(20)13 frågor till Kjell Jakobsson

(20)13 frågor till Kjell Jakobsson

Untitled-2
 
Född: 11 maj 1957 i Tärnaby

Bor: Helsingborg
Familj: Min fru Karin och sonen Rasmus
Yrke: Entreprenör
Gör på fritiden: Golf, skidåkning, vin, umgås med vänner och HIF.
 
Denna månad har En Sueco träffat Kjell Jakobsson som länge varit ett känt ansikte på Costa del Sol men som numera är stationerad i Helsingborg, där han bl.a. har två restauranger och är delägare i Nordic Camping, Sveriges näst största campingkedja. Dessutom är han som delägare i Winefinder i hetluften med att utmana svenska Systembolaget. Men han har också kvar Scandi Supermarket och Scandi Estates i Nueva Andalucía, liksom sitt boutique hotell – Feliz – i Palma.
Han är entreprenör ut i fingerspetsarna, tillsammans med sin fru Karin, som är minst lika aktiv, och det har på ett sätt blivit deras levnadsstil. Som person är han nyfiken, glad för livet och har svårt att säga nej, och när han ger sig in i någonting så gör han det till 110 %. Han är otålig, drivande och tar till vara på sin egen erfarenhet och andras åsikter och idéer. Och trots flytten hem till Sverige utgör Marbella den naturliga tillflyktorten för fritid och lite vila.
 
Hur uppfattar du konjunktursklimatet för tillfället och vilka är dina förväntningar?
Jag upplever att vi är på rätt väg med flera positiva signaler. Bl.a. märker vi det i Scandi Estates där vi under första halvåret gjorde sex avslut. Men det är fortfarande en lång resa kvar, speciellt i Spanien.
 
Har du några tips på hur gemene man kan klara sig i en knapp ekonomi?
Jag har inga mirakeltips, men man kan börja med att se över alla kostnader man har. Kan jag undvara något, kan jag dela kostnader med någon vän och sedan fokusera på saker som kan ge livskvalitet utan att det kostar pengar och inte minst fokusera på bra saker jag har istället för saker jag inte har.
 
Vad är enligt dig den hippaste appen för tillfället?
Jag tycker att det är min iPhone. Medveten om att det inte är en app men att ha hela mitt kontor i telefonen är perfekt för mig som oftast är på resande fot. Ska jag säga någon så är det nog Sportbladets app för att följa det senaste om Helsingborgs IF och annat i sportvärlden.
I Spanien, och i övriga delar av världen, har vi sett fler översvämningar och jordbävningar än vad som tidigare varit normalt. Tror du att det är en klimatförändring på gång?
Självklart är det en förändring på gång men jag tror inte att det går så snabbt som många vill tro.
 
Gör du någonting för att leva mer ”klimatriktigt”?
Tänker spontant på att soppsortera, för det har man lärt sig i Sverige. Väljer gärna ekologiska matprodukter och i vår nystartade restaurang i Helsingborg har vi valt att köpa mycket som är närproducerat.
 
Ständigt läser vi om varningar kring våra livsmedel. Tänker du på vad du äter?
Ja det gör jag. Vi äter mycket frukt och grönt och sedan en månad tillbaka lever jag ett 5-2 liv som så många andra. Det gör jag för att jag har bestämt mig att jag gärna vill leva ett långt och friskt liv!
 
Under 00-talet mötte världen ett helt osunt kroppsideal. Kvinnorna skulle var size Zero med stora bröst samt slät hy och männen skulle ha stora muskler, välvårdad hy och så lanserade många märken smink för män. Har dessa trender förändrats?
Jag tycker fortfarande att man bedöms alldeles för mycket på utseendet och glömmer helt insidan. Jag är mycket negativ till trenden att man ska ”snygga” till sig med stora bröst, slät hy m.m. En människa med en vacker insida blir alltid vacker på utsidan. Med andra ord efterfrågar jag mer fokus på oss som individer inte som skyltdockor.
 
Är du rädd för döden?
Alla ska vi den vägen gå. Det gäller att ha utnyttjat alla dagar på bästa sätt när den dagen kommer. För mig som har förbrukat mer än 50 % av mina dagar så försöker jag prägla mitt liv utifrån uttrycket Carpe Diem.
 
Tjurfäktningen har mångåriga anor i landet och har under de senaste åren lett till en het diskussion. Vissa kallar det kultur, andra kallblodig mordlystnad. Vad är din åsikt i frågan?
I slutet på 70-talet lärde en finsk reseledare i Barcelona mig att tjurfäktningstjurarna lever ett mycket bättre liv än de tjurar som föds upp för köttproduktion. Det kan nog stämma men principen att plåga ett djur tilltalar inte mig.
 
Idag när man öppnar dagstidningarna går det nästan inte en enda dag utan att man läser om den utbredda korruptionen i det spanska samhället. Har du förtroende för våra politiker?
När det gäller spanska politiker generellt är svaret nej. Men självklart finns det en del politiker som följer spelreglerna och gör ett bra jobb. Vår borgmästare i Marbella upplever jag har gjort ett fantastiskt jobb med de mycket begränsade resurser hon har haft.
 
Vem skulle du vilja lyfta fram som en nutida förebild för människor idag?
Det är min far Sven-Åke. En mer positiv och glädspridande person har jag inte träffat. Han gnäller aldrig och är positiv till precis allt, trots att han många gånger har haft det tufft. Vart han än kommer lyckas han skapa nya kontakter och blir direkt omtyckt. Hans livsinställning är min stora förebild!
 
Vad har varit mest betydelsefullt för dig under det gångna året?
Det mest betydelsefulla jag upplevt var när vi i februari invigde vår Star for Life skola i Sydafrika med 1 300 elever. Den starka känslan att kunna vara med och göra tillvaron lite bättre för dessa elever i kombination av den värme och tacksamhet vi fick är en obeskrivlig och oförglömlig upplevelse.
 
Vad representerar 2013 för dig?
Uppstartsåret skulle man kunna kalla det. Vi startade Scandi Supermarket och Scandi Estates och restaurangen Papi Njutbar. Nu gäller det att vi fokuserar på dessa verksamheter så att de kan fortsätta att utvecklas och bli ännu bättre. Inte minst att vi är lyhörda på vad våra kunder vill ha. Det är de enda chefer vi har i våra företag!
Av Sara Laine

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.