En parantes i evigheten – Spaniens geologiska värld

En parantes i evigheten – Spaniens geologiska värld

bjerge
 
Vi känner till resan över Pyrenéernas toppar där den vackra utsikten från flygplanets små gluggar kan få en att tappa hakan. Det inte minst när man tänker på att bergskedjan skapades för omkring 200 miljoner år sedan, när den iberiska halvön kolliderade med övriga Europa. Samma känsla av naturens storhet har nog de flesta upplevt vid åsynen av Andalusiens Sierra Nevada, samt toppen av kakan, Spaniens högsta berg, Teide.
Runt dessa berg och inne bland bergskedjorna finns en värld av bergslandskap och geologiska under och de mest spektakulära av dessa platser är med på listorna av UNESCO:s registrering av detsamma, som kallas European Geopark Network.
Kännetecknande för de spanska områdena, tio stycken, är att de utöver vykortsvackra scener bjuder på färg i form av ett varierande växt- och djurliv. Det i sin tur bidrar till ett rikt kulinariskt utbud, små pittoreska bergsbyar, som tillsynes hör hemma i från svunna tider, samt bergsbönder och andra människor med utsikt över deras geologiska världar.
 
bjerge-Sobrarbe
 
Sobrarbe i Pyrenéerna
Sobrarbe-området i just Pyrenéerna har kanske denna bergskedjas mest betagande natur. Den utgör en värld för sig med en stor variation i landskapen, som sträcker sig från Treserols kalkstenstopp till dalarna i Ordesa, Añsclo, Escauaín och Pineta, som ses på bilen.
Här ligger även bergsmassivet Posets och Sierra de Guara, som gömmer på fossiler från egendomliga fiskar, skaldjur och kräldjur. Bland de sistnämnda finns en krokodil som huserade i dessa trakter för 57 miljoner år sedan.
Detta område är norra Spanien i sin mest orörda och vilda form, och här kan man fortfarande komma nära både glaciärer, vargar och björnar. Dessutom ligger drygt 62 procent av det mer än 1 000 m.ö.h. Detta tillhör Aragonien, närmare bestämt Huescaprovinsen.
Se mer: www.geoparquepirineos.com.
bjerge-altotajo
 
Alto Tajo och Molina de Aragón i Guadalajara
Nästa stopp är Alto Tajo och Molina de Aragón som tillsammans är en naturpark ca 200 km nordost om Madrid i provinsen Guadalajara.
Det totala området är 4 000 km2 och brer ut sig mellan floderna Ebro i söder och Tajo i norr, vilket skapar en unik flora och fauna. Verkligen speciell är den fossilerade skogen Aragoncillo och toppen av Alcorcón. Men kanske det är aragonit, ett färglöst eller vitt mineral med en kemisk sammansättning som liknar kalkspat, och som först beskrevs tack vare fynd i Molina de Aragón, som mest kännetecknar bergen.
Totalt går det att spåra 400 miljoner år av jordens historia i detta område. Det har varit bebott sedan tidernas begynnelse och här finns stenålderskonst i grottorna samt kelt-iberiska fästningar, som skänker värdefull information om den keltiska kulturen.
Se mer: www.geoparquemolina.es.
bjerge-cabodelGata
 
Cabo de Gata på det sydöstra hörnet
Klippformationerna vid Capo de Gata har omkring 10 miljoner år i bagaget. De är några av de största magmaskapade bergen i Europa.
Cabo de Gata är ett skyddat område tillsammans med kommunen Níjar, vilket utgör Spaniens sydöstra hörn. Namnet, som oftast översätts till kattens udde (kap), kommer ursprungligen från agat, som utvanns i dessa trakter förr i tiden.
Gamla lavaströmmar, vulkaniska toppar, kratrar och förstenade stränder skapar ett stenökenliknande landskap. Trots detta finns det på denna plats fler än tusen endemiska växtarter.
Och här finns, inte att förglömma, några av Spaniens vackraste stränder.
Se mer: www.degata.com.
bjerge-sierranorte
 
Sierra Norte i Sevilla
Nu är vi i Sierra Norte, i Sevillaprovinsen, norr om själva staden. Bergsområdet sträcker sig från gruvan vid Cerro del Hierro till de konformade granitklipporna vid El Pedroso och Real de la Jara. Här finns grottan Los Covachos, där det för de besökare som är nyfikna på det går att klättra ned 26 meter under marken i den nu nedlagda järngruvan. I området har det även utvunnits marmor.
Ovan mark ses ett vackert vattenfall vid floden Huéznar, som löper ut i Guadalquivir.
Sierra Norte, som antas vara upp mot 540 miljoner år, är förbundet med Sierra Morena. Området består även av drygt 170 000 hektar plantage med bland annat korkek, stenek och många, många olivträd, bland vilka lo, kaniner och bockar gömmer sig.
Se mer: www.juntadeandalucia.es/medioambiente.
 
