BodyTalk – om en av det moderna samhällets vanligaste åkommor: oförklarlig sjukdom

BodyTalk - om en av det moderna samhällets vanligaste åkommor: oförklarlig sjukdom

Dela

Helle bodytalk
 
Fler och fler människor går runt med smärtor, influensaliknande symptom, kronisk trötthet, whiplash-skador, oregelbunden hjärtrytm, matsmältningsproblem eller allergiska reaktioner, som läkarna inte hittar någon diagnos på eller behandling mot. Så bara för att inte säga som det är: oförklarlig sjukdom, kallas de istället för funktionella sjukdomar. Det låter finare och luktar lite mer av diagnos.
I min klinik möter jag ofta människor som har lämnat arbetsmarknaden på grund av sådana sjukdomar, vars sociala liv har påverkats och som känner sig om en boll som bara kastas fram och tillbaka i sjukvårdssystemet, där undersökning efter undersökningen inte ger några svar, utan bara bekräftar de symptom som patienten själv har berättat om. Det är naturligtvist enormt frustrerande för patienten, som tillslut känner att omgivningen betraktar krämporna som en inbillad sjukdom.

 
Och ja, det finns människor som är födda med eller som senare i livet utvecklar en sårbarhet, en överkänslighet kan man säga, som gör dem mer känsliga för t ex stress, emotionell eller fysisk belastning, påverkan från omgivningen m.m. I bägge fall kan det handla om epigenetiska faktorer, vilket är förändringar som kan överföras från en cellgeneration till en annan och även ärvas från en generation till nästa. Den sortens markörer på dna-strängarna kan komma upp under en BodyTalk-session.
 
Är kroppen stressad och de generella kroppsenergierna ligger i botten räcker det inte med att symptombehandla, för även om patienten kommer att känna en omedelbar förbättring kommer sjukdomen ofta tillbaka. Orsaken ska hittas och patienten balanseras i relation till den, desensibiliseras för det som orsakar obehaget.
 
I en BodyTalk-session kommer det ofta upp någonting ur omgivningen som klienten låter sig påverkas av. Det kan vara mobiltelefonen som klienten uppfattar som sin trogna följeslagare, men som i verkligheten är en stressfaktor – kanske av den enkla anledningen att ringsignalen är för hetsig, snabb eller hög. Då klienten själv har valt ringsignalen har denne naturligtvist inte en tanke på att just det ligger bakom kroppens stressreaktioner. Men det vet kroppen själv, som tur är, och i takt med att BodyTalk-klienten blir bättre på att lyssna på sin egen kropp blir personen också bättre på att intuitivt uppfatta signalerna från kroppen och lösa saker, innan de utvecklas till en stressfaktor med psykiska och fysiska problem som följd.
 
Exemplet med ringsignalen kan tyckas banalt men tro mig det var det inte för den klient som under en period av ett par år hade känt sig allt mer stressad, utvecklat sömnlöshet, trötthet, förlorat självförtroendet, hade ångest, fibromyalgi, höfeber och hormonella störningar. En kedjereaktion vari psykologisk information blev till biologisk information i kroppen, som till sist skrek på hjälp.
 
Precis som när den gula lampan i bilen börjar blinka lite till och från för att tillslut lysa konstant reagerar vi inte och låter bli att köra in till verkstaden, varför det kan sluta med att bilen går sönder. En enkel men relevant metafor.
 
Min ”ringsignal-klient” hade besökt olika läkare i flera månader, tog olika sorters smärtstillande, sömn- och lyckopiller samt hormontillskott – utan någon förbättring. Redan mitt under den första BodyTalk-sessionen visste kroppen orsaken och läkningen kunde börja. Två sessioner och tre månader senare var all medicin ute ur kroppen, symptomen borta och klienten kunde återuppta sitt sociala liv och idrottsaktiviteter.
 
Det är långt ifrån att det alltid är så specifika saker ligger bakom sjukdomar. Ofta är det en mer komplex blandning av fysiska, emotionella, genetiska och miljömässiga faktorer som ligger bakom, men man ska inte undervärdera betydelsen av de små sakerna som vid första anblicken kan tyckas harmlösa. Det fick en klient med whiplash nyligen erkänna.
 
Som det allra första under sessionen kom hennes mycket fina ring upp som en störning i nervcellskommunikationen. Hon bar inte ringen på fingret utan i en kedja runt halsen. ”Jag tar aldrig av mig den”, sa hon, innan jag hann be henne om det. ”Det är min vigselring”, sa hon och tog ett fast grepp om den. En rad av det som vi i BodyTalk kalla aktiva minnen dök upp och speciellt två händelser visade sig höra ihop i ett kraftfullt mönster, och just denna sammanhängande kraft var orsaken till whiplashsmärtorna. 17 år tidigare hade en vän brutit många års tystnad och berättade för henne om hennes mans dubbelliv med en annan kvinna. Senare samma dag hade hon, med backen i, tryckt gasen i botten – istället för bromsen, och bilen backade i hög fart in i en stenmur. Huvudet kastades bakåt och därefter framåt. Efter många år med svåra smärtor, illamående och synproblem samt undersökningar av nacken hos läkare i både Spanien och England fick hon lov att vänja sig vid diagnosen: Kronisk whiplash.
Följdsmärtorna var många och biverkningarna av den smärtstillande medicinen bidrog till minskad livskvalitet.
Efter BodyTalk-sessionen berättade klienten att hon efter skilsmässan, som också hade kostat henne några steg nedåt i social rang, känt sig förminskad till ”hånad fru”. Genom att bära vigselringen med sig försökte hon hålla fast i det liv som hon själv inte hade valt bort.
Idag har hon tagit ansvar för sitt eget liv. Hon går fortfarande runt med ringen, som hon nu är i balans med. Men hon har äntligen sagt adjö till sitt äktenskap efter mer än 17 år efter skilsmässan, samt adjö till whiplashen som var symptomet på en extrem grad av fastlåsthet hos henne. Idag är hon i full gång med att återuppträna sin kroppshållning samt musklerna i nacke, axlar och rygg. Medicinen har bytts ut mot bra vitaminer, hon har gått ned 11 kilo och en ny sommargarderob väntar på att visas fram i den sydspanska sommaren.
 
Vill du beställa tid för en session eller få mer information är du välkommen att ringa till mig på tel. 0034 607 62 91 06 – eller läs mer om BodyTalk på: www.ensueco.com. Skriv BodyTalk i sökfältet och du kan välja mellan BodyTalk-artiklar om allt från depressioner, utbrändhet och stress till migrän, fibromyalgi, cancer, diabetes och ångest.
Av Helle Espensen, auktoriserad BodyTalker

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.