smartwatches
Ett av de hetaste orden för tillfället är smartwatches – smarta klockor. Och de börjar faktiskt bli ganska smarta.

En smart klocka definieras som ett armbandsur som kan mer än att bara vara en klocka. Tidigare versioner av smarta klockor kunde t ex ha inbyggda miniräknare, tidtagarur, alarm eller spel, men de moderna smarta klockorna har gått och blivit som små bärbara datorer som man kan ha kring handleden. Klockorna har inbyggda styrsystem, skärm och ett hav av funktioner, så klockan kan användas som en mobil mediespelare, puls- och sömnmätare, FM-radio, anteckningsblock, videospelare och mycket, mycket mer. Klockarna kan även trådlöst kopplas till ett Bluetooth-headset som gör att du kan använda klockan till att lyssna på musik, radio och t ex få väderprognosen uppläst.

Men en smart klocka kan också kopplas trådlöst till din mobiltelefon så att du slipper ta upp telefonen ur fickan när den ringer. Ja, faktiskt kan du använda de flesta viktiga, och även mindre viktiga, funktioner från din mobil på en smart klocka. På din smarta klocka, som också fungerar som en datorskärm, kan du läsa nya uppdateringar från de sociala medier som du är med på, inkommande e-mail, SMS och vad du vanligtvis får för nyheter i din mobil.

Hur är det så med designen, tänker du? Utvecklingen av smartwatches går fort och det finns lika många designvarianter av smartwatches som det finns vanliga klockor. Det finna alla typer, från fyrkantiga minidatorer till runda designerklockor – som liknar riktiga klockar och som dessutom har samma storlek som en vanlig klocka.

Vad kan man använda en smart klocka till?

Under en produktpresentation sa Apple att deras smarta klocka, för dem var, ”den mest personliga teknologi som vi någonsin har utvecklat” – och det kan den också bli, snabbt. En klocka är inte någonting man delar bara sådär. Det är ditt personliga smycke.

Smarta klockor i samarbete med mobiltelefonen är också perfekta för att registrera och mäta sömnrytmer och motionsmönster. Genom att använda klockans inbygga sensorer kan man mäta t ex puls samt rörelse, och till och med UV-strålning med en del klockmodeller.

Men först och främst fungerar en smart klocka som en förlängd arm av din smartphone. Utan en tillhörande telefon från Apple eller med en Android är inte klockan mycket mer än en vanlig klocka. Men med den trådlösa integrationen fungerar den smarta klockan som en skärm och interface kopplat till din vanliga mobil. Det innebär att du kan:

  • Ta emot information till din klocka såsom meddelanden, kalender, e-mail och liknande.
  • Ta emot inkommande samtal på din klocka, så om du har en dröm om att gå runt som en hemlig agent som talar till sin klocka, så kan din dröm nu bli sann.
  • Du kan styra din musik i mobiltelefonen med din klocka.
  • Du kan få besked kring flygavgångar och visa ditt boarding pass med klockan.
  • Du kan styra elektroniken i ditt hem genom Apple Homekit – eller via en av de otaliga apparna till Android. Det kräver dock lite extra utrustning.
  • Se meddelanden från Twitter, Facebook och bilder från Instagram på din handled.
  • Du kan få din klocka att berätta för dig om du ska gå till höger eller vänster – och använda den som GPS.

Och mycket, mycket mer…

 

Det mesta är någonting som du är bekant med och någonting som du i förväg kan göra på din telefon. Funktionerna har bara flyttats över till din arm och det skulle göra att din telefon ligger kvar i din ficka en längre tid. Omvänt har det naturligtvis även nackdelen att det kan sluta med att du blir en anti-charmör, som sitter och tittar på klockan hela tiden.

 

Med mindre än att du är en absolut Apple-fantast och förälskad i deras dyraste klocka, som kostar 12 000 euro, kan en klocka gott och väl köpas utan att man blir ruinerad. De billigaste kostar omkring 120 euro och man kan få många välfungerade smarta klockor i bra kvalitet för omkring 185-250 euro. Klockorna fungerar med de flesta iPhones och Androidtelefoner.

 

 

Av Michael Andersen, michael@norrbom.com

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.