Från kust till kust – en ny vandringsrutt från Medelhavet till Atlanten

Från kust till kust – en ny vandringsrutt från Medelhavet till Atlanten

P1060208
 
Nu blir det häftigt och den vandringsglada må spännas fast för att hålla sig i skinnet. En alldeles ny långdistansrutt har ”uppfunnits” av den engelska vandringsentusiasten Guy Hunter-Watts, som är författaren bakom åtskilliga vandringsböcker. Denna vandring är 430 km lång och börjar i Maro, öster om Nerja, för att sluta vid den romerska ruinstaden Bolonia, nära Tarifa.
Vandringen går igenom inte färre än sju naturparker och är uppdelad i 21 dagsmarscher på mellan 16 och 27 kilometer. Guy bjöd in En Suecos utsända på en av dagsmarscherna och det visade sig bli en alldeles oförglömlig upplevelse.

Guy Hunter-Watts har beskrivit denna långdistansvandring i sin bok ”The Andalucían Coast to Coast Walk”, som gavs ut av Santana Books år 2010. Han har själv hittat de leder som vandringen går längs och han har naturligtvis också själv vandrat hela rutten flera gånger. Varje dagsmars slutar vid en liten by där man kan övernatta på ett lokalt hotell eller hostal.
Guy valde själv vandringen från Carratraca till El Burgo som ”presentation”. Det finns nämligen oerhört vackra sträckor som går nedför bergskedjan Sierra de Alcaparain och upp över ett litet pass och sedan längs med bergen på östra sidan av naturparken Sierra de las Nieves. Vandringen är 23 kilometer lång och innefattar ca 300 höjdmeter – en lång men dock överkomlig vandring om man har rätt skor.
 
Carratraca to El Burgo
Innan vandringen skulle vi hitta någonstans att övernatta i Carratraca (som ligger ca 50 kilometer nordväst om Málaga), och Guy hade rekommenderat Fonda Casa Pepa som ligger mitt i staden. En fonda är den lägsta kategorin av övernattningsställen – den ligger under både hostal och pensionat, och idag finns det mycket få fondas kvar i Spanien. För oss blir upplevelsen mycket positiv för man får leta länge efter en mer autentisk och tvättäkta plats att övernatta på. Fondan har åtta rum och den drivs med varm hand av Pepa som har ägt det sedan 60-talet. Att komma in där är som att kliva in i en svunnen tid eftersom ingenting har förändrats sedan dess.
Vi kom fram vid tio tiden på kvällen och var inte speciellt hungriga, men kunde gott och väl tänka oss att äta lite sallad och tortilla, och en öl. Men nu var det så att det var Pepas dotter som lagade middagen och vi fick samma som familjen åt: sallad, soppa, ensaladilla rusa och ”filetes”. Till det fick vi vin och Casera. Allting var supergott och när vi hade ätit färdigt frågade dottern om vi inte villa ha den där tortillan. Vi kunde ju inte äta mer men tyckte i alla fall att det var lite roligt. Det var rörande.
På väggen i matsalen hängde det ett tidningsurklipp om att Prins Charles hade varit och ätit här när han en gång i tiden reste runt incognito i Spanien, på den tiden innan han var gift med Diana. Precis innan han skulle lämna stället såg Pepa att det faktiskt var den engelska kronprinsen och hon var naturligtvist mäkta stolt över att han rosade hennes mat. Även Antonio Banderas har besökt huset, för hans mamma kommer nämligen från Carratraca, och han tillbringade sina barndomssomrar i staden.
 
P1060251
Om man vill testa en helt autentisk vistelse hos Pepa kan man ringa: 952 458 049 för att reservera plats. Man kan även googla det och se en fin video samt en intervju med Pepa. En fonda är idag så sällsynt att till och med turistmyndigheterna har koll på den. Vårt sovrum var jättefint och rent med eget badrum, så det var helt i topp. Följande morgon fick vi en god frukost och det hela gick på 47 euro.
För helhetens skull bör det nämnas att man runt hörnet hittar det femstjärniga Villa Padierna Thermas, som är byggt ovanpå de bad som romarna byggde, då de värdesatte det svavelhaltiga vattnet som sipprar upp ur jorden just här. Vi tittar in på hotellet, som är mycket fint, som förväntat. Man har t ex använt sig av Feng Shui-principerna i inredningen. Det hela är oerhört läckert och förnämt – och priserna naturligtvist därefter. När man bor här (ett dubbelrum kostar ca 200 euro) har man tillgång till de mycket vackert restaurerade baden och man kan få alla möjliga sorters behandlingar och diverse dieter. Om man verkligen vill skämma bort sig själv är detta helt klart ett bra alternativ till en kryssning.
Carratraca hade sina gulddagar i slutet av 1800-talet då det var trendigt att ”ta vattnet” (tomar las aguas). Hela Spaniens överklass strömmade till Carratraca och staden hamnade på kartan, inte minst på grund av den vackra och rika Doña Trinidad Grund som byggde ett ”sommarhus” där. Huset ligger där fortfarande men är idag stadens rådhus samt ”centro de interpretación” om de historiska baden.
 
P1060213
Och nu gäller det vår vandring. Vi möter Guy nere på stadens centrumtorg ”la Plaza de la Constitutición” och ger oss iväg up på den vackra vandringen som tar hela dagen. Vägbeskrivningen är lite komplicerad, så jag har lagt ut alla detaljer på min hemsida: www.elsebyskov.com, där man kan läsa hela turen under rubriken ”changes to the hikes”, dock på danska. Man kan även skriva till Guy via hans hemsida: www.guyhunterwatts.com, och be honom skicka ”waypoints”, som man kan lägga in på sin vandrings-GPS.

Låt det sägas direkt att vandringen mellan Carratraca och El Burgo är otroligt fin. Jag hade aldrig hört talas om Sierra de Alcaparain, Sierra Cabrilla och Sierra Prieta, som man passerar. Jag hade inte heller vandrat längs den gamla ”via pacuaria” (kreatursstig), som vi följer under mittendelen. Det förvånar mig fortfarande hur lugn och orörd stora delar av den spanska naturen är. Det finns helt enkelt så mycket plats i detta land, och det finns så mycket vacker natur, att man inte tror att det är sant. Jag kan fortfarande inte se någon som helst orsak till att resa till fjärran länder när det finns så mycket oupptäckt, enastående och enormt vacker natur bara ett stenkast från Costa del Sol. I alla de små byarna kan man hitta bra, autentiska och billiga övernattningsmöjligheter, där söta, välmenande människor gör allt som de kan för att man ska ha det bra. Jag vet gott och väl att det har blivit min signatur, men återigen: man går miste om en massa fantastiska upplevelser om man inte ger sig av inåt landet och ser härligheterna.

I El Burgo kan man övernatta på det fina hotellet La Casa Grande, som ligger i en ombyggd herrgård från 1800-talet. Se: www.hotel-lacasagrande.com och så kan man vandra tillbaka till sin bil i Carratraca nästa dag. På så sätt har man fått motion för en hel vecka och kan avsluta härligheten med ett bad i Carratracas thermalbad. Den utflykten glömmer man aldrig!

Av Else Byskov, foto Guy Hunter-Watts och Else Byskov

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.