Hon firar 60-år som artist och besöker Costa del Sol

Hon firar 60-år som artist och besöker Costa del Sol

Lill Babs

Alla svenskar vet vem hon är, kvinnan som började sin musikkarriär 1953 och aldrig haft en comeback – för hon har alltid varit aktuell! Hon är envis, har humor och lätt för skratt, men även gråt när hon blir rörd. Hon älskar att skämma bort och ännu bättre tycker hon om att själv bli bortskämd.
 
Längtar till Spanien
Det handlar naturligtvist om Barbro ”Lill-Babs” Margareta Svensson, född i Järvsö i mars 1938, och En En Sueco fått en pratstund med henne i samband med att hon gästar Costa del Sol för första gången, nu i februari.
”Åh, jag har varit i Spanien så många gånger och jag vet inte hur många konserter jag har gett. Spanien är fantastiskt! Madrid, Barcelona, Tauritodalen… Alla platser har sin charm – berg, dalar, sjöar… Jag brukar längta till Spanien – vädret, livet, nya scener. Nya platser är alltid spännande och jag ska passa på att utforska det som måste ses på kusten”, säger Barbro om hur det känns att komma till Costa del Sol.
 
Det privata läses i memoarerna
Barbro är van i intervjusammanhang, det märks. Hon talar rutinerat och håller samtalet på en professionell nivå, utan att glänta på dörren till sitt privata jag. För den nyfikne har hon skrivit sin självbiografi ”Hon är jag – minnen av ögonblick” som utkom 1996. Däri går det bland annat att läsa om att barndomsdrömmen var att bli gymnastikdirektör och att favoritsporten var höjdhopp, i övrigt en gren vari hon blev nordsvensk mästarinna som 13-åring. Det går också att läsa att hon tyckte att det var helt tokigt att hon blev ombedd att skriva sina memoarer – hon har ju inte levt färdigt! Samt att hon har en ”löjligt” (som hon uttrycker det) stora respekt för pennan, varför det är Anna Wahlgren som satt memoarerna på pränt utefter Barbros berättelser.
 
Skrivit autografer till The Beatles
Berättar gör hon också när hon sjunger, vilket hon gjort hela sitt liv. Redan som barn var hon en sångfågel och uppträdde bland annat under högtider i kyrkan samt med sin fars arbetskamrat som ackompanjerade med dragspel. Men det var innan Simon Brehm fick upp ögonen för henne när hon var 15 år och sjöng i programmet ”Morgonkvisten”. I och med upptäckten gick flytten till Stockholm och karriären fick en rasande fart. Barbro blev Lill-Babs med hela Sverige och även utanför det avlånga landet – 1963 deltog hon i tv-programmet Drop-In tillsammans med det okända bandet The Beatles, som när de fick syn på Lill-Babs bad om hennes autograf. Kort tid senare var killarna superkända och idag ångrar Barbro att hon inte tog deras autografer. Hela tiden, fram till hans död 1967, stod Simon Brehm bredvid henne som manager och han blev också en fadersgestalt för henne i huvudstaden, hon förklarar:
”Mina föräldrar tyckte inte om att jag flyttade till Stockholm som 15-åring. De vägrade släppa iväg mig innan Simon lovade att anta fadersrollen – någonting som han tog på allvar. Han bytte till och med ut mina Singoallaörhängen mot små pluttar och köpte nya kläder till mig när han tyckte att mina var för utmanande”.
 
Har fått alla frågor
Det är svårt att komma på en fråga som Barbro aldrig fått tidigare.
”Den frågan finns inte!”, skrattar hon med sin typiska hesa röst. Och med tanke på att hon firar 60 år som artist är det inte så konstigt. Å andra sidan berättar hon att två av hennes vanligaste svar är:
”’När jag var liten kallades jag ibland för ’Babsan’ och ibland för ’Lillan’ så det var någon som slog ihop dem till ’Lill-Babs’ samt ’Lill-Babs’ och Barbro är självklart samma person, men Lill-Babs sätter sig i knät på främmande män medan Barbro aldrig skulle våga det.”
 
