Horkvarter har förvandlats till ett kreativt mecka

Horkvarter har förvandlats till ett kreativt mecka

sjael og charme
 
sjael og charme-nySerie”Sex Shop Amsterdam”. Så står det med stora röda bokstäver vid slutet av Boulevard Tomás Heredia i Málaga Soho. Förr var denna stadsdel nämligen känd för sina lättklädda damer och röda lampor i fönstren, men idag intar vintagebutiker, latinamerikanska restauranger och ett oändligt antal street art-konstverk, gatuhörnen och de antika byggnaderna. Och området ger Málaga en känsla av New York eller Berlins ”underground”-kultur.

 
Kultur, konst och kulinariska upplevelser är det som kännetecknar Málaga Soho. Här ligger arabiska och peruanska restauranger sida vid sida med spanska tapasbarer och detaljerade gatukonstverk bjuder in de förbipasserande i en förvrängd men vacker värld. De gamla, antika byggnaderna, små erotiska butiker och sexshops skapar kontraster, och det är samma sak med Málaga Soho som det är med konst – stadsdelen ska studeras och älskas för sina detaljer.
 
Önskning av ny image blev Málaga Soho
Konstkvarteren ligger mellan Alameda Principal och hamnen och är en liten pärla för kulturälskare. Här ligger både Teatro Alameda och Málagas centrum för modern konst, CAC, och två höga byggnader dekorerade av den berömda konstnären och klädesdesignern Shepard Fairey, även känd som Obey, hälsar välkommen till Málaga Soho.
Och det unika vid just detta område är att på många platser har murstenen och betongen förvandlats till konstverk, som sprider budskap om kärlek, drömmar, krig, fred och frihet.

I slutet av 2010 fick de boende och butiksinnehavarna i dessa trakter en idé om att skapa en kulturzon i Málaga. Området skulle renoveras och i samband med detta föddes konceptet om en konstnärlig stadsdel. Området hade tidigare varit mest känt för sitt utbud av sexuella tjänster och Málaga Soho skulle nu ha en ny image. Ett samarbete mellan Málagas center för modern konst, kommunen och de boende i området började och ledde till projektet MAUS (Málaga Arte Urbano Soho) – och snart blev de gamla kakelplattorna utbytta mot nya.

 
Konsten och atmosfären är områdets livslåga
Från början var Málaga Soho en förlängning av stadens centrum då invånarna ville ha lättare tillgång till havet och hamnen. Men i kölvattnet av utbyggandet och åren som gick förvandlades området till en stadsdel med många sexbutiker, då det fanns efterfråga bland de många trånande sjömän som gick i hamn. Idag präglas platsen fortfarande av de många nattliga aktiviteterna och både kunder och sexbutiker finns i viss utsträckning kvar i området. Men nu är det gatukonsten som fångar besökarnas uppmärksamhet och en promenad på Calle Casas de Campos ger orsak till eftertanke med konstverk som uppmanar till att leva livet.
I detta område hittas flera konstverk och komplexitet i dem bör utforskas både genom kameralinsen och med blotta ögat. Zooma in på detaljer och lägg märke till symboler, för street art skildrar ofta andra sidor av samhället än dem som man kanske är van att se. Även på Calle Martínez Campos skapar gatukonsten perspektiv. Tankarna förs automatiskt till konstnärens liv och budskap och föreställningar om personens bakgrund, livsvillkor och upplevelser väcker nyfikenheten till liv.
 
Street art är en kultur i sig själv
Gatukonst eller graffiti, som det också kallas, uppstod i USA på 1970-talet där konstformen snabbt blev en del av New Yorks ”underground”-miljö. Hip-hopare, rappare, DJ:s och breakdansare tog sprayburkarna till sig och under 1980-och 90-talet spreds street art över hela världen som en systemkritisk form att uttrycka sig på. Och länge har konstformen bara förknippats med kriminalitet och gettos.
Idag har gatukonsten uppnått en kultstatus och de ofta mycket färgrika och stora konstverken utvecklas i takt med konstnärernas ambitioner och inbördes konkurrens. Uppfinningsrikedom och kreativitet är därför en viktig del av street art och varje konstnär utvecklar sin egen ”tag” (signatur), som bidrar till att skapa igenkännande och respekt bland kännare.
Det diskuteras fortfarande om graffiti bör betraktas som konst eller ej – men inte i Málaga Soho. Här är gatukonsten nämligen stadsdelens ”tag” och tillsammans med mysiga tapasbarer, restauranger och modebutiker är området i sig själv ett kulturellt äventyr, som bör upplevas.
 
sjael og charme2
 

Malaga Soho. Konsten och atmosfären är områdets livslåga.

Av Christine Petersen

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.