RadioA – succé i etern
”… if you wanted to chart new territories and head off over the horizon, you had to make sure you weren’t overly influenced by what others were doing. So it didn’t matter what other bands were doing… we did what we were doing.” Jimmy Page, Led Zeppelin.

 
Den 17 september 2013 knastrade det till i etern. Nej, inte riktigt, för knastrade gjorde det ju inte, men det var dagen då Radio Averroes (RadioA) gav sin premiärsändning.
Bakom mickarna satt två nervösa eldsjälar – Pia och Einar. Pia med erfarenhet som mäklare, projektledare och inredare och Einar från IT och försäljning samt en liten del radiopratande.
”Visst var vi nervösa, men det här är kul. Under våra tre första månader hade vi redan 100 ’gilla’ på facebook och lyssnare från hela 18 länder, bl.a. från Ukraina i öster till USA och Mexico i väster!” Det är Einar som stolt berättar om RadioA:s rivstart och han fortsätter: ”RadioA är en internetradiostation. Man kan alltså lyssna på oss på internet via datorn, iPaden eller iPhonen. Tyvärr har vi ännu inte fått igång systemet för Android, men det jobbar vi på och så snart som möjligt kommer RadioA finnas som app för Android.”
 
I RadioA får lyssnarna följa med och lyssna till sådant som intresserar Pia och Einar, med allt från musik till musikporträtt, programmet Under Andalusiens Stjärnhimmel – om livets och världens små och stora funderingar, Mat & Prat och mycket mer. Även om RadioA naturligt präglas av Pia och Einars egna stilar vill de att radion ska vara dynamisk kring både musiken och programmen. Därför vill de gärna att lyssnarna delar med sig av sina önskemål. Men redan nu har det varit en massa intressant att lyssna på. Studion, som är inrymd i deras lägenhet i Torreblanca, i Fuengirola, har gästats av bl.a. fantastiska gitarristen Francisco Doblas, revisorn Per Magnusson, advokat Erik Nordling, jazz och bluessångaren Claes Janson, elever från svenska skolan – Filippa Idsäter och Nina Shwenkér-Fröjdholm, som startat Fuengirola Fonden, och många fler. Och många fler är att vänta så håll öronen öppna.
 
”Vi arbetar så att vi först sänder programmen live. Efter sändning sätter vi oss ned, gör eventuella redigeringar och lägger sedan upp det i vårt POD-arkiv. Det är just detta som är så bra med internetradio, att lyssnarna kan gå in och lyssna på vilket program de vill när de själva vill då programmen ligger i POD-arkivet. Vi har ett streaminghotell och ett webhotell och förutom alla program har vi musik dygnet runt, veckans alla dagar”, berättar Einar.
 
Musikstilen går i linje med pop, rock och hårdrock och några artister/grupper som kan nämnas av Pias favoriter är Céline Dion, The Beatles, Rod Stewart, Dan Hylander m.fl. medan Einars lutar mer åt det lite hårdare och det går inte att ta miste på att den stora favoriten är Led Zeppelin.
RadioA är en plattform där all världens musik spelas.
 
Einars musikintresse är stort. Hans första musikminne är från när han var två år gammal, när en vän till hans bror sjöng så vackert så att Einar började gråta. Han minns sin första EP med Fats Domino som han fick som sexåring och när han var tio lyssnade han till bl.a. både The Beatles och Jimi Hendrix. Även Pia har tidiga musikminnen och minns att hennes mamma lyssnade mycket på jazz och klassiskt.
Själv gick Pia på sin första konsert när hon var 15 år och då såg hon Rolling Stones.
”Vi spelar som sagt sådant som vi själva tycker om att höra med inslag som lyssnarna önskar. Under resan har vi blivit mer realistiska och även lärt oss lite mer om vad lyssnarna vill höra”, förklarar Pia. Leende citerar Einar en av sina största idoler och tillägger: ”Vi tittar inte på hur någon annan gör utan väljer vår egen väg, precis som Jimmy Pages citat säger. Det är ett citat som passar oerhört bra in på oss och går hand i hand med vårt motto.”
 
Pia och Einar vill inte avslöja några namn eller programidéer men försäkrar att det kommer att bli mycket intressant att lyssna på under våren och sommaren på RadioA. Nyligen har de gästats av Christina Schollin och Hans Wahlgren och nu under våren sänder de alla Radio Nords sändningar – så långt de räcker – och detta program går under namnet Radio Nord Revival.
 
Se mer och lyssna på: www.radioa.es och besök samt gilla facebooksidan: Radio Averroes.
Av Sara Laine

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.