Sierra Nevada – Europas sydligaste skidparadis bjuder på vita backar under Andalusiens strålande sol

Sierra Nevada – Europas sydligaste skidparadis bjuder på vita backar under Andalusiens strålande sol

sierraNevada
 
Sierra Nevada är som bekant Europas sydligaste skidparadis. Här räknas säsongen vara mellan december och april. Men denna säsongs första snö föll redan i mitten av oktober 2014 och sedan dess har backarna börjat kläs in i ett tjockt vitt täcke. Och det är just det som bergkedjans, och skidortens namn antyder – den snöklädda bergskedjan. Detta är en läcker skidort som ligger på bergskedjans högsta topp Pico del Veleta, 3 398 meter över havet, en höjd som snösäkrar orten under vintern. Många jämför platsen rent storleksmässigt med svenska populära Åre, men Sierra Nevada bjuder på någonting som är få skidorter förunnat, nämligen närheten till Medelhavet. Detta gör det möjligt för besökarna att kunna åka skidor om förmiddagen varefter det bara är att sätta sig i bilen och åka de små 100 km söderut för ett dopp i havet om eftermiddagen.

Tillbaka upp bland backarna finns det totalt 120 pister att välja mellan som bjuder på totalt 105,6 km skidåkning, markerade med olika svårighetsgrad; 18 stycken gröna backar för nybörjare, 42 stycken blå för dem som känner sig lite säkrare, 52 stycken röda för dem mer avancerade och 7 stycken svarta för dem som är riktigt duktiga. Och så finns det även goda offpistmöjligheter. Upp till backarna leder ett brett liftsystem bestående av totalt 22 liftar med både kabinbanor samt stol- och släpliftar, med den oerhörda kapaciteten att transportera ca 48 176 skidglada människor i timmen. Liftsystemet börjar redan inne i byns centrum och har öppet mellan kl. 9.00 – 16.45.
I skrivande stund är 51 pister öppna till vilka 11 lifter är igång. (Kontrollera uppgifterna)
 
Nytt för säsongen är att det i samarbete med skidorten och Andalusiens Turistförbund har investerats 3,1 miljoner euro i att göra skidorten mer familjevänlig. Pengar som bland annat resulterat i tre nya lifter samt renovering av äldre, så att kötiderna ska kortas. Dessutom har Sierra Nevadas hemsida uppdaterats och gjorts mer användarvänlig, och som en bonus till alla skidentusiaster bidrar investeringen också till att liftkortspriserna kvarhålls på samma nivå som senaste åren.
 
Aktiviteter
Sierra Nevada bjuder naturligtvis på skidåkning, slalom och längd, men även på telemark och äventyrsskidåkning samt snowboard och skridskoåkning. Här finns också 15 skidskolor med totalt 400 lärare, för både nybörjare och för dem som vill förbättra tekniken. Dessutom finns det en snöpark, Sulayr, som nyligen moderniserats, med olika svårighetsgrader samt en half pipe för freestyle- och snowboardåkare som önskar roa sig med hopp och volter. För dem som gärna tar med sig barnen till snön, men kanske önskar en stund i backarna på egenhand, finns en egen skidskola för barn samt ett dagis, och självklart finns även privata barnpassningsalternativ för dem som föredrar en barnflicka som tar hand om barnen på hotellet eller lägenheten. En aktivitet som varje år lockar många till backarna är kvällsåkningen, då skidåkare kan svischa ned för backen efter mörkrets intrång. Denna säsong erbjuds kvällsåkning på torsdagar och lördagar mellan kl. 19.00 – 22.00. Och var inte orolig om nederbörden mot förmodan skulle vara bristfällig. Här i backarna finns nämligen 350 snökanoner och 44 pister med konstsnö.
 
Utanför backen
Sierra Nevada är en skidort i världsklass, det går inte att sticka under stol med, och självklart finns det även hotell i olika prisklasser liksom restauranger och barer samt afterski. Och om snö och vinter vill upplevas utan skidor på fötterna finns även aktiviteter som att spela snögolf, köra snöskoter och åka hundspann. Och naturligtvis är det som gjort till att slappna av i den andalusiska solen på hotellets balkong eller någon av de många uteserveringarna.
Speciellt byn Pradollano, som ligger 2 100 m ö.h. är känt för sina många hotell, hyreslägenheter, restauranger, shopping, barer, klubbar, diskon och mycket mer. Eller varför inte ta en sväng till gymmet, simhallen eller ha en varm stund i en skön bastu eller slappna av i en bubbelpool.
 
