Underbara sommarlov – och en hel del fotboll

Underbara sommarlov - och en hel del fotboll

Namn:
Lotta Lindekrans

Född:
I Göteborg

Bor:
Fuengirola

Familj:
Barnen Cajsa och Simon, båda vuxna och boende i Sverige

Civilstånd:
Distansförhållande

Gör:
Lärare på Svenska skolan i Fuengirola

Antal år i Spanien:
3

Egenskap:
Pedagogisk och lösningsinriktad

Chokladbakelse och iste
På väggen i vardagsrummet hänger Málagahalsduken, nedanför i soffan sitter djurgårdsmaskoten. På bordet står några bakelser framdukade – jag råkar känna till att Lotta Lindekrans är svag för sötsaker. Medan Lotta serverar iste med persikosmak slår vi oss ned med utsikt över poolen och jacuzzin i den gemensamma trädgården utanför hennes fönster.
”Det är lite irriterande på sommaren med så många turister som hoppar och väsnas här utanför men när det inte är säsong har det varit bra. Jag längtar dock efter någonting tryggare och mysigare nu efter en tid här i Fuengirola, kanske La Cala”, säger hon medan vi tar för oss av en delad choklad- och mandelbakelse.

Mycket känslor
Lotta är relativt ny på kusten men drömmen om att flytta till ett spansktalande land föddes redan när hon läste spanska i gymnasiet, men blev alltså inte realitet förrän tre år sedan.
”Det är så mycket som ska stämma in och det blev aldrig av förrän för några år sedan när jag en dag hörde talas om en ledig tjänst på Fuengirolaskolan och tänkte att det nog var för mig. De enda jag rådgjorde med var mina barn och de sa: ’Självklart ska du flytta mamma’”, minns hon.
Hennes lättsamma personlighet blandas med djupa och allvarliga känslor när hon eftertänksamt ler vid tanken att hon inte ångrar flytten hit till Europas sydligaste hörn. Hon förklarar att trots att ett boende i utlandet länge varit en dröm har hon upptäckt en annan sida av det – att livet som utomlandsboende är långt ifrån smärtfritt. Hon längtar oerhört mycket efter sina två barn och sina föräldrar samt saknar t ex gemensamma spontana familjemiddagar. Hon saknar även möjligheten att finnas där för familjen om det händer någonting och skulle vilja slippa tänka på resekostnader och flygbokningar m.m. när det kommer till att träffa familjen. Eftertänksamt tillägger hon att lärarlöner som känt inte ligger bland de övre på löneskalan, trots att det är ett yrke med ansvar för våra barns kunskaper och utveckling.
Hon gör en paus innan hon tillägger att det ibland kan vara svårt att leva ensam i ett nytt land även på andra vis, t ex om hon blir sjuk eller om det händer någonting. Men som den positiva person hon är ser hon också att hon lär sig otroligt mycket samt utvecklas och får stor livskunskap genom de utmaningar och prövningar som hon stöter på. Lotta ler när hon säger att hon lärt sig uppskatta det lilla i mycket högre grad än tidigare, samt fått en större människokännedom på vägen också.

Gulrött, blågult och två blå nyanser
Jag sneglar på Málagahalsduken vilket Lotta uppmärksammar och utbrister:
”Jag älskar fotboll! Det förenar. Jag blir glad av idrott! Du skulle sett under EM förra året, Sverigetröjan och Spanientröjan hängde bredvid varandra, och lika självklara som de är Djurgårdströjan och Málagatröjan – de har ju så snygga färger båda två”. Hon tillägger också att Málagatröjan har blivit en riktig trofé då hon fick den signerad av alla lagets spelare 2011.
”I Sverige är det naturligtvist Djurgården som gäller. När jag först flyttade hit höll jag på Barcelona men nu är ju Málaga mitt hemmalag och jag följer varenda match. Fotboll är kul!”, ler hon stort. Lite återhållsamhet berättar hon om känslan av utanförskap i början när hon gick till spanska barer för att se matcher varför hon istället valde skandinaviska restauranger med storbilds-tv. Men det var i början när hon var blyg och försiktig, nu känner hon sig mer hemma och har upptäckt att alla är mycket trevliga, även på spanska barer. Lotta, som är en riktig fotbollsfantast, berättar lite ledsamt att hon inte har säsongskort till La Rosaleda, vilket hon gärna vill ha. Entusiasmen tar över och hon tillägger att hon hoppas träffa likasinnade som hon kan dela fotbollsupplevelsen med på både hemmaplan och på bortamatcher. Så blir hon allvarlig igen och uttrycker en viss blyghet att ta kontakt med andra, då hon inte vill tränga sig på.

