Indiska rätter kryddade med omsorg och utsikt

Indiska rätter kryddade med omsorg och utsikt

IMG 0146
 
Hos Chez Spice är gästernas olikheter en del av konceptet. Restaurangens ägare, José Luís Muñoz Perez, lägger nämligen stor vikt vid att varje enskild gäst får personlig service och det tas hänsyn till både smak och ålder när gästerna guidas genom menyns många möjligheter. Enligt José Luís är det en av orsakerna till att restaurangen är så populär.
 
Doften av kanel, kardemumma och koriander sprider sig från köket där förberedelserna inför kvällen är i full gång. Otaliga, färgrika kryddor blandas med omtanke för att få fram de helt rätta smakerna. Förrätterna, sprött vetebröd med kryddade räkor och samosa med lammkött, kommer ut på bordet, och för ett ögonblick far tankarna till Sydostasien, där elefanter, kor och autorickshaws upptar gatubilden. Det är dock långt ifrån Indiens hektiska gatuliv och exotiska djurliv till den lugna atmosfären som råder kring restaurangen Chez Spice. Öster om Málaga, högt upp på ett berg med utsikt över den blågröna sjön Embalse de La Viñuela, ligger den lilla indiska oasen, nästan isolerad från omvärlden.
 
IMG 0245
 
Fokus på riktig indisk mat – och på gästerna
Det är nio år sedan José Luís Muñoz Perez öppnade dörrarna till Chez Spice. Ett annorlunda restaurangval med tanke på att de flesta spanjorer lutar mer åt tapas. Men både familj, vänner och grannar var glada över beslutet.
”De vet att jag alltid kastar mig ut i ibland lite annorlunda projekt, så de stöttar mig hela vägen”, berättar han. Sedan öppnandet av restaurangen, där det finns plats för ca 70 matgäster, har den varit välbesökt. Genom åren har gästerna presenterats för både Bollywoodföreställningar, flamenco och diverse olikartade målningar på väggarna. Men idag är musiken tyst och tavlorna har tagits ned och José Luís förklarar:
”Det var för mycket fokus på underhållning och så bör det inte vara på en restaurang. Därför har vi tagit bort det överflödiga och har nu fokus på två saker: gästerna och maten.”
José Luís Muñoz Perez är fullblodsspanjor men under en resa till Indien förälskade han sig i den indiska matkulturen och tog med sig den tillbaka till Sydspanien. Det är dock inte enbart kryddorna och maten som kommer från det fjärran landet utan även kocken på Chez Spice har gjort den långa resan från Indien till Spanien.
”Jag har valt att anställa indier för att gästerna ska få den mest autentiska upplevelsen. Jag skulle säkert kunna hitta några lokala kockar, som skulle kräva mindre i lön, men för mig är det viktigt är matupplevelsen är genuin”, berättar kvällens värd.
Det finns också det som tyder på att han har det rätta framgångsreceptet. Restaurangen, som ligger en timmes bilfärd från Málaga, är känd i både spanska och internationella kretsar och det goda ryktet har enligt José Luís skapats med mun-till-mun-metoden. Och för honom är gästernas positiva kommentarer den enda reklamen som fungerar.
 
IMG 0324
 
Låt de små barnen följa med
Av alla gästerna är det barnen som José Luís Muñoz Perez värnar mest om.
”Det är viktigt för mig att alla som kommer hit får en bra upplevelse, men ofta måste barn sitta snällt still när de vuxna går på restaurang. Därför är det viktigt för mig att ge plats åt de små, och jag underhåller dem gärna när föräldrarna äter”, säger Perez, som betonar att stora familjemiddagar är mycket välkomna.
För José Luís Muñoz Perez är det viktigt att Chez Spice är en plats där människor kan slappna av och känna sig som hemma och därför värderar han det högt att finnas till tjänst för gästerna.
”Jag älskar att prata med gästerna. Jag kommer ihåg en gång när två kvinnor var mycket missnöjda för att deras mat kom in lite sent. Vi hade mycket att göra och de hade kommit utan att boka bord, men istället för att försöka försvara mig bestämde jag mig för att sätta mig ned och äta med dem. Det slutade med att de var mycket nöjda när de gick härifrån”, berättar han.
 
IMG 0223
 
Harmoni mellan mat om omgivning
På menyn finns det 86 rätter med olika variationsmöjligheter och det är närmast omöjligt att välja mellan allt det goda. Men här står José Luís Munoz Perez och hans servitörer redo till att hjälpa till och vägleda.
”Varje måltid anpassas efter den enskilda gästens humör och smak så att personen får just rätt smakupplevelse med sig härifrån”, säger den karismatiska ägaren som, trots flera resor till Indien, har lärt sig tillaga de exotiska rätterna av indiska kockar i Spanien. Hos Chez Spice har maten kant och karaktär. Balansen mellan det söta och det kryddade fungerar och det samma gör restaurangens inredning, som genomsyras av fjärran östern. Färglada bilder av indiska gudar pryder väggarna och stolarna är klädda med mörkrött siden samt de mörkblå dukarna och restaurangens karaktäristiska tältform skapar en äkthetskänsla kring besöket. Därtill får upplevelsen lite extra krydda av den spektakulära utsikten och en stor terrass gör det möjligt att avnjuta maten under bar himmel.
Huvudrätten Chicken Masala serveras i små silverskålar och tillbehör som ris i olika rödaktiga toner kommer in på bordet. Det varma naanbrödet, med en smula kokos, ångar när det rivs isär, och smaken framhäver de söta russinen och kryddorna från kycklingrätten. En kall, ljus öl serveras till och det tillsammans med solen, som långsamt går ned bakom de stora bergen, avslutar denna kulinariska resa hos Chez Spice för denna gång.
 
För mer info: http://chezspice.com/
Av Christine Petersen

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.