Maculadegeneration – AMD
shutterstock 121563547
 
Våra ögon är ständigt utsatta samtidigt som de är så viktiga sinnesverktyg för oss. Det är därför som jag har skrivit alla dessa artiklar om våra ögon, de svagheter som de oftast kommer att lida av och vad vi själva kan göra för att hålla dem i så god form som möjligt. Som sista del handlar denna artikel om Maculadegeneration och om vad vi själva kan göra för att förebygga eller hjälpa vid denna försvagande sjukdom, som det dessvärre saknas en effektiv behandling mot. Medicin, kosttillskott och livsstilsförändring kan hjälpa, men något egentligt botemedel finns det inte ännu.

Maculadegeneration innebär nedbrytning av macula, som även kallas för ögats gula fläck. Macula betyder just fläck. Det är den delen i ögat som tar sig an de små detaljerna; igenkännande av ansikten, fokusering, långsynthet och liknande.
Maculadegeneration är en sjukdom i ögats näthinna. Blod/hjärnbarriären blir tjockare med åldern och hindrar således de många livsviktiga antioxidanterna att passera fritt. Som bidragande orsaker räknas rökning, ärftlighet och livsstil. Macula (AMD) ses som en av huvudorsakerna till blindhet hos personer över 50 år. Drygt var tionde person över 60 år har sjukdomen och det är lika vanligt hos män som kvinnor. En del av problemen vid AMD kan avhjälpas med rätt glasögon, andra med operation men så finns de dem som det inte finns någon behandling mot. Att det leder till blindhet är inte så vanligt.
Normalt drabbas ett öga åt gången. Gå till en ögonläkare om du har ont i ögat, har blivit ljuskänsligare eller om någonting ”simmar runt” i synfältet. Din syn kan kännas slöare eller som om du har någonting i ögat. Ofta blir synen förvrängd så att t ex dörrkarmar eller flaggstänger kan se böjda ut. Ser du flimrande ljusblixtar och det varar i mer än 20 minuter, eventuellt i samband med att du känner dig obekväm, bör du söka hjälp.
Det finns två typer av AMD, en våt och en torr – och båda leder till försämrad syn. Våt AMD utvecklas snabbt. Då är det de nya tunna blodkärlen bakom macula som läcker och utvecklingen av AMD sker över bara veckor eller månader. Den torra AMD utvecklas å andra sidan över längre period och det kan gå flera år innan den upptäcks. Vid torr AMD finns det avlagringar bakom macula vilket som regel inte ger så svåra synskador, men där de sitter uppstår det tomma fläckar i synfältet. Ca 90 procent av alla AMD-fall är torra. Den torra kan ibland utvecklas till den våta.
Lider du av AMD kan det generellt rekommenderas att ändra livsstil och att motionera mer, sluta röka, använda bra solglasögon som blockerar UV-strålar, förbättra matvanorna samt ta kosttillskott med bra vitaminer och antioxidanter. Olika undersökningar visar att rätt kosttillskott kan förbättra mikrocirkulationen i ögat. En undersökning gjord bland kvinnor har visat på en ökad risk för maculadegeneration hos rökare.
 
Kost
Undvik de vanliga fällorna. Snåla på fettrika mjölkprodukter inklusive feta ostar. Ät magert, högkvalitativt kött. Undvik feta och sockerrika matvaror – dem som vi många gånger suktar efter, t ex en god kaka. Ät dem bara vid speciella och festliga tillfällen. Undvik margariner och andra oljor med transfettsyror. Margariner och många oljor genomgår en mängd kemiska processer innan de når våra magar. Stekmargarin kan innehålla upp till 35 procent transfettsyror, medan växtmargarin innehåller väsentligt mindre, allt efter innehållet av fleromättade fettämnen. Ju fler fleromättade fettsyror desto mindre är innehåller av transfettsyror.
 
Jag anser att transfettsyrorna gör mer skada än nytta på grund av alla de processer som oljorna har genomgått samt alla de kemiska ämnen som har ingått i processen. Använd istället kallpressade oljor. Oljan från den första pressningen kallas jungfruolja, och den bästa kvaliteten kommer, enligt mig, från de ekologiska råvarorna.
Var försiktig med att äta friterad eller grillad mat, då det lätt uppstår fria radikaler i de matlagningsprocesserna, som kan bidra till uppkomsten av sjukdom. Tillaga din mat på annat sätt eller stek den lätt. Många näringsexperter anser att det är bäst att steka i kokosolja, smör eller olivolja, men kring detta ämne är debatten het.
Undvik konstgjorda sötningsmedel som innehåller aspartam. Det samma gäller smakförstärkaren E621 (MSG), som är ett rent gift för ögonen. Läs innehållsförteckningarna och se upp med restauranger som använder smakförstärkelser. Fråga eventuellt innan du beställer din mat.
Se upp med salt. Använd ett bra örtsalt, eventuellt Seltin eller lite Himalayasalt.
Var försiktig med ditt alkoholintag. Ett glas vin till maten går bra men för mycket alkohol påverkar din lever, och som jag har skrivit så många gånger tidigare så hör dålig leverfunktion ihop med en tendens till dåliga ögon, enligt den kinesiska medicinen.
För att förebygga eller kanske förbättra sin AMD är det viktigt att du är noga med att din vardagsmat innehåller mycket karotenoider, speciellt sådana som innehåller mycket lutein och zeaxantiner. Lutein anses vara en lika stark antioxidant som betakaroten. Lutein finns i alla grönbladiga grönsaker såsom broccoli, grönkål, spenat m.m. Enligt en del undersökningar som offentliggjorts i British Medical Journal anses spenat ha speciellt bra synbevarande egenskaper. Och spenat kan möjligtvist även bidra till att motverka nedbrytningen av den gula fläcken, macula.
 