Gemenskap i stundens hetta
”Annat är det när jag står på arenan, då upplever jag ingenting av varken konstiga blickar eller blyghet. Spanien är verkligen en stor fotbollsnation och på matcherna står alla samlade, och det älskar jag. Från Sverige är jag van vid fler hejarramsor och sånger, här är det väldigt lite sådant. Men å andra sidan är det också mycket mindre bråk än i Sverige. Faktiskt har jag aldrig upplevt sådant här och det är skönt”, säger hon.
Här i Spanien har Lotta också upplevt sin hittills bästa fotbollsstund:
”Det var senaste EM när jag tillsammans med en väninna samlade ihop så många svenskar vi kunde och såg matcherna på en spansk bar. Vi fick till och med lov av ägaren att hänga upp flaggor och liknande. Så där satt vi i en blågul spansk bar och heja på det svenska landslaget”.

Långa sommarlov
Annars fyller Lotta sina dagar med paddel, långa upptäcktspromenader och jobb som lärare på Svenska skolan i Fuengirola såklart. I juni firade hon skolavslutning tillsammans med sina elever, tio och elva år gamla, som hon återser i september igen.
”Barnen har tio veckors sommarlov och det är de värda! Vi lärare har åtta då vi arbetar en vecka efter skolavslutningen och en vecka innan skolstart, under dessa veckor har vi planering och fortbildning”, berättar hon, när vi kommer in på ämnet sommarlov och de röster som höjts mot att lärare har för lång sommarledighet. Noga fortsätter hon att förklara:
”Visst kan lovet verka långt men faktum är att lärare generellt har längre arbetsveckor än andra. Vi arbetar 45 timmar i veckan, så sommarlovet är en kombination av inarbetad tid och regelrätt semester, som alla andra också har”.

Inga vardagliga måsten
Lottas allvarlighet lämnar plats åt ett stort leende när hon berättar om hur eleverna under skolåret blir en del av hela hennes vardag, om hur hon tycker att det är roligt att se dem utvecklas och utmana dem med nya kunskaper. Sakta lutar Lotta sig tillbaka och säger:
”Jag trivs så otroligt bra med mitt yrkesval och jag tycker fortfarande efter så många år inom skolvärlden att det är roligt. Men sommaren, även om jag också tycker mycket om vinter och snö, är skön då jag kan bara vara och inte vara bunden av vardagliga måsten”.
Eftersom planering utgör en stor del av en lärares arbete och tankarna kring skoluppgifter, elevernas välbefinnande, föräldrakontakter, hemsidesinformation samt skolutveckling aldrig riktigt lämnar henne under läsåret har hon alltid varit noga med att låta sommarlovet präglas av det motsatta. Nu planerar hon ingenting. Tankarna får vandra fritt, hon tar dagarna som de kommer och turistar till fots. Hon säger att hon gärna skulle spela golf men liksom med fotbollen saknar hon likasinnade. Hon njuter av långa mornar med powerwalks och kvällstid umgås hon ofta med goda vänner och går på spelningar. I år funderar hon på att kanske ta en utflykt till Tarifa och Cádiz, men ingenting är planerat eller bestämt.
”Till vardags arbetar jag i en väldigt svensk miljö, även om saker som teknik och internetuppkoppling inte går att jämföra med den i Sverige, så när jag är ledig försöker jag hitta det genuina Spanien och Tarifa samt Cádiz skulle vara en del av den upptäcktsresan. Det spanska Spanien har varit mitt mål redan från början. Det var ju till Spanien jag ville”, avslutar Lotta intervjun medan samtalet fortsätter kring lata sommardagar, turistfria stränder och mysiga spanska chiringuitos.

5 sommarfrågor

Vad gör du om det regnar?
Allt möjligt som går att göra inomhus som att läsa, titta på film, pyssla i hemmet och liknande. Samt tar hand om sådant som jag inte hunnit med.

Vilken är den bästa sommarmusiken?
Om sommaren är Tomas Ledin en stor favorit, han har mycket somrigt. Annars svensk glad och trallvänlig sommarpop i allmänhet.

Var är det bästa strandhänget?
Jag har ingen bil så jag tar mig inte jättelångt så det blir dit jag har promenadmöjligheter. En favoritstrand är strandsträckan bortom slottet Sohail, från Fuengirola sett. Där är stranden ganska smal och så finns det klippor vilket skapar en helt annan stämning än vid de långa breda parasollfyllda sandstränderna, och det känns mer naturligt och passar mig som västkusttjej. Går jag till stranden med vänner finns det en playa bortåt Torreblanca, på andra sidan Fuengirola, som jag tycker mycket om, där det inte är så turiststint.

Hur varmt ska vattnet vara för att du ska bada?
Jag är överhuvudtaget ingen poolmänniska utan tycker om havet. Första året jag bodde här hoppade jag i direkt jag fick tillfälle, nu är jag kinkigare. Årets första dopp var under värmeböljan i april men jag hade ett uppehåll under den kalla perioden i maj och juni.

Vilken är den bästa sommardrycken?
Utan tvekan cava, sol och cava är härligt. Mojito hör också sommaren till.

Av Sara Laine

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.