Nichlas Hansen

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.