Las Casas del Rey de Baeza – en värld av kulturell inspiration

Las Casas del Rey de Baeza – en värld av kulturell inspiration

På det fyrastjärniga Hospes Las Casas del Rey de Baeza har uppmärksamheten riktats mot detaljer som skapar en originell och charmerande atmosfär. Det är ett boutiquehotell som ligger i hjärtat av Sevilla. Hotellet är inrymt i ett vackert hus i spansk lantstil med en patio från 1700-talet och inredningen utstrålar andalusism. Rummen är rustikt möblerade med bekväma, skinande rena och fina badrum, mjuka frottéhanddukar, champagne på bordet och en stor säng med snövita lakan vävda av egyptisk bomull. Det är ett mycket hemtrevligt hotell och besöksvärdigt hotell.

Ankomst
Jag går längst Sevillas smala, kullerstensbelagda gator som bjuder på en upptäcktsfärd bland fina plazas och storslagna kyrkor. Jag befinner mig i stadens gamla delar och doften av apelsiner och blommor fyller luften. Las Casas del Rey de Baeza ligger i de gamla judiska kvarteren i hjärtat av det historiska centrumet. Husets sydländska och ljusa färger skapar en känsla av öppenhet och glädje när jag står och tittar upp på det kalkvita boutiquehotellet. Fönstren är gula med ljusblå fönsterluckor och på de små fönsterbräderna står rustika krukor med röda blommor.
Detta hotell är en symbol för gästfrihet, historia, stil och kultur. Jag blir stimulerad av spännande konstraster från den stilrena receptionen till de levande färgerna och doften i pation med brunnen som skänker vitalitet och glädje. Denna innergård som går i färgerna ljusblått och kalstensvitt, är belagd med kullersten och det har skapats en mjuk stämning med hjälp av naturliga material och gröna växter. Det ger en autentisk miljö av stort arkitektoniskt och historiskt värde. En utmärkande färgpalett av södra Spanien. Jag får genast en förnimmelse av lugn och ro i sinnet, för på Las Casas del Rey de Baeza ska man känna sig hemma.
De levande färgerna och pations doft, samt de rika smakerna i det lokala köket i hotellets restaurang Senzone, gör detta till ett perfekt exempel på sevilliansk kultur.

Välkomsten
Jag välkomnas av hotellets trevliga manager, Ruth Mazon, som liksom all personal på hotellet är mycket gästvänlig. Hon visar mig runt medan hon berättar om Las Casas del Ray de Baeza. För att vara ett hospes tittar alltid ägaren efter tre saker: ett bra läge i stadens äldre kvarter, en historisk byggnad samt mellan 40 och 80 rum. Utmärkande är också att hotellen är små så att gästerna kan få personlig service. Just detta hotell har 41 rum varav 29 är dreamer’s, sju deluxe och fem suiter.
”När gästerna kommer in i vårt hotell ska de känna att de verkligen är i Sevilla. Det är därför som vi bevarat det ursprungliga stengolvet. Huset är typiskt sevillianskt med högt i tak och vass för fönstren för att skydda mot solen. Sommartid kan temperaturen mäta upp mot 48 grader här och då vi inte ligger vid havet så kan det bli oerhört varmt här”, berättar Ruth Mazon.
Personalen talar strålande engelska och man får genast tillträde till rummet.

Min Deluxe
Den vänliga receptionisten José har gett mig min nyckel. Mitt rum är nummer 35 och ligger på andra våningen. Jag kliver in i det stora, kvadratiska rummet med ljusa väggar som utgör en stor, stilfull kontrast till det mörka stengolvet. Jag öppnar fönsterluckorna och låter dagsljuset sippra in. Solstrålarna leker på de mörka möblerna och faller elegant på den gigantiska sängen och dess kuddar. Inredningen är minimalistisk med rustika element som runda hampamattor, möbler i bok, traditionell keramik och neutrala färger, vilket skapar en fin och behaglig kontrast. Badrummet är överdådigt med golvvärme och ett stort, runt badkar.
Alla rum har tv, dvd och eget badrum. Rummen är mellan 30 och 35 kvadratmeter. Överallt på hotellet finns det finns tillgång till höghastighetsinternet.

