Sätt sensommaren på bordet
 
Färska. Smakrika. Vackra på bordet. Och så är majoriteten av ingredienserna nyttiga och fullspäckade med vitaminer.

Här följer recept på sex efterrätter, allt från en enkel fruktsoppa och en sorbet, från överraskande element till mer eleganta. Dessutom kan de, under de mörka månaderna, ge en förnimmelse om varmare årstider och föra smaker av sommar till bordet.
 
Recepten är till fyra portioner.
 
recept-melon
Melonsoppa
Soppan kan tillagas av alla sorters meloner såsom honungsmelon, cantaloupe m.m. och så kan man låta ens preferenser i likör diktera det valet.
Ingredienser:
700 – 800 g melon
50 g socker
2 msk. vatten
2 msk. grädde
2 msk. likör (mynta eller apelsin passar bra)
Lita grönt till att dekorera med, t ex mynta eller citronmeliss.
 
Tillagning:
Värm sockret med vattnet tills sockret lösts upp och man har en sirap, men den ska ej karamelliseras. Låt sirapen svalna. Vill man ha en mjukare smak av alkohol kan likören med fördel kokas med.
Kärna ur melonen, skär fruktköttet i bitar och blanda det med de andra ingredienserna. Soppan blir bäst om den får dra i några timmar; om den får stå och dra tillsätts grädden först precis innan servering.
Frukt passar naturligtvis bra att servera till, antingen uppskuren i själva soppan eller på spett som tillbehör.
 
recept-ananas
Ananas-carpaccio
Smaken av den söta ananasen får ett fantastiskt djup av vaniljen och ett härligt sting med chilin. Ananasen ska marineras och den mår bra av att få dra under några timmar, t ex över natten.
Ingredienser:
1 ananas
100 g socker
2 msk. vatten
1/2 vaniljstång
1/2 röd chili (inte den allra starkaste sorten)

Tillagning:
Skär vaniljstången på längden och skrapa ur vaniljfröna. Värm upp vatten, vanilj och socker samt den nu urskrapade vaniljstången, som fortfarande har mycket smak. Låt det sjuda i några minuter och sedan svalna, varefter vaniljstången plockas bort.
Ananasen skalas och skärs i mycket tunna skivor. Ta bort kärnorna på varje enskild ananasskiva.
Lägg upp skivorna på ett fat och häll över vanilj-sockerlagen. Låt det stå och marinera på en sval plats.
Rensa chilin, ta ur kärnor och skär i små bitar.
Innan servering; låt skivorna droppa av i en kastrull och koka därefter snabbt upp denna saft ihop med chilin, bara ett kort ögonblick. Häll sedan tillbaka denna marinad över ananasen innan servering.
Jordgubbar och glass, crème fraiche eller vispad grädde passar bra till.

 
recept-kaerlek
Kärlek
Denna lätta efterrätt passar bäst om man är på tu man hand, speciellt om man vill titta varandra djupt i ögonen. Därför anges just detta recept för endast två portioner.
Ingredienser:
300 – 400 g jordgubbar
100 g mörk choklad

Tillagning:
Smält chokladen i ett vattenbad. Rensa jordgubbarna. Doppa dem en gång i den flytande chokladen. Låt dem torka på ett bakplåtspapper.
Efter att de doppats i chokladen kan de med fördel också vändas i hackade pistagenötter.

 
recept-cheesecake
Cheesecake med hallon
Det finns inte många efterrätter som slår en cheesecake med dess krämighet, spröda botten och färska bär.
Ingredienser:
250 g Digestivekex
125 g smör
1 tsk. malen kanel
400 g färskost (t ex Philadelphia)
3 blad gelatin
100 g florsocker
2 tsk. finrivet citron- eller limeskal
2 dl vispgrädde
1 glas fruktgelé (t ex av röda vinbär)
400 g färska hallon

Tillagning:
Lägg kexen i en fryspåse och smula sönder dem. Smält smöret och tillsätt de smulade kexen samt kanel. Fördela massan i en springform och baka den i ugnen i 10 minuter i 175 grader. Låt svalna.
Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Rör ihop färskost, florsocker och fruktskal i en skål. Vispa grädden i en annan skål. Lyft upp gelatinbladen, värm dem på svag värme i en kastrull så att de smälter (obs, krama ej ur dem utan låt lite av vattnet följa med). Blanda i en annan skål ett par skedar av den vispade med det smälta gelatinet. Resterande vispgrädde blandas med ostblandningen, och därefter blandas även gelatingrädden i.
Fördela krämen på kexbottnen i formen och ställ in i kylskåpet i minst två timmar.
Därefter fördelas fruktgelén, som kan värmas en aning för att göra det lättare att arbeta med den, över cheesecaken, varefter den dekoreras med färska bär.
Ställ in cheesecaken i kylen igen, med fördel över natten, och så är den färdig att serveras.

 
recept-jordbaer
Jordgubbar med peppar och whisky
Detta recept, som kombinerar klassiska jordgubbar med grädde med svartpeppar och whisky, kommer från Menorca. Det är helt klart ett överraskningsmoment.
Ingredienser:
2 dl vispgrädde
500 g jordgubbar
2 msk. whisky
1 msk. florsocker
Nymalen svartpeppar (efter smak)

Tillagning:
Vispa grädden och rör i whisky, florsocker och peppar. Vänd i rensade jordgubbar, skurna i kvartar eller halvor, i blandningen, eller lägg dem i lager som var det en pudding likt trifli. Dekorera eventuellt med färsk mynta. Vill man ha någonting sprött till passar det utmärkt att servera våfflor eller maränger till.

 
recept-vandmelon
Vattenmelonsorbet
Sorbet kan jämföras med granita, och vattenmelonen kan naturligtvis bytas ut mot annan frukt.
Ingredienser:
700 – 800 g vattenmelon
100 g socker
2 msk. vatten

Tillagning:
Värm socker med vatten tills sockret smält och man har en sirap utan att karamelliseras. Kärna ur vattenmelonen, skär den i passande bitar och blanda med sirapen. Häll blandningen i en form, gärna stor men inte djup. Ställ in i frysen och skrapa sedan med jämna mellanrum med en gaffel för att uppnå sorbet-effekten. Det tar ett par timmar innan det är färdigt.
Sorbeten passar även bra som ett uppfriskande mellanmål.

Av Jette Christiansen

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.