Berättar genom texter
Samtalet leder in på hennes karriär och varför hon tror att hon aldrig behövt göra comeback. Lite blygt säger Barbro att hon nog är bra, varefter hon tillägger att det var Sven Bertil Taube som sa åt henne att våga säga att hon är bra, men snabbt förklarar hon sig:
”Jag är ingen stjärna, jag är nog som alla andra svenskar… Men jag hade nog inte varit i branschen om jag inte var bra. Jag älskar det jag gör! Att framträda är fantastiskt och det gäller allt från små församlingar till att arbeta med Lars Forssell, vara med i Per Gynt och revy med Kar de Mumma. Det är fantastiskt att underhålla och jag älskar att stå och berätta alla texter som fantastiska textförfattare skrivit, som berör med både glädje, sorg, erfarenheter, humor, buskis och allvar. Jag har försökt trappa ned i åtta år, för jag vill gärna ha mer tid med barnen och barnbarnen, men det är svårt när det är så kul. Dock drömmer jag om det. Men jag är lycklig, väldigt lycklig”, förklarar hon.
 
Lill Babs 1
 
Ett hem
När de flesta ser Lill-Babs ser grannarna i Järvsö Barbro. I Järvsö bor hon i ett hus som hon delvis själv har byggt. Från altanen har hon en vacker utsikt över Ljusnan samt trädgården med pool och grillhörna. Det är platsen där hon lekte tills hon fyllde 15 år, där är stjärnstatusen borta, fikastunderna med grannarna har aldrig sett några inbjudningskort och tiden med barn och barnbarn avnjuts på altanen.
”Jag älskar det lilla stället. Det betyder trygghet och det är hemma”, säger Barbro Svensson med ett tonläge som får en att förstå att hon ler ända in i själen.
 
Andlig
”Mamma, syrran och Simon är fortfarande med mig, det känner jag. Mamma brukar varna mig om saker, t ex när jag sätter mig i bilen och kommer på att jag glömt någonting och vänder om. Inne i huset kan jag sedan upptäcka att ett fönster står öppet – men egentligen gick jag in för någonting annat. Ibland kommer hon också som en sädesärla på poolkanten. Jag går inte djupt in i det, men tanken gör mig glad.”
 
Som alla andra
”Jag är som alla andra – ibland glad, rädd, ledsen. Ibland mörkrädd – men inte hemma. Ibland med jättelitet självförtroende, speciellt innan jag går upp på scen, men väl där är det en av de tryggaste platser jag har. Jag är blyg och drar ned kepsen över ögonen när jag går själv till butiken, men med sällskap går jag stolt ut.”
 
Bra kondition
”Jag gör inget speciellt men mår jättebra. Jag har en bra grundkondition och rör dessutom på mig hela tiden på scen. Dessutom lärde mamma mig att inte be andra hämta saker åt mig, istället reser jag mig upp och gör det själv, vilket jag tror hjälper, liksom påtande i trädgården och gå i trappor. Jag dricker också mycket vatten och har lärt mig vad min kropp mår bra och tar bort det som den inte mår bra av.”
 
Höjdpunkter i livet
”Hela mitt liv har varit en höjdpunkt och är det fortfarande. Det kan vara en jazzshow ena dagen och kyrkan nästa, fullt ös. Att ha fått spela rollen som Annie Oakley i musikalen Annie get your gun var helt fantastiskt liksom samarbetet med poeten Lars Forssell. Det är så mycket! Jag har många minnesvärda stunder!”
 
Lill-Babs gäster Costa del Sol
Nu har chansen kommit för alla Costa del Sol-bor att se en av Sveriges genom tiderna mest folkkära artist.
Den 27 februari kl. 20.00 ger Barbro ”Lill-Babs” Svensson en one-night-only-konsert på Sala Fortuna på Hotel & Casino Torrequebrada.
Konserten är en del i årets turnen som firar henne som artist och 60 år på scen.

Biljetter finns i olika prisklasser: 29, 39 och 49 euro, och finns att köpa hos:
Fastighetsbyrån i Fuengirola, Nueva Andalucía och Nerja samt hos Clinica NorDental i Elviria.
Biljetter kan även bokas per mail på: monica@eventhuset.es och tel. 691 04 71 60.

Av Sara Laine

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.