Mycket på nyhetsfronten i Svenska kyrkan Costa del Sol

Mycket på nyhetsfronten i Svenska kyrkan Costa del Sol

svenska-kyrkan
De skakiga åren i Svenska kyrkan Costa del Sol är nu ett minne blott och att säga att utvecklingen i kyrkan rusar fram är ingen underdrift. Under den gångna sommaren har arbetet varit i full gång och nu har kyrkans lokaler i Fuengirola totalrenoverats – en av nysatsningen i kyrkan. Taken är nya för bättre resonans, väggarna har målats i en mjuk grå färg, köket har byggts ut och är helt nytt, koret har flyttats och kyrkostolarna – som dessutom klätts om, likaså. Det har skapats en mer definierad del för kyrkan, en öppnare känsla i lokalerna samt barnen har fått en större yta samt mer framträdande plats. Dessutom har det tillkommit en myshörna perfekt för ungdomsgrupperna och biblioteket ligger mer lättillgängligt. Vad som också verkligen har gjort skillnad är att de stora fönster som tidigare ofta gömdes bakom långa gardiner nu får tjäna sitt riktiga syfte och släpper in den Andalusiska solen. Och solen kan man också njuta av på kyrkans terrass som nu rensats på en del växter, målats om och fått nya utemöbler.

 
”Tanken är att förändringen i kyrkan sker i takt med den inre resan i och med församlingens nystart. Den traditionella församlingen ska känna att de får någonting nytt, samtidigt som de naturligtvis ska känna igen sig i sin gamla kyrka”, berättar Mikael Jönsson, som sedan årsskiftet varit präst i kyrkan på kusten och tillägger: ”I och med renoveringen har vi också getts möjlighet att fokusera på barnen i kyrkan mer och ge ungdomarna mer utrymme också. Kyrkan ska vara en mötesplats både andligt och fysiskt.”
 
Dessutom växer kyrkans aktiviteter på kusten, nästan explosionsartat och förutom i Fuengirola sker det även saker i Marbella, Nerja och Almuñécar.
”Marbella/ Nueva Andalucía har länge haft gudstjänst då vanligtvis 20-50 personer närvarar, vilket är jättebra, och de fortsätter varannan söndag. Så har vi känt att det finns en efterfråga på mer aktiviteter och i samtal med boende i Marbella har vi försökt hitta det som har saknats som t ex en barn- och föräldragrupp, köraktiviteter samt filosofisk samtalsgrupp kring t ex livsfrågor i stället för rent bibliska samtal. Så nu träffas barngruppen varje onsdag på Real Club Padel och det hålls körsång i Rosa Palatset varannan torsdag, och gudstjänsterna hålls även de i Rosa Palatset. Och även traditionella högtider kommer att firas m.m.”, berättar Lena Ottosson, assistent, som hoppas att det lokala stödet med volontärer, idéskapare och initiativtagare ska bli tillräckligt stort för att kunna bilda en lokal kyrkoförening.
 
I Almuñécar kommer det hållas gudstjänst en gång i månaden och där sker de kyrkliga aktiviteterna i Chinasol och i Fiskarkyrkan, och i Nerja hålls gudstjänsterna en gång i månaden med hjälp av resebolaget bokanerja.se.
 
På kyrkans nyhetsfront måste även en presentation göras av de nya personerna som man nu träffar där. Det är Malin som är anställd som administratör och så kyrkans två ungdomsvolontärer Lydia och Ida.
 
Gällande det praktiska ligger Svenska kyrkan Costa del Sol fortfarande under Församlingen Torrevieja men har nu ett eget pastorat och styrelse, och sköter också allt arbete själv utan inblandning från eller rapportering till Torrevieja, rapporteringen sker i stället direkt till Uppsala.
 
Vill du vara med och hjälpa till som frivillig? Kontakta då Mikael Jönsson, präst: 675 945 929 eller Lena Ottosson, kyrkoassistent: 675 888 514.
 
Vill du veta mer om kyrkan och dess aktiviteter? Surfa in på kyrkans hemsida: www.svenskakyrkan.se/costadelsol eller besök facebooksidan: ”Svenska kyrkan på Costa del Sol”.
Av Sara Laine

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.