Allrum och konferenssal
Allrummen präglas av hemtrevnad och det naturliga ljuset avslöjar arkitektoniska detaljer, stora fönster släpper in massor av solsken från pation. Inredningen är lokal med blåa och ljusa nyanser som skapar en varm och intim miljö. Matsalen är bohemisk med härliga material i läder och naturliga träslag. Las Casas del Rey de Baeza har tre allrum dekorerade med keramik, vass, sten och traditionella konstverk ihop med möbler i kolonial stil. Här kan man i lugn och ro njuta av att dricka en tår. I dessa rum hålls det middagar, privata evenemang och möten. I konferenssalen finns det plats till omkring 60 personer och där går det att hålla evenemang och event samt hyra audiovisuell utrustning. Las Casas del Rey de Baeza har utgjort platsen för många privata fester och flera bröllop.
Hotellets bästa säsong är under våren, från slutet av mars till mitten av juni.

Restaurangen
Restaurangen Senzone består av en restaurang, tapasbar, dygnet-runt-roomservice samt poolbar och maten som serveras är mycket god. Det finns även möjlighet att äta tapas på takterrassen eller i relaxavdelningen. Restaurangen använder lokala ingredienser från Sevilla och övriga Andalusien. Stämningen är behagligt romantisk och deras utsökta viner är en förfriskande upplevelse för gommen och finns i stort sett i alla prisklasser. Frukosten är typisk för europeiska hotell och har ett bra urval av iberisk skinka och ost. Restaurangdelen bjuder på autentiska, sevillianska smakupplevelser medan takterrassen är en avslappnande oas. ”Under sommaren är baren på takterrassen öppen. Här kan gästerna äta tapas samtidigt som de njuter av solen och utsikten”, förklarar Ruth Mazon.

Takterrass och välmående
På hotellets takterrass finns det även en utomhuspool och utsikten över stadens historiska del är formidabel. Där finns även Bodyna Spa som erbjuder massage och olika skönhetsbehandlingar, eller så kan man passa på att bara njuta av lugnet och fridfullheten en stund. Ruth Mazon berättar att produkterna som används kommer från frankrike och är av hög kvalitet. Tidigare användes utrymmet av familjen privat, men arkitekten har verkligen gjort ett mycket fint jobb med det lilla, knappa utrymmet som idag är ett universum av naturliga element.
Enligt Ruth Mazon bor inte gästerna på Las Casas del Rey de Baeza för avslappningen, utan kommer dit för att uppleva staden, men sommartid är det ändå behov av avslappning på takterrassen. ”Under sommaren har vi siesta då det är så hett mitt på dagen så att det inte går ut”, förklarar Ruth Mazon och säger att gästerna även gärna hoppar i poolen för lite svalka innan de tar revansch på eftermiddagen och går på upptäcktsfärd i staden.

Läge
Las Casas del Rey de Baeza ligger på Plaza Jesús de la Redención i kvarteret Santa Cruz. Härifrån är det nära till kända platser som Casa de Pilatos, klostren San Leandro och Santa María de Jesús samt kyrkan Santa Catalina, som också går att se från takterrassen. Detta vackra, traditionella andalusiska hus ligger bara tio minuters promenad från domkyrkan. Parkeringsplatser finns att hitta på hotellets gårdsplan.
På fem minuters promenadavstånd från hotellet ligger Calle Sierpes som är berömt för sin goda shopping och Casa de Pilatos som är ett andalusiskt paradis. Det är gångavstånd till katedralen som är den största gotiska katedral i världen (och den tredje största kyrkan efter Peterskyrkan i Rom och St. Paul’s Cathedral i London) och Reales Alcázares som är ett av världens äldsta palats.

Historia
Hotellnamnet kommer från en present som kung Ferdinand III gav till kungen av Baeza för att uttrycka sin tacksamhet över att ha fått hjälpt med en fiende. Ferdinand III förärade byggnaden till kungen av Baeza och sedan 1700-talet har byggnaden tillhört flera familjer innan den ombildades till hotell. Hotellet har i sin tur restaurerats till sin ursprungliga arkitektoniska stil. Det gamla sten- och träarbetet har tagits om hand och bevarats. År 2000 blev det ett hospes och hela byggnaden totalrenoverades. Senaste moderniseringen skedde 2008. Las Casas del Rey de Baeza var det första hotellet i kedjan med åtta hotell i Sevilla, Córdoba, Granada, Madrid, Valencia, Alicante, Paris och på Mallorca.

Hospes Las Casas del Rey de Baeza
Plaza Jesús de La Redención, 2, 41003 Sevilla
För ytterligare information samt bokningar: tel. +34 95 456 14 96, www.hospes.com.

Av Nanna Lunnemann

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.