Det är lätt att ta sig till Sierra Nevada med både bil och buss, vilket även gör det möjligt att under en längre vistelse planera in en vilodag med utflykt till t ex Granada och dess Alhambra. Närmaste internationella flygplats är Málaga flygplats, därifrån det är 172 km till skidorten.
 
Väder, info och priser
Vill du läsa mer och kolla upp det aktuella läget i skidorten Sierra Nevada, med bland annat livesändningar från traktens många webbkameror är det bara att surfa in på hemsidan: www.sierranevada.es. Dessutom är det alltid bra att kontrollera väderprognosen inför ett eventuellt besök så att det kan njutas fullt ut i backarna.
På hemsidan finns också information om priser för vardagar och helger, samt hög- och lågsäsong. Till exempel kostar ett halvdagsliftkort (efter kl. 13.00) för vuxen under december och januari 35 euro på vardagar och 38 euro på helger och lov. Ett heldagskort kostar 41 euro respektive 45 euro och så finns det dagskort ända upp till sjudagarskort. Sju dagars liftkort kostar 246,50 euro respektive 273 euro. Naturligtvis finns det rabatterade priser för barn, ungdomar, pensionerade och funktionshindrade.
 
Historia
Skidorten Sierra Nevada grundades 1964 men vågade skidåkare lockades till trakterna redan innan dess. Då var dock tillgängligheten långt ifrån vad den är idag och det fanns varken bra vägar eller moderna liftsystem. Men allt eftersom fler upptäckte backarna såg turistindustrin sin chans. Idag har tillgängligheten förbättrades betydligt, både till orten med vägar och till backarna med liftsystem vilket naturligtvis har följts av byggandet av hotell för olika plånböcker. Speciellt eftertraktad har bergsbyn Pradollano blivit, som idag har utvecklades till ett av Spaniens mest eftertraktade semesterparadis.
 
Mer än skidort
Namnet Sierra Nevada förknippas idag av många till just skidåkning vintertid men Sierra Nevada är mer än så. Sierra Nevada, som bergskedjan, är nämligen en skyddad nationalpark som mäter över 86 000 hektar av rik fauna och flora, mäktiga bergstoppar (bland annat inlandets högsta bergstopp finns här – Mulhacén med sina 3 482 m ö.h.) och sjöar samt floder. Denna vackra natur bjuder på många vandringsleder för dem som vill besöka området under sommaren. Många som föredrar bergstrakterna under de varmare månaderna gör det också till cykel, då bergen bjuder på härliga cykeläventyr, för dem som inte vill ägna sig åt ridning, fågelskådning eller bergsklättring, vill säga.
   
Hyr din utrustning
Har du inte egna skidor finns det goda möjligheter att hyra utrustning, både för skidåkning och snowboard. Ett tips för att slippa stå i köer när du kommer fram är att ta en titt och boka i förväg på nätet, se information på hemsidan. På så sätt finns det också ofta förmånliga rabatter!
Boendetips!
 
SierraNevadaHotelRumaykiyya
Hotel Vincci Selección Rumaykiyya 5*
 
Varför inte förena en läcker skidupplevelse med en lyxig hotellvistelse. I år faller valet självklart på Sierra Nevadas enda femstjärniga hotell Vincci Selección Rumaykiyya. I typisk alpstil, med naturmaterial som trä, sten och vinklar, bjuder Rumaykiyya till lugna, mysiga stunder efter härliga dagar i backarna. Detta är Europas högst belägna hotell, hela 2 400 m ö.h. och skidbackarna ligger precis utanför dörren, så det är bara att knäppa på sig laggen och skida ut i snön, och glöm inte att ta med picknicken som hotellet förbereder. Naturligtvis går det att hyra skidutrustning på hotellet som även har skidskola och så erbjuds även bekväm transport in till Pradollano, utan att man behöver snöra på sig skidorna. Rumaykiyya har totalt 65 lyxiga rum, varav 58 dubbelrum och 7 sviter.
Förutom toppservice bjuds gästerna på imponerande utsikt mot de snöklädda backarna och de allra flesta rum har egen balkong, utmärkt för en avkopplande cocktail innan det är dags att välja någon av åtskilliga behandlingar i hotellets spa, ett av de populäraste i Sierra Nevada, eller varför inte en kaffe i Pianobaren eller en utsökt middag i restaurangen.
 