Zeaxantin hittar du mest av i gula och orange frukter och grönsaker som t ex morötter, sötpotatis, persikor, pumpafrö, mango, aprikoser m.m. Undersökningar har visat att människor med höga halter kartonoider har en minskad risk för att utveckla AMD.
Se även till att äta bra fullkornsprodukter och att din kost innehåller mycket fet fisk, blåbär och björnbär.
Just nu finns det en mängd olika trendiga dieter vilket gör det svårt att välja. Min rekommendation är att du lyssnar till din egen kropp och därefter fattar beslut kring vilken diet som är bra för dig.
 
Kosttillskott

  • Kosttillskott kan motverka degenerationen.
  • Enligt mig kan du göra mycket för dina ögon och hela ditt välbefinnande genom att ta bara en enda kvalitets-multivitamin/mineral-tablett, t ex OmniminPure från Biosym, Maximum från Naturdrogeriet, Spektrum från Solaray, multivitamin från Pharma Nord och Super+ Total med eller utan järn och K-vitamin från Mezina.
  • Tillskott av lutein och zeaxantin, som är karotonoider, anses hjälpa till att försena utvecklingen av AMD. Speciellt Lutein har visat sig vara viktigt för den gula fläcken och finns i en intressant kombination från Mezina med namnet Bellavista.
  • Blåbärsextrakt finns i t ex Blueberry och liknande produkter (inklusive Bellavista). Blåbär anses vara en så kallad super food, som innehåller en lång rad antioxidanter med massor av C- och A-vitaminer.
  • Bioflavonoider finns i flera olika ämnen, bland annat i Quercitin och rutin. De tillhör komplexet av C-vitamin och ökar uttagningsförmågan av C-vitamin. De stärker blodgenomströmningen i de små blodkärlen.
  • Ta 500 mg C-vitamin en till två gånger dagligen. C-vitamin hjälper till att skapa collagen som stärker kapillärerna, som ger näring till näthinnan och som även hjälper till med att skydda mot UV-ljus. Ögat är det organ som näst efter binjurarna innehåller den högsta koncentrationen av C-vitamin.
  • Ett dagligt tillskott av E-vitamin kan också hjälpa synen.
  • Det kan vara en bra idé att samtidigt komplettera med både C-, E- och A-vitamin, det sistnämnda eventuellt i form av betakaroten. Det finns även kapslar med olika karotenoider som i t ex produkten Food Carotene från Solaray.
  • En mycket spännande karotenoid är Astaxantin, en mikroalg med ett rött färgämne. Jag anser att det är näst intill ett underämne som på ett helt fantastiskt sätt kan hjälpa till med att hantera fria radikaler och på så sätt hämma oxidationen av fettämnen i blodet. För närvarande pågår forskning som kopplar ihop Astaxantin med att kunna hjälpa vid cancer, ålderdom och hjärt- och kärlsjukdomar, samt andra degenerativa sjukdomar såsom ögonsjukdomar.
  • Komplettera gärna med extra betakaroten eller kapslar som innehåller flera karotener. Finns i t ex Food Carotene från Solaray.
  • Ta gärna extra tillskott av Ginkgo Biloba men bara vid den torra AMD. Ginkgo är en bra hjälp vid sjukdomar i det perifera kretsloppet.
  • Ta gärna tillskott av omega 3-oljor. Det sista tillskottet i stammen av fiskoljor är krillolja som också det innehåller lite astaxantin, som nämns tidigare. Krillolja är utvunnet ur småkrill som lever i antarktiska hav. Omega 3 har stor betydelse för synnerven och näthinnan.
  • Både Q10 och L-Carnitin stärker mitokondrierna, som är en beståndsdel i alla våra celler och känd som ”cellernas kraftverk”. Undersökningar har visat att intag av denna kombination förbättrat synen redan inom loppet av tre till sex månader och att denna förbättring bibehålls.
Av Anni Dahms, Annis Vitalshop

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.