La Sueca hälsar välkommen till ett nytt år och En Sueco januari!

La Sueca hälsar välkommen till ett nytt år och En Sueco januari!

kaerelaeser
 
Det här med att ta ansvar verkar vara väldigt svårt för många i vårt moderna samhälle. Bilister stöter till andras bilar när de parkerar utan att lämna en lapp med kontaktuppgifter på den andres bil om det blivit en skråma. Folk lämnar caféer och restauranger utan att betala notan. Föräldrar lämnar uppgiften att uppfostra barnen till skolan. Andra säger otrevligheter under påverkan av alkohol och efteråt på att de inte minns. Och politiker lämnar vallöften som medborgarna sedan inte ser skymten av. Bara för att nämna några smulor. Och visst är det så att tittar man på förebilder i samhället, som i fallet med föräldrar och som det bör vara med politiker, är det inte konstigt att ingen i samhället i stort tar ansvar. Barnen tittar på föräldrarna och tänker: ”Kan mamma skylla ifrån sig så kan jag” eller: ”Pappa håller inte vad han lovar så varför ska jag?”. Medborgarna tittar på korrupta politiker som både ljuger och förskingrar pengar och tänker: ”Varför ska jag vara ärlig och jobba vitt när politiker på alla olika nivåer drar historier till både höger och vänster samtidigt som de gör ljusskygga affärer?” För att inte tala om banker liksom Bankia! Det finns hur många exempel som helst, tyvärr, både högt och lågt i samhället.
 
En som faktiskt tagit lite ansvar är en man som jag inte har mycket till övers för annars, men att sitta kvar som statsministern har gjort, ja jag tänker på Stefan Löfven, och utlysa nyval, var det enda rätta han kunde göra i situationen som uppstod den 3 december 2014. Sällan har jag suttit så spänd framför tv:n som under direktsändningarna den dagen. Vid sidan om honom stod Sverigedemokraterna och hånlog i sin vågmästarroll. Och att kalla deras agerande oansvarsfullt är en underdrift, det är ju snarare sandlådenivå: ”Gör ni inte så kommer vi att göra si.” Och hur ansvarstagande kommer de att vara om de får sina röster hörda efter nyvalet? Jag har inte mycket hopp kring det.
Nu när politikerna i Sverige har misslyckats med sin uppgift är det upp till oss svenska medborgare att ta vårt ansvar och återigen gå till valurnorna i mars – glöm inte det, det är viktigt! Viktigt är också att ta den möjlighet vi har till att göra våra röster hörda i de spanska kommunalvalen 2015. Detta år är sannerligen ett valens år för innan 2015 är slut är det ju även både regions- och parlamentsval här i landet.
 
Det är alltså dags för oss medborgare att både ta eget ansvar och ställa krav – två faktorer som går hand i hand. Med nya krafter måste vi kräva hårdare kontroll och att all smuts städas upp i t ex de spanska bankerna, samt att de från och med nu ska genomsyras av mer ansvar och krav på genomskinlighet. Det samma gäller i bland annat den politiska världen. I vardagen måste föräldrar våga ställa krav på sina barn att uppnå goda resultat i skolan. Det är barnens ansvar, med hjälp av föräldrarna – lärarens ansvar är att förmedla kunskap.  Vidare är det både föräldrars och lärares ansvar att agera riktigt, som goda förebilder, vilket barnen har rätt att kräva av dem.
Men det svåraste är kanske att titta på sig själv och se vad vi själva kan göra, och ta ansvar för att faktiskt bli bättre på att ta ansvar, våga kräva och vara bra förebilder. För det verkar ju som att en förändring måste komma från gräsrotsnivå för det ser inte ut som om vi kan förvänta oss speciellt mycket uppifrån.
Så, tillsammans kan vi sträva efter att ta ansvar för vad vi säger, hålla löften, arbeta vitt och betala skatt. Och så finns det så mycket mer.
 
Gott nytt 2015!
Sara Laine
Av Sara Laine

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.