Spanskt mode: Ana Locking

Spanskt mode: Ana Locking

ana-locking
 
Spanien är ett land som ofta hamnar i skuggan av grannländerna Frankrike och Italien när det talas om mode. Det är synd. Spanien har nämligen tack vare sitt rika kulturarv mycket att bjuda på i modevärlden. Det är både experimentellt, minimalistiskt, klassiskt och trendigt. Och nu när Málagas egen modevecka blir allt mer populär tänkte En Sueco att det är dags att i en serie artiklar botanisera bland den spanska modevärldens skapare.
 
Denna månad tar vi oss till Madrid för att lära oss lite mer om en kvinnlig designer, närmare bestämt Ana Locking. Eller som hon egentligen heter; Ana González Rodríguez, född i Toledo 1970.
Namnet Ana Locking, som de flesta idag känner henne vid, är hennes varumärke, som föddes 2008. Detta definieras av en fusion av hantverk samt Anas färdigheter som förutom designer även omfattar yrken som fotograf samt artist, och hennes sinne för detaljer skapat med en lätthet som gör designen experimentell, vilket också är vad som identifierar henne.
“Jag har lärt mig att det är viktigt att inte begränsa sig. Jag har alltid försökt göra det som jag verkligen älskar, oavsett hur många hinder jag stött på. Mitt arbete är resultatet av alla mina livserfarenheter!” – Ana Locking
 
Tidig fascination för skapande
Som barn stod ofta Ana och iakttog sin mor, som arbetade som sömmerska. Och fascinationen av att se sin mor skapa kläder till hennes klienter födde intresset för yrket som senare ledde henne till konststudier på universitetet Complutense i Madrid. Där fick hon utrymme och vägledning till att utveckla sin visuella syn av världen samt kring skönhet, kvalitet och originalitet. Hon var en flitig student som vågade tro på drömmar, möjligheter och friheten att nå sina mål genom medvetenhet och hårt arbete. Tron på sig själv ledde henne till att 1997 starta klädesmärket Looking Shocking tillsammans med universitetskamraten Óscar Benito. Det var ett ready-to-wear klädesmärke för den stora marknaden, med standardiserade mönster för att passa alla, men samtidigt med starka band till konstnärliga discipliner.
 
Pris för första kollektionen
Men det var alltså 2008 som Ana González Rodríguez lanserade sitt eget varumärke Ana Locking och redan samma år tilldelades hon priset som bästa designer för sin första Lockingkollektion under Mercedes Fashion Week. Efter det har två andra av hennes kollektioner vunnit L´Oréal París Award och hon själv Marie Claires Gran Prix för årets bästa nationella designer, liksom Cosmopolitans pris i samma kategori, för att nämna några.
 
Skräddarsytt och noga utvalt
Till kollektionerna ur Ana Locking är varje material och tyg noga utvalt samt skräddarsytt för att skapa kvalitet. Dessutom är varje kollektion ett sätt för att uttrycka Anas inspiration, som hon hämtar från modern konst, ungdomskultur och egna livserfarenheter.
Hon strävar alltid efter att utveckla sin fantasi och sitt öga för konsten. Hon kännetecknas av djärvhet, teknik och kreativitet.
 
Vår och sommar 2015
Ana Lockings vår- och sommarkollektion 2015 har fått inspiration från romanen ”The Magic Mountain” av Thomas Mann. Den tar med en på en berg- och dalbana där känslan av nostalgi för det gamla Europa går hand i hand med amerikansk pop-ikonografi. Kollektionen vilar på fyra grundpelare: förförelse, finess, lugn och balans. Det är lätta material för vardagsbruk, nästan lite genomskinliga, med handsydda detaljer och olika tekniker såsom broderi, vilket skapar struktur liksom olika sorters material. Till exempel arbetas det i tjockt neopren och lättaste silke. Säsongens dominerande färg är vitt vilket kombineras med brytningar av strikt svart tillsammans med djupt rött samt grönt och midnattsblått.
Av Sara Laine

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.