Läs, boka och se mer om Hotel Vincci Selección Rumaykiyya 5* på:
www.vinccihoteles.com/esl/Hoteles/Espana/Granada-Sierra-Nevada/Vincci-Seleccion-Rumaykiyya
 
 
Troll Ski – skandinavisk skidskola i Sierra Nevada
sierraNevada trollski
Kjetil från Troll Ski känner man igen i backarna på hans orangea jacka, här med fyra glada elever.

För boende på Costa del Sol är det som sagt en härlig utflykt att ge sig upp till de vittäckta backarna i Sierra Nevada, ovanför den historiska staden Granada. Tänk vad mycket Spanien har att erbjuda! Men kanske drar du dig för att åka till detta vinterparadis på grund av att du inte kan åka skidor eller för att du känner dig osäker på din teknik, och dessutom inte vill ta skidlektioner på spanska. Men då finns det denna säsong en stor nyhet i Sierra Nevada, nämligen den skandinaviska skidskolan Troll Ski.
Troll Ski drivs av norska Kjetil Saeve. Kjetil är utbildad Sporttekniker nivå 2 och har också arbetat som skidlärare i Sierra Nevada i ett tiotal år, så han har gedigen kunskap i backarna. Idén till skidskolan Troll Ski fick han då han såg en stor efterfråga på skidundervisning och efter att ha låtit idén mogna en tid står han nu i backarna, i sin orangea jacka, och hälsar välkommen till skidskolan Troll Ski.
Troll ski erbjuder allt från grupplektioner till privatlektioner i olika nivåer. Utbildningen sker i Sierra Nevadas utbildningsbackar men naturligtvis tillmötesgås personliga önskemål och hänsyn tas till varje enskild elevs ålder, nivå och behov. Troll Ski erbjuder utveckling av skidfärdighet, kunskap om säkerhet samt tryggt uppförande i backarna. Troll Skis priser är konkurrenskraftiga och så finns det under säsongen olika erbjudanden att tillgå, och naturligtvis kan det även ordnas med förmånliga priser på hyrning av utrustning.
Läs mer om och boka dina skidlektioner hos Troll Ski på: www.trollski.com, facebook: Troll Ski Sierra Nevada, tel. +34 688 918 773 eller per e-mail: trollsierranevada@gmail.com

 
Håll koll med din smartphone
Självklart kan du idag hålla koll på snödjup, öppna pister och mycket mer med hjälp av din smartphone. Ladda bara ned Sierra Nevadas officiella app Sierra Nevada som bjuder alla snöälskare på all information som behövs för att lätt kunna planera resan till Sierra Nevada och även hjälpa till på plats.
I appen ingår bland annat:
•    Interaktiv karta över pisterna med bland annat snödjup och eventuell lavinrisk
•    GPS i backarna – väldigt användbart ifall olyckan är framme
•    Väder och prognoser
•    Serviceställen som restauranger, nöjen, evenemang och andra aktiviteter
•    Möjlighet att lokalisera vänner
•    Skidortens webbkameror
•    Statistik över antal skidade kilometer, hastighet m.m.
 
Sierra Nevada appen kan laddas ned gratis från både Apple AppStore för alla Apples bärbara enheter samt på Android Market app store för enheter som använder operativsystemet Android.
 
Bilavstånd till Sierra Nevada, från:

•    Granada 31 km.
•    Málaga 168 km.
•    Alicante 397 km.
•    Almería 209 km.
•    Barcelona 948 km.
•    Bilbao 863 km.
•    Cádiz 376 km.
•    Córdoba 244 km.
•    Huelva 389 km.
•    Jaén 127 km.
•    Madrid 422 km.
•    Murcia 326 km.
•    Oviedo 902 km.
•    Sevilla 293 km.
•    Valencia 574 km.
•    Zaragoza 777 km.
Av Sara Laine

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.