Lorcas förlorade stad
lorca
Vilken upptäckt! Föreställ dig ögonblicket när en arbetar 2003 gräver ut grunden för Lorcas nya Parador plötsligt ropar: ”Chefen! Kom hit och titta på det här!”, och förmannen kommer skyndande och kan inte göra annat än förundrat stirra på de två uråldriga, murade väggarna, åtskilda av en vattenkanal. Han säger till arbetaren att fortsätta gräva, försiktigt, på flera ställen längre ned längs slänten, och ser hur allt mer av de låga väggarna grävs fram, murar som en gång utgjort delar av en borg på toppen av berget. Arbetarna plockar bort stenblock och under allt grus skymtar de ett tegelgolv. Det går snart upp för dem att de står och tittat på lämningarna av en stad!
 
Denna 1200-tals borg, ett Castillo, är Lorcas enda stora turistattraktion. Den muromgärdade borgen nåddes förr bara via en brant bergssluttning, som en gång avskräckt fiender och i modern tid tyvärr även avskräckt besökare. Men precis bredvid borgen har det nu byggt en tillfartsväg och en lyxig Parador. En Parador som Lorca verkligen behövde. Men under byggandet hittade alltså arbetarna ruinerna, som inte kunde ignoreras.
 
Byggandet av Paradoren lades på is under hela tre år av arkeologer fram tills dess att byggherrarna och arkeologerna lyckades förhandla fram en överenskommelse. Lösningen blev att arkitekterna ritade om Paradorens östra del för att inte skada stadsmurarna från 1400-talet och den tänkta parkeringen höjdes upp så att den står uppstyltad ovanför utgrävningarna.
 
I ruinernas största byggnad har det hittats lerskärvor som identifierats vara rester från speciella oljelampor som använts vid Hanukkah (den judiska ljusfestivalen), och därmed gick det upp för arkeologerna att det som de hade framför sig var en synagoga! Det kom att visa sig att hela platsen en gång varit en blomstrande judisk by, trots den kristna återerövringen av Spanien. Denna plats är nu känd som La Judería (den judiska församlingen) av Lorca.
 
Historian bakom hur judarna kom att slå sig ned innanför murarna till borgen är intressant. Det var nämligen så att de tidigare byborna (kristna) dog under pesten och slottsherren var helt förtvivlad över att ha förlorat sin arbetskraft. Så när han hörde talas om 20 flyktingfamiljer – judar som flydde undan förföljelse och desperat sökande efter arbete och tak över huvudet öppnade han slottsportarna. Judarna visade sig vara flitiga arbetare och ingen brydde sig om deras religion.
 
Det första judarna gjorde var att rena de kristnas hus genom en ritual med ljus och eld, och tänka sig, tack vare eldritualen dödade de eventuella kvarvarande pestbakterier. Därefter lärde de sina grannar i dalen att räkna, att förstå innebörden av pengar, att köpa och sälja; och de grundade en marknad nedanför borgens murar.
 
Lorca blommade. Kristna och judar levde i harmoni. Rabbin fick till och med tillstånd att bygga en synagoga – med villkor att den inte fick vara högre än det kristna kapellet i närheten. Och det var inga problem. Judarna grävde ut och lade golvet för sin synagoga tre trappsteg nedanför markytan.
 
Vill man besöka synagogan, med det fina, ursprungliga tegelgolvet i fiskbensmönster, måste man ta en guidad tur. När guiden förklarar planlösningen av platsen framstår allting plötsligt tydligt. Här var det en liten gata. Där låg en patio med dörrar in till ett hus med tre rum. Där borta var ugnen där glasblåsaren gjorde lamporna som lyste upp synagogan. Själva synagogan har återuppbyggts med tak av plywood och väggar som till synes svävar över, utan att nudda, de ursprungliga väggarna och golven. Då synagogan aldrig har använts till någonting annat är detta (unikt i Murciaprovinsen) fortfarande en helig plats för de judar som kommer för att be här.
 
Det finns en 60-minuters guidad tur som kostar bara 4 euro för dem som önskar se synagogan. Biljetter till denna går att köpa i Castillot eller via stadens hemsida: www.lorcatallerdeltiempo.es, där det även finns mer information om öppettider m.m. Paradoren å andra sidan säljer inte biljetter.
 
Det är ingen som vet varför byn en gång övergavs. Den anfölls aldrig av fiender. Det var aldrig någon som härjade i närheten, förutom pesten. Men det går inte att sticka under stol med att Lorca ligger på en seismetisk aktiv plats så det kan gissas att det var ett jordskalv som fick människorna att fly. Invånarna tyck inte ens ha haft tid till att samla ihop sina heliga lampor, så det lär ha varit en akut situation.
 
Nyligen sågs exempel på detta när nio personer dog i ett kraftigt jordskalv 2011, som också skadade många byggnader i Lorca. Medel till arkeologiska intressen fick i stället gå till akut restaurationsarbetet. Utgrävningarna stoppades och några gamla murar bevarades till framtida utgrävningar under någonting som liknar skottsäkert glas, tills arbetet kan fortsätta.
 
Denna unika plats är oerhört intressant och Paradoren, som öppnade 2012, är fin med både spa och konferensrum.
Från Costa del Sol är det lätt att köra till Lorca, kör bara A7 mot Murcia, ta avfart 636 och kör N340a in i Lorca.
Av Liz Cochrane

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.