Från liten finsk till stor nordisk butik

Från liten finsk till stor nordisk butik

DSC 0810
 
Första gången La Leona Tienda Finlandia slog upp dörrarna var det till en liten kioskliknande butik med finska varor i Centro Finlandia i Los Boliches, året var 2010. Snart blev butiken så populär att den flyttades till större lokaler i samma byggnad och även svenska produkter började få plats på hyllorna. Ett samarbete startades med ett lokalt bageri och den välkomnande stämningen, doften av nyttigt nybakat bröd samt det bredare sortimentet visade sig vara framgångsrikt. Kundkretsen växte och kunder kom inte bara från Fuengirola utan även från Marbella- och Benalmádenaområdena. Så småningom bidrog efterfrågan till öppnandet av, förutom en till större butik i Los Boliches, även till en i Arroyo de la Miel och en i Marbella. I samma veva utvidgades sortimentet ytterligare och kom nu att innefatta, förutom torr- och frysvaror även färska kylvaror som ost, mjölk, charkuterier, alkohol, godis m.m. samt finskt glas, kvalitetsgarner, hudvårdsprodukter och mycket mer, och till sommaren 2012 var det många som svalkade sig med god finsk glass.

 
Men det är inte alltid som kvantitet är bättre och utvidgningen till fyra mindre butiker, som var och en hade sin specialitet beroende på området där de låg, visade sig inte vara rätt väg att gå. Istället efterfrågade marknaden en stor butik med ett bredare sortiment, och majoriteten av kunderna uttryckte en önskan om att den skulle ligga i Fuengirolatrakten. Och så blev det. Tre butiker stängdes och till hösten 2013 öppnades en ny stor butik på tåggatan i Los Boliches, kvar finns även den minsta i Centro Finlandia.
 
DSC 0814
 
Samtidigt som förändringarna i antalet butiker har det även skett förändringar på ägarplanet. Eva Edelmann, som stått som ägare tillsammans med sin dotter Janna sedan starten, har nu hälsat välkommen till sin kusin Wenche och hennes man Curt Strömberg. Eva, med bakgrund inom ekonomi och försäkring, fortsätter som ansvarig över företagets ekonomiska delar. Janna, som studerar i Finland, fortsätter att praktisera i butiken när studierna tillåter. Wenche, med bakgrund från detaljhandelsvärlden, tar hand om beställningar och dagligvarorna. Curt i sin tur står som VD parallellt som han tar hand om alkohol, transporter samt fisk och skaldjur.
”La Leona Tienda Nordica börjar bli stort och det är skönt att vi nu är flera som delar på ansvaret, vilket också gör att butiken fungerar smidigare och bättre. Dessutom har vi så vitt skilda erfarenheter att vi kompletterar varandra bra både i det styrande arbetet och i den dagliga driften. Det ger även La Leona Tienda Nordica möjlighet att utvecklas och förbättras ytterligare”, säger Eva och lämnar över ordet till Curt:
”Vi har många planer för framtiden men just nu väntar vi på diverse tillstånd från kommunen så vi kan tyvärr inte avslöja någonting förrän till troligtvist senvåren 2014. Dessa förändringar går i alla fall hand i hand med de omorganiseringar som redan skett och våra möjligheter att kunna erbjuda kunderna ett mycket bredare sortiment. Dessutom underlättas vårt arbete nu när vi har allt såsom lager, kontor och liknande samlat i den nya stora lokalen, där vi verkligen har plats. Allt detta har vi våra kunder att tacka, utan dem hade vi nog inte kommit på att samla hela sortimentet, bestående av inte bara finska produkter utan varor från hela norden, i en stor butik, som nu också fått en liten namnändring från La Leona Tienda Finlandia till La Leona Tienda Nordica.”
 
DSC 0816
 
Att La Leona Tienda Nordica nu ligger i en större lokal och har ett större sortiment innebär även att de kan erbjuda kunderna ännu mer när det kommer till olika högtider som t ex påsk (med både pynt och specialiteter såsom memma) samt midsommar (som förknippas med sill i mängder) och inte minst till julen, när både Jansson, köttbullar, glögg, pepparkakor, skinka och mycket mer får en självklar plats i butiken.
Av Sara Laine

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.