En svensk i toppen av spanska skytteligan – Michael Apelgren

En svensk i toppen av spanska skytteligan – Michael Apelgren

MichaelApelgren4
 
Han tillhör eliten. Han har fem SM guld på hyllan. Han är högerhänt och mittnia. Det handlar om Michael Apelgren, den svenska handbollsspelaren som sedan hösten 2013 spelat för det spanska laget Fertiberia Club Balomano Puerto Sagunto. Laget spelar i Spaniens högsta division La Liga ASOBAL, där det föregående säsong kom på en nionde plats, alltså ett av ligans mittenlag.

 
Alltid jagat boll
Redan som grabb hade Michael en dröm om att en dag spela boll på elitnivå. Då var det viktigaste att idrotten skulle inkludera en boll så som barn höll Michael på med en mängd bollsporter, och förutom handboll spelade han även bl.a. fotboll och golf. Men det blev alltså handbollen som kom att dominera och leda Michael till elitnivå. Det var framför allt gemenskapen och lagkänslan i handbollslaget som blev avgörande samt att han också hade roligare med handbollslagkamraterna även utanför planen. Och tur var väl det för idag kan den svenska handbollsvärlden vara stolt över Michael som nu gjort succé i Spanien.
 
Andra gången i Spanien
”Det sista laget jag spelade för i Sverige var Sävehof, ett av Sveriges bästa handbollslag, och jag trivdes väldigt bra. Innan dess har jag bl.a. spelat för bl.a. Hammarby. När jag så fick chansen att spela i Fertiberia kändes det som rätt läge och en rolig utmaning, ett erbjudande som kom oväntat så det blev ett snabbt beslut”, berättar Michael, som i augusti 2013 skrev på kontraktet för en säsong i det valenciska laget. Men det är inte första gången som Michael spelar i ett spanskt lag, 2008-2010 spelade han två säsonger i spanska Granolles.
”Att komma tillbaka till Spanien har fått mig att trivas i landet ännu mer. Dels är Valencia en härlig stad och vädret är skönt, men nu kan jag också språket bättre än senast jag spelade i Spanien och så känner jag kulturen bättre nu också. Och så är naturligtvist laget viktigt. Jag gillar verkligen min nuvarande klubb. Alla är mycket trevliga, över min förväntan, och vi har väldigt kul tillsammans”, säger Michael. Därefter fortsätter han tala om spanskan som språk, som han idag klarar av både till vardags och i arbetet. Men trots att han idag behärskar språket sätter han fingret på att det finns så mycket mer att lära sig med ett språk än att bara tala. Han förklarar att hans utmaning nu står i att lära sig så mycket som möjligt av språkets nyanseringar, ordens ibland dubbla betydelser, som i sig leder till att lära sig sådant som olika ordspråk och vitsar.
 
Pengar i idrottsvärlden
En fråga som många ställer sig när det kommer till sport är om spelarna själva tycker att det är rättvist med de enorma pengasummorna som ingår i en del sporter, som t ex inom fotbollen. Michael svarar inte mycket mer än att en populär och stor publiksport självklart också innebär mycket pengar. Han sticker inte under stol med att pengar spelar roll inom sportvärlden och att det också var en avgörande faktor i beslutet om att spela för Fertiberia – handbollen är ju hans jobb, säger han kort, även om han alltid siktar på att också utvecklas som spelare.
Vidare förklarar han att lönerna är olika i olika länder, i en del länder tjänar spelarna mer än i Spanien och så finns det länder såsom Sverige, där spelarlönerna är lägre. Han tillägger att han är väldigt glad att kunna arbeta som handbollsspelare och att ha kunnat göra det i hela tio år, och att han hoppas kunna fortsätta minst fem-sex år till.
 
Michael 2
 
Pendlande pappa
Handbollen är alltså Michaels jobb. När han kommer hem från jobbet lever han så ett ganska vanligt liv för en kille som fyller 30 år i sommar.
”Jag har flickvän och dotter. Visst blir det lite pyssel när jag bor här och de bor i Sverige, men det går. Min flickvän, Therese Albrechtson, kunde nämligen inte flytta med till Spanien bara sådär när beslutet om min flytt till Spanien togs så hastigt. Hon har nämligen en egen entreprenörsskola, Academy of Excellence, som hon inte kunde lämna. Istället bestämde vi helt enkelt att jag får pendla”, berättar Michael om familjelogistiken och fortsätter: ”Det fungerar faktiskt riktigt bra. Therese kommer också hit när hon kan och min dotter är ofta här, och då tillsammans med min mamma som hjälper till och tar hand om henne när jag spelar”.
Han förklarar också att även om hans arbete innebär resor och tid ifrån familjen så innebär det också långa perioder när han inte arbetar, mellan spelsäsongerna, då han istället har väldigt mycket tid tillsammans med sin dotter, som fyllde två år i januari.
 
Näst flest mål
I skrivande stund är det osäkert om Michaels kontrakt med Fertiberia kommer att förlängas en säsong till. Tittar man på siffrorna kan man dock säga att det nog är troligt för i början av april låg Michael nämligen på andra plats i den spanska skytteligan med hela 128 mål. Själv säger han:
”Stannar jag nästa säsong finns det helt klart tankar på att flytta hit till Valencia permanent och blir det så kommer familjen och jag ha tid att planera det tillsammans denna gång.”
 
”Spanjorerna har känslorna utanpå; tycker de om någonting låter de hela världen veta det och ogillar det någonting så tvekar de inte att tala om det för en, och de rensar faktiskt luften väldigt effektivt. Svenskar å andra sidan är försiktigare åt båda hållen och håller inne med saker. Jag är nog mer svensk.” Michael om olikheter mellan att spela i Spanien och Sverige.
 
Kort fakta

Namn:
Michael Gustaf Apelgren

 
Född:
i Stockholm 20 augusti 1984
 
Familj:
flickvän Therese och dotter Isabelle
 
Yrke:
handbollsspelare; position mittnia. Michael är alltså den i mitten av de tre anfallsspelarna som står på hanbollsplanens streckade niometerslinje. Mittnian är oftast spelfördelare och bestämmer kombinationer.

Övrigt:
sedan 2003 har Michael spelat för det Svenska handbollslandslaget

Av Sara Laine

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.