Kung Felipe VI:s familjeförvecklingar

Kung Felipe VI:s familjeförvecklingar

historisk-glimt
Om den nya spanska kungens franska rötter och andra kungliga nodträd.
 
Den nyligen utnämnda kungen av Spanien, Felipe VI, är nu symbolen för Spanien, essensen av allt spanskt, och på honom läggs hoppet för landet och dess fortsatta existens, som vi känner det idag.
Men vänta lite.
Han är döpt till Felipe Juan Pablo Alfonso de Todos los Santos de Borbón y Grecia, och medan det grekiska till slut naturligtvis kommer från hans mor, drottning Sofia, är Borbón den spanska versionen av Bourbon. Som är franskt.
 
Många Felipe
Innan den 19 juni när kung Felipe VI kröntes har Spanien haft fem kungar vid namn Felipe.
Felipe I: 1504 – 1508. Han kom från Flandern och var gift med drottning Isabel och kung Ferdinands dotter Juana I (Juana la Loca), som sägs ha varit något sinnesförvirrad, varför det var han som blev regent.
Både Isabel och Ferdinand (de katolska monarkerna) härstammar från ett släkte kallat Trástamara.
Felipe II: 1556 – 1580. Son av kejsar Karl V och Isabella av Portugal. Han var dessutom kung i Portugal, där han gick under namnet Filipe I, och även i den långa räckan av spanska kolonier.
Felipe III: 1580 – 1621. I Portugal Filipe II.
Felipe IV: 1621 – 1665. Han var den sista habsburgska kungen av Portugal (som Filipe III), och som föregångar och efterkommare i de spanska kolonierna.
Dessa tillhörde det habsburgska släktet, som härstammade från Habsburgi Schweiz, som också levererade regenter till Böhmen, Storbritannien, Portugal, Tyskland, Ungern m.fl.
Felipe V: 1701 – 1746. (I 1724 abdikerade han till fördel för sin äldste son Ludvig, men återtog tronen igen efter att sonen avled av smittkoppor).
Felipe VI: 2014 –

Inte icke-allmänna förvecklingar
Och den spanska kungafamiljen har franska rötter. Det är inte ovanligt att de europeiska monarkernas anor finns att hitta på andra platser än i deras nuvarande hemländer, låt oss bara ta ett litet sidospår in på de nuvarande regenterna i Skandinavien.
Norges kung Harald V:s familjeträd går till den danska prinsen Carl, som 1905 utnämndes till Norges kung under namnet Haakon VII. Han hade inte helt ovanligt skandinaviska rötter och var son till Louise av Sverige-Norge, som var det enda överlevande barnet av kung Karl XV av Sverige och Norge, och kung Frederik VIII av Danmark.
Drottning Margrethe II av Danmark tillhör således det glücksburgske släktet, den första var kung Christian IX, som härstammade från Christian III, varmed linjen som sådan fortsatte, medan drottning Margrethes mor ju föddes som prinsessan Ingrid av Sverige.
Den svenska kungen Carl XVI Gustaf är den sjunde regenten i Sverige av huset Bernadotte, ett franskt släkte med rötter i Béarn i Pyrenéerna, medan föregångarna tillhörde Oldenburg, som också fostrade regenter till Danmark, där den dog ut 1863 med Frederik VII.

 
En stor familj
Det var förövrigt Christian IX:s näst äldsta son Vilhelm, som, när Grekland saknade tronarvinge 1863, utnämndes till kung Georg I av landet som hade regenter av det glücksburgska släktet, fram tills det att Konstantin II avsattes 1973. Han är naturligtvis drottning Sofias bror – och därmed ingår vi alla i samma familj.
 
Den första kung Felipe
Och i denna familj ingår fransmännen. Bourbon var från början ett franskt kungasläkte som också har regerat i flera av de tidigare små staterna i Italien och Luxembourg. Släktet stammar från greve Robert av Clermont, som var den yngste sonen av kung Ludvig IX av Frankrike. Robert av Clermont var gift med Beatrix av Burgund, från Bourbon. Hon var barnbarn till Archambault IX (1205-1249), som var hertig av Bourbon. Efter Archambaults död gick hans ägor till döttrarna Mathilde och Agnes och därefter till dotterdottern Beatrix. Roberts och Beatrixs son Ludvig (1279-1342) ärvde ägorna och blev den första hertigen av Bourbon.
1701 började det spanska tronföljdskriget och varade i 13 år. Startskottet löd när Carlos III dog, vilket satte punkt för släktet habsburgarna, som dittills suttit vid makten, och det gav så fransmännen en chans att överta makten i Spanien, som på den tiden hade ett stort antal utomeuropeiska kolonier. Andra europeiska länder protesterade men bourbonerna övertog makten med Felipe V på tronen.
Kung Felipe VI har fått sitt namn efter denne Felipe V eftersom han var den första kungen av Spanien från Bourbon-släkten.
Av Jette Christiansen

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.