Ny butik bjöd på frivillig osäkerhet

Ny butik bjöd på frivillig osäkerhet

Unioptica
För knappt ett år sedan öppnade Claus Bentkjær sin nya butik på livliga Avenida de Jesús Santos Rein i Fuengirola efter att ha haft ett gott öga på lokalen under flera år. Men innan korkarna från cavan for i taken och presenterna kunde öppnas skulle den spanska byråkratin övervinnas.
 
Oavsett om det är i Spanien eller Sverige så har egna företagare någonting gemensamt. Det handlar om både vetskapen om att om det inte läggs ned tid och energi i företaget så erhålls ingen belöning och med den osäkerhet som alla har befunnit sig i när pengar lånats, investerats och spenderats medan avkastningen låtit vänta på sig.

”Du har faktiskt helt enkelt inte råd att tänka på att ditt projekt inte kommer att fungera”, förklarar Claus Bentkjær, som har varit självständig optiker i Fuengirola i 14 år. Han fortsätter: ”Känslan av osäkerhet stannar alltid kvar i kroppen, men det är också den känslan som gör att du tar ditt arbete på allvar. Du har inte råd med att någonting går fel!”
Claus Bentkjær startade med en butik på Avenida de Mijas. I 13 år låg den på ett hörn, en trygg och säker plats som gav en bra omsättning. Men för ett år sedan kastade sig Claus ut i osäkerheten igen då han skrev under ett hyreskontrakt på Avenida de Jesús Santos Rein, en plats han alltid haft ett gott öga till.
”Jag har alltid vetat att detta är den rätta platsen. Det är ett superkap”, säger han, där han sitter i den ljusa, öppna lokalen, vilket är resultatet av affären. Lokalen fanns där, möjligheterna likaså, liksom även intresset och finansieringen – men de spanska myndigheterna visade sig bli en större utmaning än Claus Bentkjær hade räknat med från början.
 
Sura, spanska tjänstemän…
Det är en hektisk dag i den nyöppnade butiken. Kunderna strosar lugnt runt och Claus Bentkjær har fullt upp med att finnas till tjänst när en representant från det spanska hälsostyrelsen kliver in genom dörren och kräver uppmärksamhet.
”Ett ögonblick”, säger Claus, medan han avslutar ett samtal med en kund.
”Nej, nu på en gång eller så stänger jag butiken”, svarar den spanska tjänstemannen.
För Claus blev händelsen en tydlig bild av byråkratin som han brottades med ett halvt år innan dörrarna till den nya butiken kunde öppnas. Det krävdes tillstånd från myndigheterna i Fuengirola, från Junta de Andalucía och från hälsovårdsmyndigheterna. Och under all sin kontakt med det offentliga upplevde han aldrig att det fanns någon önskan från deras sida om att göra processen lättare för dem som faktiskt gärna vill bidra till att förbättra områdets svåra ekonomiska situation.
”Kanske är det meningen att de ska hjälpa dig, men jag upplevde bara problem och ståhej. Det blir dyrare, tar längre tid och slukar energi. Till vardags kan man klara det, men när man redan i förväg sitter i en pressad situation blir det lite jobbigt”, förklarar Claus Bentkjær.
 
IMG 0499
 
…och besvärlig byråkrati…
En annan helt vanlig dag på Avenida de Jesús Santos Rein. Solen delar givmilt med sig av sina strålar till fotgängarna, kaffedrickarna och bänksittarna. Inne i Uniopticas butik speglar den sig i det vita golvet som liknar trä. En kommunanställd kommer in i butiken. Claus Bentkjær måste ta bort sin skylt, även om det står många andra på trottoaren. Som auktoritetsrespekterande skandinav tar Claus in sin manshöga skylt och går till kommunen för att ansöka om lov till att få hyra den kvadratmeter trottoar som skylten stod på. Men det går inte. Det finns nämligen en lista över vilka butiker som inte får ha en skylt stående på trottoaren.
”Det kan även tolkas så att om du inte finns med på listan får du ha din skylt stående på trottoaren. Men det beror på vem man frågar. Det är inte rättvist och man kan bara hoppas att det kommer att förändras efter krisen. Det är inte bra för affärerna att allting ska vara så krångligt, inte heller för andra företag”, säger Claus Bentkjær
Men nu när den besvärliga byråkratin är ett avslutat kapitel återstår bara glädje för den nya butiken. Dessutom slipper den danska optikern ligga sömnlös med tankar på att han måste ha kontakt med de spanska myndigheterna igen.
 
…men en plan, som lyckades
Den nya butiken, som den 23 februari firar ett år, är allt det som Claus Bentkjær vågade hoppas på. Den ligger mellan Fuengirolacentrum och Feriaplatsen och lockar många fler skandinaviska kunder än den tidigare butiken på Avenida de Mijas. Det finns gott om plats, både till de behov som Claus och hans kollegor har samt de behov som kan uppstå i ett senare skede. Verkstaden, vari glasögon rättas till, har integrerats i butiken vilket har betytt mycket för kontakten och sammanhållningen mellan medarbetarna berättar Claus.
”Alla medarbetare kan se när vi har mycket att göra och det skapar en bättre laganda. Det är inte längre uppdelat i ’oss och dem’ som det var i den gamla butiken”, förklarar han.
Med ett hyresavtal på 20 år blir det i denna butik som Claus Bentkjær kommer att tillbringa resten av vitt liv som verksam optiker – och det passar honom bra. Placeringen är perfekt, det har aldrig varit fler kunder och den plan som han gått och funderat på under många år har visat sig hålla.
”Jag visste inte hur mycket arbete det skulle krävas att öppna denna butik. På pappret såg det ganska lätt ut. Men jag hade min plan och den lyckades, och det känns riktigt bra. Jag är stolt och tacksam för alla de kunder som kom till vår invigning och som fortfarande kommer förbi”, säger Claus Bentkjær.
Av Lisa Nordbo Fiil

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.