bjerge-Montserrat
 
Centrala Katalonien och Montserrat
För i runda tal 36 miljoner år sedan var Kataloniens inland täckta av hav. Så småningom sjönk vattnet undan och efterhand framstod en rad bergsmassiv, som i dag är rätt avskärmade från omvärlden i denna annars tätbefolkade region. Det katalanska låglandet är som bekant öppet mot Medelhavet. Bland bergen finns Montserrat, det taggiga berget om ses på bilden, där klostret har smugit sig med.
I bergen gömmer sig grottorna Toll och Salnitre där Antoni Gaudí ska ha fått inspiration till den surrealistiska kyrkan La Sagrada Familia i Barcelona.
Se mer: www.geoparc.cat/es.
bjerge-Subbeticas
 
Sierras Subbéticas i Córdoba
Ännu en gång är vi i Andalusien, denna gång i Córdobaprovinsen, då även denna del är med på listan med Sierras Subbéticas. Detta är en bergskedja skapad av kalksten som löper längs gränserna till grannprovinserna Jaén och Granada.
Under historiens gång har flera vattendrag, bland dessa floden Zambra, skapat klippornas ofta anarkistiska formationer, som gömmer en vacker dal som El Bailón samt otaliga, bokstavligt talat, fallgropar som gruvor och insjunkna grottor. I området finns flera markerade vandringsturer och en av dem är den som leder upp till Picacho de la Virgen de la Sierra, som är ett älsklingsmål för pilgrimer.
En klar dag kan man se Sierra Nevada från toppen.
Se mer: www.andalucia.org.
bjerge-gipuzkoa
 
Den baskiska kusten i Gipuzkoa
13 km av kusten i Gipuzkoa i Baskien har gjort sig förtjänt av en plats på listan European Geoparks Networks.
Här handlar det milt sagt om konstiga klippformationer, som i tekniska termer kallas flysch, och som är rena läckerbitar för geologinördarna.
Det är en grå, sedimentär, marin bergart som ligger före och under Pyrenéernas vikningar, vilket är från tidsåldern krita till tidig tertiär. Flysch består av tunna lager av lersten, sandsten och konglomerat vars kornstorlek blir mindre och mindre ju högre upp det ligger. Sedimenten kommer huvudsakligen av underjordiska sedimentströmmar, som kallas turbiditer.
Bergarten är generellt, som här vid stranden Itzurun, mycket deformerad.
Se mer: www.geoparkea.com.
bjerge-villuercas
 
Villuercas, Inores y Jara i Cácares
I den sydöstra delen av Cácaresprovinsen i Extremadura hittar vi bergsområdet med namn som Villuercas, Ibores y Jara.
När man just kommit över att lära sig uttala dem kan man se ett oväntat landskap breda ut sig omkring en med de nämnda bergstopparna, vackra dalar med slingrande vattendrag, bland dessa Tajo och Guadiana.
I områdets 2 544 km2 växer lövskog sida vid sida med stenek och de alltid närvarande olivträden samt stenrosor.
Denna flora finns återgiven i geologin i grottan Castañar de Ibor, som är ett erkänt nationalmonument då stalaktiter och stalagmiter skapar formationer som med lite fantasi liknar träd och blommor.
Se mer: www.geoparquevilluercas.es.
bjerge-elHierro
 
Ön El Hierro
År 2011 var Kanarieöarna ofta på löpsidorna på grund av en extrem seismisk oro. Geologin är evigt aktiv, en underjordisk vulkan hade utbrott och möjligheten för att El Hierro skulle få en ny grannö var stor.
Det har som bekant inte skett än men utbrotten var bara ett kapitel i den långa historien som började för ca 100 miljoner år sedan. Även den gången öppnade sig havsbottnen och lava strömmade ut, vilket skapade ön.
El Hierro är ön i mitten av Kanarieöarna, och också den mest fascinerande. Här finns fler än 500 vulkantoppar och den förstenade lavan gömmer på i runda tal 70 grottor.
Se mer: www.geoparqueelhierro.es.
bjerge-Teruel
 
El Maestrazgo i Teruel
Den geologiska rundturen slutar i Teruel i Aragoniens södra delar. Här korsar floden Guadalope ett stort virrvarr av berg i El Maestrazgo.
Floden har varit delaktig i skapandet av stora höjdskillnader, från bergstoppar i Gúdar till dalarna i den nedre delen av regionen.
Detta område var en gång i tiden hemtrakterna för dinosaurien Elasmosaurus, som ska ha varit ett tvättäkta monster på två ton och med extremt lång hans, samt andra dinosaurier från tidsåldern som kallas Jura samt från krittiden. I dag kan man få inspiration till mardrömmar och hitta spår efter dem inne bland bergen i El Maestrazgo, där det också finns gott om inspiration till lugn och ro samt glädje bland platsens geologiska under.
Se mer: www.geoparquemaestrazgo.com.
Av Jette Christiansen

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.